over het sauerland

Misschien is het de variëteit aan cultuur en natuur, of gewoon het feit dat het lekker dichtbij ligt, maar Duitsland wordt hoe langer hoe meer bezocht door vakantiegangers. De kunst is om de meest mooie gebieden er uit te kiezen, zoals het Sauerland.

Het Sauerland is een gebied in Duitsland, dat zo’n 300 kilometer van Antwerpen ligt. Het is een groene regio, met rollende heuvels tot een dikke 850meter hoog. Da’s, gelijk, kei ideaal voor een weekendje weg of een shortbreak.

Wandelen

Het eerste waar je aan denkt bij een groen, heuvelig gebied, is natuurlijk wandelen. Het Sauerland is voorzien van prachtige wandelpaden, met duidelijke markeringen. Welk pad je kiest, dat hangt sterk af van je gezelschap en je ervaring.
Reis je met kinderen, dan kies je best voor één van de vele rondwandelingen rond dorpjes, al dan niet met een thema. Reis je alleen, dan zou ik voor de Medebacher Bergweg gaan, een pittige wandeling van zo’n 65 kilometer. Kuitenbijter, ja, maar eentje waarvan je fier kan zijn dat je hem hebt uitgewandeld.

Het loont zeker ook de moeite om een van de vele natuurparken te bezoeken. Naast de nodige informatie over de planten en dieren die er leven, kan je er gebruik maken van wandelpaden en zelfs leerwandelpaden, met informatie op maat van kinderen.

Wintersport

Reis je in de winter, dan breng je best je ski’s mee naar het Sauerland. In het bijzonder Winterberg is dan de moeite waard om te bezoeken.

Winterberg is een kleine stad die al ontstond in de 13e eeuw. Het gebied winterberg omhelst naast de stad ook een aantal omliggende gemeenten. Door toenemend wintersporttoerisme streken hoteleigenaars neer in Winterberg, wat maakt dat je sowieso wel een hotelletje naar je smaak kan vinden.

Maar ook wanneer je niet in de winter reist, is Winterberg de moeite waard om te bezoeken. De stad heeft, onder andere door zijn ouderdom, een rijke cultuur en geschiedenis. Geniet van architectuur, sfeer en lekker eten.

Bezoek een kasteel

Een regendag in het Sauerland? Da’s helemaal niet erg. Het land is namelijk bezaaid met locaties voor een daguitstap. Denk aan burchten en kastelen, waarvan je een flink deel kan bezoeken, en de vele grotten die door erosie werden gevormd in de bodem van het Sauerland.

Slot Berleburg is zo’n kasteel dat uitnodigt tot ontdekken: in de 13e eeuw een klooster, en sinds de 17e eeuw een bewoond kasteel. Maar het zijn de vele schatten en curiosa die het écht interessant maken.

Bezoek je liever een grot, dan kan ik je de Dechenhöhle, Heinrichshohle en Bilsteinhöhle aanraden. Deze kleinere grotten worden minder vaak bezocht, hoewel de rotsformaties en druipstenen er magnifiek zijn. Bovendien kan je er nog restanten van prehistorische dieren zien. Ideaal voor zowel kleine als grote ontdekkingsreizigers.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *