aqua toerisme met azenhas da seda

Wanneer je bij jezelf denkt: kon ik maar langer hier blijven, mag je er zeker van zijn dat je een bijzondere plaats hebt gevonden. En laat dat nu precies zijn wat ik afgelopen week in Alentejo dacht. Want daar zag ik een afgelegen plaats bij een rivier: Azenhas da Seda.
Azenhas da Seda biedt hun bezoekers verschillende dingen aan: aqua toerisme en glamping.

Glamping

De term glamping komt de laatste jaren steeds meer en meer voor. In het kort betekent het glamoureus kamperen, maar er bestaan veel opvattingen over de term. Denk maar aan bijzondere plaatsen zoals kamperen aan een touw boven een ravijn, in een boomhut of in een tent ingericht als een hotelkamer.

Omgeving

Azenhas da Seda beschikt over een terrein diep in het platteland van Alentejo, Portugal. Er leidt enkel een zandweg heen en het dichtstbijzijnde dorp is enkele kilometers weg. Er is niets dan stilte, de warme zon en de rivier.
Op de oever staan een zestal tenten, zo ver uit elkaar dat je elkaar met geen mogelijkheid kan storen. Die tenten, die ingericht zijn met comfortabele bedden, een kiezelvloer en enkele kleine meubels, zijn telkens gebouwd op een bijzondere plek. Op de oever, op de top van een heuvel, in de ruïne van een oud huis.

Tent

Gasten van Azenhas da Seda hebben de mogelijkheid om ter plekke eten te bereiden in de keuken gebouwd in een oud molenhuis. Elke gast heeft er een eigen kast en een eigen plek in de ijskast. Wie wil kan in de avond de BBQ opstoken en bijgelicht door de lampionnen in de bomen zijn eigen vleesjes bakken.

Aqua Toerisme

Dat Azenhas da Seda bij een rivier ligt, is geen toeval. Naast het glamperen kan je er terecht voor spectaculaire wateractiviteiten. In het voorjaar, wanneer de rivier gezwollen is en het water snel stroomt, kan je er zwemmen, kanoën en aan aqua speeding doen.
Aqua speeding? Wat is dat? Wel. Je krijgt een kleine surfplankachtige plank en zwemvliezen aan, waarmee je de snelstromende rivier afpeddelt. Wanneer de watervallen zich meters lager de rivier instorten, ga jij in vrije val.

Maar ook in het najaar, wanneer de rivier wat lager staat, kan je behoorlijk wat lol beleven met Azenhas da Seda. Dat bewezen ze door mij mee het water op te nemen in een kano. Stroomopwaarts, want zo heb je een mooier zicht op de watervallen.
Dat je te voet en met je kano in de hand de watervallen op moet zien te geraken, dat vertellen ze je niet meteen.

En dus liet ik mij inpakken in een wetsuit, een helm, een zwemvest en wetsuit-sokken. Met de jeep werd ik een heel stuk stroomafwaarts gedropt, waarna ik te water ging in mijn kano. Ik kreeg een korte instructie en mocht vertrekken. Goed, dacht ik, ik heb immers best wel wat ervaring met kajakken, dit zou een eitje worden.

Deze foto door Liran toont de pret van het kanoën.

Niet dus. Stroomopwaarts kanoën op een rustige rivier lijkt lekker tam. Maar laat ik je vertellen, eens je die kano uit moet om hem over de watervallen te tillen, ben je plots blij met je uitrusting. Het is namelijk niet zo gemakkelijk als het klinkt.

Om een lang verhaal kort te maken: ik blijk niet erg stabiel te staan in een stromende rivier. Die kano blijft wel drijven, maar telkens ik een stap zette, viel ik in een put, stak mijn voet vast tussen de rotsen of tuimelde ik achteruit door het stromende water de waterval weer af.

Maar wat was het leuk! Het kanoën, het trappelen in de redelijk warme rivier, de vissen die je onder je kano door ziet flitsen. Ik kan het van harte aanraden! Zolang je niet bang bent om nat te worden, natuurlijk.

Gear

Azenhas da Seda is een populaire plaats om te kamperen, maar, zo zegt eigenaar Luis Lucas, toch willen ze liever niet te fel uitbreiden. Dat kan hun immers hun bijzondere sfeer kosten. Wil je er graag logeren, dan boek je dus best ver op voorhand.
Je kan met je eigen auto naar Portugal rijden, of je kan er voor kiezen naar Lissabon te vliegen en daar een auto te huren. Hoe dan ook, je hebt een auto nodig om het kampeerterrein te bereiken.
Je hoeft niet te logeren op de camping om te genieten van wat Azenhas de Seda aanbiedt. Je kan er gerust heen voor een dagje waterpret. Of een nacht, want naast het kanoën, aqua speeding en canyoning, neemt Luis je bij volle maan mee de rivier op voor een onvergetelijke, nachtelijke kanotocht. En heb je daar nog niet genoeg mee, kan je zelfs voor een paar dagen de rivier op, waarbij je slaapt in de wildernis.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *