Canada

Plan je roadtrip door Canada

Publireportage

Droom jij, net als ik, van een lange roadtrip in Canada? En weet je, net als ik, eigenlijk niet hoe daar aan te beginnen? Ik zocht uit wat je nodig hebt en waar je naartoe kan.

Canada. Dat staat al kei lang op mijn bucketlist. Omdat de natuur er zo prachtig is, omdat het land zo uitgestrekt is. Maar dromen is niet genoeg. Er komt heel wat kijken bij een reis naar Canada. Het is er namelijk helemaal anders dan hier in België. Je moet rekening houden met lange afstanden, en ruige natuur. En dan is er natuurlijk nog de kwestie van eTA’s, huurauto’s en veiligheid.

Roadtrip door Canada: wat heb ik nodig?

Voor vertrek, moet je een aantal dingen regelen. Je hebt sowieso een geldig reispaspoort nodig. Daarnaast moet je over een visum of een eTA beschikken. Een visum regelen doe je bij het Canadese consulaat. Het duurt vaak wat langer. Daarom kiezen de meeste mensen voor een eTA. Je kan je eTA namelijk gewoon online regelen.

De geldigheid van een eTA is vijf jaar, of tot wanneer je paspoort verloopt. In die tijd mag je verschillende reizen naar Canada maken, maar elke reis mag niet langer dan zes maanden duren. Je paspoort moet nog geldig zijn wanneer je het land verlaat. Meer informatie vind je hier.

Wanneer je een auto huurt voor een roadtrip, heb je ook een geldig rijbewijs en een creditcard nodig. Oudere rijbewijzen worden niet geaccepteerd als de woorden driving lisence er niet op staan. In dat geval zorg je best dat je een internationaal rijbewijs meeneemt.

Canada
Canada kent veel minder gekende, maar o zo mooie plekjes.

Huurauto of camper?

Canada is één van de grootste landen ter wereld. En het is heel dunbevolkt. Dat maakt dat er enorme gebieden zijn waar je maar weinig mensen zal tegenkomen. Plaatsen waar de natuur nog heerst, en die zich dus perfect lenen voor een epische roadtrip. Maar wat kies je dan? Een huurauto of een camper?

Over het algemeen is het goedkoper om een huurauto te nemen en in hotels te slapen. Een huurauto is bovendien wendbaarder, kleiner en dus gemakkelijker op de smalle wegens. Het nadeel hier is dat je dus een vaste route moet aanhouden langs de hotels die je geboekt hebt.

Een camper huren is wat duurder. Bovendien is zo’n camper vaak log, en dus moeilijk te gebruiken op smallere wegen. Maar je bent vrij om te gaan en te staan waar je wil, want je hebt je slaapplaats gewoon bij je.

Het is dus eerder een kwestie van wat je juist zoekt. En natuurlijk kan je altijd voor de gouden middenweg gaan, en een tent in je huurauto pakken. Er zijn campings met hopen in Canada.

Ook goed om te weten: een huurauto boeken voor vertrek is veel goedkoper dan ter plekke alles nog regelen.

Canada
Rij langs de kust. Met een beetje geluk, zie je zeehonden of zelfs walvissen uit het water opduiken.

Rijden in Canada

Over de grote lijn zijn de verkeersregels in Canada ongeveer hetzelfde als degene die we hier in België hebben. Met als enige verschil dat langs rechts inhalen gebruikelijk is in Canada. Let dus goed op als je van baanvak verandert. Zorg vooral dat je je gordel altijd vastklikt en volg de verkeersborden nauwkeurig. Ben je niet helemaal zeker, doe het dan rustig aan.

Op de meeste grotere wegen mag je tot 90 kilometer per uur rijden, op sommige autostrades tot 110 kilometer per uur. Let goed op de snelheidsaanwijzingen, want je wilt je vakantie natuurlijk niet eindigen met een boete.

Canada
Tijdens je reis kan stoppen bij de meest prachtige stukjes natuur.

Welke routes kan ik nemen?

Natuurlijk hoef je je route niet op voorhand vast te leggen. Je kan gewoon met de huurauto vertrekken en je neus achterna rijden. Maar als je nog nooit in Canada bent geweest, is het misschien interessanter om bestaande routes te nemen.

Highway 99, die tussen Vancouver en Whistler loopt, is één van de mooiste routes voor een roadtrip door Canada. Je rijdt langs regenwouden, godvergeten dorpjes en ruige natuur.
De Icefield Parkways loopt tussen Banff en Jasper National Park. Een schitterende route, met wellicht één van de mooiste bestemmingen: het Jasper National Park.
Het Cabot Trail, aan de oostkust, loopt dwars door het Cape Breton Highlands National Park. De route is prachtig, maar het echt aangeraden om wat extra dagen in te plannen voor wandelingen of kamperen.

Canada
De natuur in Canada is zo mooi!

Wildife op de weg

De bossen van Canada vormen een thuis voor een enorme verscheidenheid aan dieren. Het is een schitterende ervaring om beren, elanden en arenden in het wild te spotten. Maar je mag niet vergeten dat je als reiziger een indringer vormt voor deze dieren. Voorzichtigheid is belangrijk, zowel beren als elanden kunnen je verwonden of zelfs doden.

In het verkeer is het niet anders. Dieren hebben geen besef van verkeersregels, zij steken gewoon de weg over. Voorzichtig rijden is dus altijd aangeraden. Het is niet alleen hartverscheurend als je toch per ongeluk een dier raakt, maar ook erg gevaarlijk. Ongevallen met herten of elanden zijn vaak dodelijk.

Ook wanneer je langs de weg kampeert, moet je voorzichtig zijn. Beren komen vaak af op de geur van het eten dat je bij je hebt. Bewaar je voedsel dus veilig in de auto, of gebruik een zogenaamde bear box, waar je je voedsel veilig in kan bewaren.

Canada
Pas op voor overstekend wild.

Reis je na je roadtrip door Canada verder naar Amerika? Lees dan deze tips.

One response to “Plan je roadtrip door Canada”

  1. […] Wil je niet enkel naar Amerika, maar ook naar Canada? Dan lees je best even dit artikel. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *