creepy

over creepy bestemmingen

Wij mensen draaien al verschrikkelijk lang mee op deze wereldbol. En dat laat zijn sporen na. We bewaren dan ook graag wat we belangrijk vinden: bouwwerken worden monumenten, plaatsen doordrenkt van geschiedenis worden openlucht musea. Ook wanneer die geschiedenis niet bepaald rooskleurig is. Of zelfs gewoonweg creepy.

Overal ter wereld vind je plaatsen die op zijn zachts gezegd een beetje griezelig zijn. Denk aan gevangenissen, forten, slagvelden. Mensen bezoeken zo’n creepy plaatsen graag. Waarom? Dat is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben een persoonlijke connectie met zo’n plaats, bijvoorbeeld omdat er familieleden stierven. Andere mensen houden van geschiedenis of gewoon domweg van griezelige dingen.
Persoonlijk vind ik de manier waarop mensen, volkeren met hun doden omgaan een waardevolle inkijk in hun cultuur. Daarnaast heb ik een fascinatie en zelfs liefde voor religie en legendes.

Maar je hoeft helemaal geen uitgebreide reden hebben om deze griezelige plaatsen te bezoeken. Gewoon nieuwsgierig zijn is ook ok!

Catacomben

Ik kan deze lijst niet beginnen zonder de catacomben er bij te halen. De meeste van ons kennen vooral de catacomben van Parijs: een tunnelgestel van minstens 290 kilometer lang strekt zich uit onder Parijs. Toen de stadskerkhoven in de 18e en 19e eeuw te klein werden, werden de botten van 6 miljoen mensen in de gangen opgeslagen.

Mensen staan in lange rijen om de catacomben te bezoeken. Maar wist je dat de catacomben van Parijs echt niet de enige in zijn soort is? Heel veel kerken in Europa, en zelfs sommige buiten Europa, hebben een crypte of zelfs heelder catacomben onder hun funderingen. Sommige, zoals de St. Francis kerk in Evora, bouwden hun crypten bovengronds.

creepy

Onder de kerk van St Michans in Dublin vind je een crypte waarvan de bewoners op natuurlijke wijze mummificeerden.

Zone Rouge in Frankrijk

Zoals je weet houden we aan deze kanten van de wereld verscheidene oorlogsmonumenten in leven. Locaties zoals de loopgraven en oorlogskerkhoven in de Westhoek, de bewaard gebleven concentratiekampen in Auschwitz en Breendonk zijn belangrijk voor ons. Ze belichamen on ze recente geschiedenis en dienen als herinnering om nooit meer dezelfde fouten te maken. Of dat zouden ze moeten doen.

Maar weinig mensen kennen de ware impact van de wereldoorlogen. In het noordoosten van Frankrijk woedde de eerste wereldoorlog zo fel, dat nu, meer dan een eeuw later, sommige gebieden nog steeds niet veilig zijn. De zogenaamde zone rouge is een ontoegankelijk gebied waar de grond nog zo besmet is met gifgas, zware metalen, menselijke resten en miljoenen onontplofte explosieven dat menselijk leven er niet mogelijk is. Slechts een heel klein deel is alweer opgeruimd en te bezoeken.

Dit is er eentje die mij fameus de kriebels bezorgd.

creepy

Hoewel deze foto niet in de zone rouge werd genomen, toont het wel dat er veel militaire locaties uit beide wereldoorlogen te vinden zijn in noord Frankrijk.

Poveglia bij Venetië

Het eiland Poveglia bij Venetië heeft een woelige geschiedenis. In de middeleeuwen diende het als dumpplaats voor slachtoffers van de pest. Er is discussie over hoeveel mensen er stierven, maar de meeste bronnen schijnen het eens te zijn dat het gaat om minstens 100.000 slachtoffers.
In de 20e eeuw werd op het eiland een psychiatrisch ziekenhuis gebouwd waar onder andere lobotomie werd uitgevoerd op de patiënten. De patiënten die er stierven werden er ter plekke begraven, tussen slachtoffers van de pest.

Tegenwoordig is het eiland in handen van de Italiaanse staat. Het betreden is absoluut verboden en wordt zwaar bestraft. Er staat een bord dat zegt ‘verboden te graven, de mensen die hier rusten stierven door besmetting.’

Victoriaanse kerkhoven

In de 19e eeuw was het de gewoonte om begraven te worden onder de meest rijkelijk versierde stenen. Rijk in het leven, rijk in de dood. Symboliek was belangrijk, en daarom zie je vaak graven met heelder taferelen. Grote kerkhoven uit die tijd worden tegenwoordig bewaard en bewaakt, omdat het zo’n mooie parken zijn. Er ontstond een ware stroom van kerkhoftoerisme.

creepy

Dit verlaten Joodse kerkhof ligt zomaar in een wei achter het Poolse dorp Żarki.

Het Highgate Cemeterie in Londen is een van de meer bekende Victoriaanse kerkhoven: het zou er zelfs spoken en er zijn mensen die rotsvast geloven in een zekere Highgate Vampier. Maar ook het bekende Parijse Cimetière du Père-Lachaise en zelfs ons eigen Schoonselhof staan op de lijst.

creepy

Een vervallen kerkhof in noord Frankrijk.

Poison garden in Alnwick

Het hoeven niet altijd heel oude plaatsen te zijn die een bezoek waard zijn. In 2005 opende de Duchess of Northumberland  een speciale sectie in de tuinen van het Alnwick Castle: de Poison Garden. In dit stukje tuin groeien enkel planten die giftig zijn. Sommige zijn dodelijk, anderen zijn verdovend, pijnlijk na aanraken of hallucinant.

Het doel van deze tuin is educatief: mensen leren welke planten wat kunnen doen. Maar de tuin trekt zeker ook mensen aan die de kriebels krijgen bij het idee dat planten zoveel schade kunnen aanrichten door ze gewoon maar aan te raken.

Leegstaande gebouwen en verlaten plaatsen

Een niet te onderschatten onderdeel van griezelig toerisme, is urbex. Het bezoeken van leegstaande gebouwen, of urban exploring. Dit soort toerisme is doorgaans illegaal en ook vaak gevaarlijk, maar voor veel mensen is dat juist het meest aantrekkelijke.

creepy

Vervallen kastelen en villa’s, liefst nog bemeubeld, zijn favoriet onder de urbexers.

In het bijzonder gebouwen met een twijfelachtige geschiedenis vallen in de smaak bij de zogenaamde urbexers. Denk aan forten, ziekenhuizen en bunkers gebouwd door de nazi’s, of kerken en de crypten daaronder.
Sommige van deze verlaten plaatsen werden ondertussen  gecommercialiseerd, en opengesteld voor het publiek. Denk aan het wrak van de DC-3 in IJsland, waar intussen een parkingplaats werd aangelegd, of Tsjernobyl, dat je tegenwoordig met touroperators kan bezoeken.

Voorzichtig!

Ik vind het zelf fascinerend om creepy plaatsen als deze te bezoeken. Ik ben wel eens wezen urbexen. Maar elke keer is er toch een afweging. Veiligheid moet altijd voorop staan. Het is het echt niet waard om gewond te geraken voor een foto of gewoon om iets te zien. En is het is het helemaal niet waard om daarvoor opgepakt te worden.

Maar als dit soort plaatsen je interesseren, dan moet je vooral eens kijken op de Atlas Obscura. Deze website verzameld de meest creepy plaatsen wereldwijd. Van locaties zoals anatomische musea tot crypten tot industriële en geschiedkundige monumenten. Bij elke locaties zie je foto’s en vooral: of je het kan bezoeken. En extra leuk? Ze hebben sinds dit jaar ook een prachtig boek!

creepy

De neergestorte DC-3 in IJsland is intussen zo gekend dat er een parking werd aangelegd voor de vele bezoekers.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *