porer island

Af en toe logeer je in een plaats met karakter, met een ziel. Ik hou van zo’n hotelletjes, plaatsen waar de geschiedenis haast tastbaar is. Zoals Porer Island, in Kroatisch Istrië.

Afgelopen zomer logeerde ik op Porer Island, bij het zuidelijkste puntje van Istrië, Kroatië. Dit eilandje is amper 80meter in omtrek, niets dan stenen en zeewater. En de vuurtoren.

“Om bij Porer Island te komen, moet je een stukje varen. Tenminste, als het weer goed genoeg is. Er mag immers niet te veel wind staan, er mogen niet te veel golven staan. Wanneer de zee te ruw is, kan de boot immers niet aanmeren bij de steiger van Porer Island.”

De vuurtoren op Porer Island is nog steeds in gebruik. De vuurtorenwachter en zijn vrouw leven twee weken op het eiland, weer of geen weer, voor ze afgelost worden door een tweede vuurtorenwachter. Toen de vuurtoren werd gebouwd, werden er daarom ook enkele kleine appartementen voorzien.

Twee van die appartementen worden verhuurd voor vakantiegangers. En ik mocht daar een nachtje doorbrengen.
Omdat de zee te ruw was, werd mijn verblijf op Porer Island telkens weer uitgesteld. Ik was natuurlijk rotnieuwsgierig. Toen ik eindelijk groen licht kreeg, raapte ik mijn bagage bij elkaar, stapte op een piepklein bootje en vertrok.

Het was al avond en de zon begon te zakken. De kapitein nam zijn tijd en voer in grote cirkels om Porer Island, badend in het zonlicht. Pas wanneer de schemering echt inviel, meerde hij aan.

De vuurtorenwachter stond ons al op te wachten. Hij nam mijn bagage aan, bracht me naar het appartement en wenste me goedenacht. Daar stond ik dan, in een spartaans appartement op een rots in de zee. Het werd snel donker en dus besloot ik dat het verkennen van het eiland tot de dag erna zou moeten wachten. Ik gooide alle ramen open, kroop in bed en sliep in met het geluid van de golven op de achtergrond.

Middenin de nacht werd ik wakker. Het was aardedonker. Buiten sloegen de golven tegen de rotsen. Ik glipte uit bed en ging voor het raam staan. Er waren miljoenen sterren. Af en toe gleed het licht van de vuurtoren over me heen. Het was een perfecte nacht.

In de ochtend werd ik al snel weer opgepikt door de kapitein en zijn bootje. Dus nam ik mijn ontbijt in de hand en liep ik om de vuurtoren heen. Het water was zo helder dat ik de vissen zag zwemmen tussen de rotsen.

Al bij al was mijn verblijf op Porer Island kort. Erg kort. En toch is het een van de plaatsen die ik mij altijd zal blijven herinneren. Want het was er eentje met karakter!

Kijk zeker ook naar het artikel over La Clairière aux Cabanes voor meer karaktervolle hotels.

Zoals je in mijn verhaal kan lezen, moet je je flexibel opstellen als je wil logeren op Porer Island. Je bent immers afhankelijk van het weer om op en af het eiland te raken. Maar maakt het dat eigenlijk niet meer bijzonder?
Porer Island heeft geen eigen website. Je bent dus afhankelijk van een aantal bookingssites om een nachtje te boeken. Eenmaal je contact hebt gelegd, zal je overnachting geregeld worden afhankelijk van het weer.
One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *