over mijn tijd in ijsland

IJsland is wild, het probeert je van alle kanten aan te vallen. Sneeuw, hagel en zwavel. Kokende modder en prachtige blauwe vijvers waar de stoom vanaf slaat. Gevaarlijk, maar misschien net daarom zo mooi?

IJsland stond al heel lang op mijn bucketlist. Dat het betreurde WOW Air mij wel naar daar wou vliegen, maakte die droom waar. En dus stapte ik op een zaterdag in een van hun flashy roze vliegtuigen en was ik onderweg naar Reykjavik. Spannend!

Slapen, Rijden, Eten

Op de luchthaven van Keflavik haalde Manlief en ik de huurauto op. Geen plezant momentje, want huurauto’s in IJsland zijn gelijk absurd duur. Maar een auto is wel aan te raden voor wie IJsland op zijn gemakje wil verkennen. Reserveer je auto dus op tijd, of de kosten lopen hoog op.

Roadtrip

IJsland in de achteruitkijkspiegel.

Van de luchthaven reden we recht naar het Airbnb studiootje dat we gehuurd hadden. Niks sjieks, gewoon een bed en een keukentje, ideaal als uitvalsbasis. En van daaruit begon ons avontuur.

De Natuur

IJsland is een vreemd land. Het landschap is bruin en turfachtig, met knoestige struiken en misschien hier en daar een kleine boom. Planten groeien hier niet hoog, vanwege de wind. Op de heuvels en bergen blijft de sneeuw liggen, en in de verte zie je altijd wel ergens een gletsjer.

IJsland

Op weg naar Reykjadalur.

De vulkanische activiteit in de bodem doet de bodem openbreken en stoom stijgt op uit de scheuren. Vulkanisch gesteente ligt op de meest eigenaardige plaatsen, alsof een reus met stenen heeft staan smijten.

De stranden zijn zwart en vaak gevaarlijk. Niks lekker zonnen en zwemmen hier, kom je te dicht bij het water, is er kans dat onvoorspelbare golven je de zee in sleuren. Op andere plaatsen zorgt de vulkanische activiteit voor lekker warm zeewater, en kan je juist heerlijk zwemmen, zelfs in de winter.

Eigenaardig, niet?

IJsland

Overal vind je kleine en grote warmwaterbronnen. Vaak niet meer dan wat kokende modder met een zwavelgeur.

Roadtrip

Manlief en ik trokken er elke dag op uit met de auto. Afin, bijna elke dag. Op maandag stormde het zo hard dat we een kassei van de grond zagen loskomen. Toen zijn we maar binnen gebleven.

Vanuit onze Airbnb, tien kilometer ten zuiden van Reykjavik, bezochten we alle interessante plekken in het zuiden van IJsland. Ja, die interessante plekken zijn precies waar alle toeristen ook zijn. Maar eerlijk? Het is het écht waard om de hordes te trotseren.

IJsland

Gullfoss: een beest van een waterval.

Op rijafstand van Reykjavik vind je de zogenaamde Golden Circle. Een route die langst alle interessante plaatsen voert. Manlief en ik volgden de route niet, maar kozen de plekken uit die we wilden zien, en reden daar naartoe. Okja, dat betekende dat we soms een beetje zigzag door het land reden, maar het zorgde er ook voor dat we konden stoppen en gaan en staan waar we wilden.

Zo zagen we de Thingvallei, watervallen Skogafoss, Seljalandsfoss en Gullfoss. We reden langs stomende poelen en bezochten de warmwaterrivier in Reykjadalur. Helemaal per ongeluk kwamen we uit op de zwarte stranden van het zuiden, waar we het wrak van een Amerikaans vliegtuig bezochten. En per toeval kwamen we op het plaatsje Keldur terecht, waar nog echte turfhuisjes staan.

IJsland

Het dorp Keldur heeft nog een aantal plaggenhuizen.

Plan je reis

Ik heb het gevoel dat ik een hele wereld heb gezien in IJsland, en toch was het niet genoeg. Ik wil meer tijd in dat land, ik wil er wandelen en paardrijden, en mijzelf onderdompelen in de sfeer van een land dat zo met zijn voeten in de natuur staat. Er is nog zo veel te ontdekken.

Maar hoewel ik niet direct zal terugreizen, kan ik wel mijn tips doorgeven. Dus, hier komen ze, mijn gouden tips om IJsland te bezoeken.

*Huur een auto. Echt.
*Rij niet te snel. IJsland staat vol flitspalen.
*Bezoek de toeristische plaatsen. Die zijn met reden populair.
*Voorzie een fiks budget. IJsland is écht duur.
*Eerste keer in IJsland? Blijf in het zuiden. Dat is echt genoeg.
*Als IJslanders zeggen dat iets gevaarlijk is, luister dan. Ze hebben gelijk.
*Heb respect voor het land. Dat is netjes. Bovendien wordt wie de natuur vervuilt of kwetst, streng bestraft.
*En wees voorzichtig. Blijf op de wandelpaden. Je weet nooit of de ondergrond kookt of niet.

Maar verder? Genieten!

Ik vond IJsland geweldig. Ik vertel er meer over in de volgende artikels.
Door de ongerepte natuur van IJsland
Wat je nog niet wist over IJsland
Op zoek naar een neergestorte DC3
De warmwaterrivier van Reykjadalur
Noorderlicht zoeken en fotograferen

Graag naar IJsland maar geen groot budget? Dit artikel helpt je alvast flink vooruit.

IJsland

De Thingvellir in het westen van IJsland.

7 Comments
  1. Vroeger was IJsland nochtans rijkelijk voorzien van bossen. Tot de vikings er landden en alle bomen omkapten.

    Mijn reisverslag over IJsland vind je hier: http://yab.be/reizen/ijsland-2014/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *