Over Olomouc

Publireportage

Olomouc is een stad vol studenten en monumenten. Het ligt in de Moravische regio van Tsjechië, en is na Praag de oudste en grootste historische stad van het land.

Omdat Olomouc een grote universiteit heeft met wel meer dan 20.000 studenten van over de hele wereld, kun je je wel voorstellen hoe levendig de stad is gedurende het schooljaar. Veel café’s en restaurants zitten volgepropt met studenten, en de bijbehorende clubs zorgen voor een bruisende sfeer door de straten.

Althans, dat werd mij verteld, want mijn bezoek aan Olomouc was pal in de zomervakantie, dus ik heb geen student gezien. Blijkbaar vormen de studenten een vijfde van de populatie van de stad, dus tijdens mijn bezoek had ik eerder het gevoel dat het een rustige, stille stad was. Maar laat je niet misleiden; er worden tijdens de zomer veel culturele activiteiten georganiseerd, zoals festivals bijvoorbeeld, dus er is altijd wel iets te doen of te zien als je de streek komt bezoeken!

Ik was zeker gecharmeerd door Olomouc. Net zoals in Praag zijn de gebouwen bijna allemaal van een lichte pastelkleur; meestal geel en oker tinten, maar je vindt er ook roze, en groene tinten terug. Veel huizen zijn nog beschilderd met prenten die vroeger als herkenningspunt werden gebruikt, een voorganger van de huisnummers van deze tijd.

In elke straat die ik verkende, kwam ik wel een historisch monument tegen. En je ziet op elke open plek of plein wel een fontein staan. Olomouc wordt dan ook niet voor niets wel eens de fonteinenstad genoemd. Zeven in totaal, verspreid over het centrum, met elk hun eigen verhaal.

Als je de kans hebt, ga eens een kijkje nemen in de toren van het oude stadhuis. Deze kan je tot helemaal boven beklimmen, en zo krijg je een prachtig uitzicht over de hele stad te zien.
Het stadhuis heeft ook een astronomische klok die elke dag nog met de hand moet worden opgewonden. Elke dag opnieuw om 12u speelt deze lokale liedjes af. Jammer genoeg was de klok onder constructie toen ik de stad bezocht.

In de 18e eeuw werden er in de stad zuilen gebouwd ter nagedachtenis aan pestepidemieën. Een bekende is de Drievuldigheidszuil, die in die tijd als microfoon werd gebruikt om belangrijke mededelingen te verspreiden onder het volk. Met een speciale sleutel kan je een kijkje nemen binnenin de kapel van de zuil.
Een andere is de Maria-pestzuil. Deze heeft een groot gat onderaan de basis. Er werd mij verteld dat het een traditie is dat de studenten door het gat kruipen, om er voor te zorgen dat ze succesvol afstuderen. Tot op de dag van vandaag nemen elk jaar opnieuw talloze studenten de uitdaging aan! Maar je moet wel voorzichtig zijn, want als je betrapt wordt door de politie krijg je een fikse boete.

Iets wat ook heel typerend is voor Olomouc? Kaas! Ja, kaas. De speciale Olomoucké Tvaruzky is de enige originele Tsjechische kaas en een ware delicatesse. Ze wordt alleen geproduceerd in deze streek, en ze is in meer dan dertig verschillende vormen en smaken te verkrijgen. Er is zelfs een museum opgericht ter ere van deze speciale kaas.

Zou ik ooit eens opnieuw Olomouc willen bezoeken? Jazeker! Maar dan probeer ik het eens in het najaar, als de studenten weer gearriveerd zijn in de stad!

Nieuwsgierig naar meer? Morwen reisde naar Tsjechië in samenwerking met Czech Tourism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *