negen keer alentejo

De Portugese regio Alentejo is amper bekend bij ons Belgen. Nochtans is dat wel onterecht. Hij bedraagt immers zo’n derde van het totale oppervlakte van Portugal. En dat terwijl er amper vijf procent van de bevolking leeft. Hoog tijd om dat eens te verkennen, dachten we hier bij reisgoesting.

1. Hoe ziet Alentejo eruit?

Alentejo is een dunbevolkte streek. De mensen die er wonen, wonen voornamelijk in de kleine steden of zijn boeren. Daarom zie je op het platteland vaak boomgaarden zo ver het oog kan kijken. Hier kweekt men olijven, druiven en kurk! Tussen de bomen zwerven vaak kuddes vee of schapen, onder het strenge oog van de herder en zijn honden.

Landschap

2. Hoe is het weer?

In de zomer is het erg heet in Alentejo. Vakantiegangers zijn bijna verplicht de namiddag binnen of in het water door te brengen. In de winter is het eerder koud, hoewel dat erg goed meevalt vergeleken met wat wij hier gewend zijn.
De ideale tijd om Alentejo te bezoeken is de lente, wanneer alles weer groen wordt, of de herfst, wanneer de boomgaarden hun vruchten dragen.

3. Wat te eten?

De keuken van Alentejo draait om heerlijke verse groente, vis en vlees, pasta’s, brood en olijfolie en mierzoete dessertjes op basis van eieren, bloem en suiker. Je maaltijden worden begeleid door heerlijke plaatselijke wijnen. Probeer vooral de sterke Portugese koffie, waar je meteen klaarwakker van wordt.

4. Wat te doen?

Het toerisme in Alentejo is eerder beperkt, je zal er redelijk weinig toeristen tegenkomen. Dat maakt dat je lange wandelingen kan maken zonder iemand tegen te komen. Maar het maakt ook dat je best een auto bij de hand kan hebben wil je dingen bekijken of gaan doen. Toppers in Alentejo zijn paardrijden in het prachtige landschap of aqua toerisme: een hele dag op en in het water doorbrengen.

Paardrijden

5. Wat te zien?

Onder invloed van zowel Spaanse als Moorse onderdrukking werd de architectuur van Alentejo eerder bijzonder. Denk aan de typische, Portugese witte huisjes met Moorse en Spaanse details. Prachtig!
Ook de ommuurde heuveltopsteden zoals Marvão en Evora zijn de moeite waard om te bezoeken. Vele van deze steden hebben kastelen en indrukwekkende kerken in hun midden.

6. Waar te logeren?

In Portugal vind je een uitgebreid netwerk van de zogeheten Pousada’s. Deze hotels zijn gebouwd in en om historische gebouwen, zoals kloosters en kastelen. Dat maakt dat de hotels vaak ongelofelijk mooi zijn en een rijke geschiedenis hebben. Helaas maakt het ze ook een tikje aan de dure kant.
Wie liever niet gebruik maakt van de Pousada’s, kan bijna overal terecht in B&B’s en gasthuizen.

Pousada

7. Wat raad ik je aan?

De perfecte vakantie in Alentejo heeft een beetje van alles wat. Plan een dagje nietsdoen in de tuin van je verblijf, ga een dagje een stad verkennen en doe eens iets sportief. Het hele punt van reizen is nieuwe dingen leren kennen en je grenzen verleggen. Laat je dus leiden door wat de inwoners je aanraden.

8. Wat moet ik weten?

Tijd is, zoals ze zeggen in Portugal, rekbaar. Om acht uur afspreken betekent ongeveer in de buurt van rond acht uur afspreken. Maar, let op, die rekbaarheid geldt niet op sluitingsuren. Wil je iets bezoeken, dan moet je je aan de openingsuren houden of je staat voor een gesloten deur.

9. Te voet of per auto?

Hoewel Portugal een prachtig land is om te voet te verkennen, wordt er in de dunbevolkte regio Alentejo aangeraden niet te voet te reizen. Niet omdat het niet mag, maar omdat de mensen het niet gewend zijn. Boeren kijken vreemd op wanneer vreemdelingen hun land betreden. Bovendien wonen er zo weinig mensen, dat velen er gewend zijn hun honden gewoon los te laten lopen. Je zou de eerste niet zijn die gebeten wordt door een verraste hond.
Logeer je in een vaste verblijfplaats, dan heb je wel degelijk een auto nodig om de streek te verkennen. Afstanden zijn er niet zoals hier in België.

Marvao

Om je reis te plannen beschikt Portugal over een handige site waar je alle informatie kan vinden. Maar ook de regio Alentejo heeft alle informatie gebundeld op een eigen site.
Portugal kan je bereiken per auto, hoewel je dan ongeveer twee dagen onderweg bent. Reis je liever sneller, dan ken je terecht bij de vliegtuigmaatschappij TAP Portugal. Zij vliegen van op verschillende locaties naar Lissabon.
One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *