Over Bloggen

Hoewel bloggen op vele plaatsen in de wereld heel populair is, begint het hier in België pas rustig aan op gang te komen. Tuurlijk, er zijn behoorlijk wat blogs in België, blogs die over alle mogelijke onderwerpen gaan. Maar vraag je aan Jan met de pet wat een blog is, dan haalt die zijn schouders op. Een woordje uitleg.

Bloggen, wat is dat?
Een blog is per definitie gewoon een log. Meer bepaald een weblog. Precies zoals bij een scheepslog, is het een verslag van gebeurtenissen, maar dan digitaal.

Waarover zo’n blog dan gaat, dat kan nogal verschillen. Je zal vaak blogs vinden die over fashion gaan, of beauty, lifestyle of food. Maar eigenlijk kan een blog over zowat alles gaan.

Dat bloggen populair is, dat merk je aan de hoeveelheid blogs die uitgroeien tot professionele, online magazines.

Waarom start iemand met bloggen?
Je kan starten met bloggen omdat je iets te vertellen hebt. Misschien vertel je graag over het leven met een kat in huis, of jouw leven als ouder. Misschien lees je graag, en schrijf je graag verslagen over de boeken die je las. Of misschien heb je een blog om het thuisfront te laten weten hoe het met je gaat op die maandenlange wereldreis.

Ik startte zelf met bloggen omdat ik graag schrijf, en ik wilde verschillende schrijfstijlen oefenen. Na een beetje googelen kwam ik terecht bij de grote zus van Reisgoesting, Reishonger, en van het een kwam het ander. Opla.

Is professioneel bloggen journalistiek?
Ha, hier komen we op een hekel punt. Er zijn namelijk grote verschillen tussen klassieke journalistiek en professioneel bloggen. Verschillen die soms voor stevige botsingen zorgt.

In mijn ogen is het grootste verschil tussen bloggen en journalistiek het standpunt. Journalisten zullen een gebeurtenis objectief weergeven, terwijl bloggers juist subjectief zullen vertellen over hun ervaringen.

Journalisten hebben die objectiviteit nodig om eerlijk verslag te leveren van wat er gebeurt in de wereld. Bloggers zijn niet gebonden aan die objectiviteit en worden gezien als het gezicht van hun blog: ze vertellen vanuit hun eigen standpunt en promoten hun eigen mening.

Wat doet een fulltime blogger dan de hele dag?
Of je nu voor je plezier blogt, of er fulltime mee bezig bent, een blog is behoorlijk wat werk. Ik zie zelf twee grote verschillen in mijn werkdagen: wanneer ik thuis ben, of wanneer ik reis.

Wanneer ik thuis ben, werk ik aan nieuwe artikels, bewerk ik foto’s, beantwoord ik verschillende mails en onderhoud ik de sociale media. Kortom: ik zit de hele dag achter mijn computer, tot soms ’s avonds laat, ook in het weekend.

Wanneer ik op reis ben, volg ik doorgaans een strak programma, waarbij ik nieuwe dingen ervaar, foto’s maak, rapporteer op de sociale media en dingen noteer die ik later aan jullie wil vertellen. Mijn dagen zijn meestal zo gevuld dat ik zo goed als geen vrije tijd heb, tot ik weer op dat vliegtuig zit.

Bloggers krijgen alles gratis, toch?
Eén van de meest hardnekkige misverstanden, én de reden waarom veel onervaren bloggers zo nodig een blog willen beginnen. Nee, bloggers krijgen echt niet alles gratis. Maar, net zoals journalisten die voor kranten en magazines werken, krijgen bloggers wel eens reviewproducten toegestuurd.

Terwijl journalisten doorgaans gewoon een loon krijgen, moeten professionele bloggers hun geld verdienen door samenwerkingen aan te gaan. Soms is een product al wat ze krijgen voor een artikel. Het is toch iets heel anders om betaald te worden in geld of in rugzakken, vind je niet?

Ook wanneer ik reis, worden mijn onkosten vergoed. Maar zeg eens eerlijk, maak jij zakenreizen zonder onkostenvergoeding? Ik dacht het niet.

Maar toch…
Ja, ik stop onnoemelijk veel tijd in het bloggen. Maar wat vind ik het leuk. Ik zou het niet anders willen. Hoewel het hard werken is, reis ik de wereld rond en mag ik daarover schrijven. Precies wat ik graag doe. En zelfs de dagen die ik thuis doorbreng, vind ik heerlijk. Artikels schrijven, nieuwe dingen bijleren en samenwerkingen aangaan: helemaal op mijn lijf geschreven.

2 Comments
  1. Euhm, bloggen is al over zijn hoogtepunt in België.

    • Als je kijkt naar Nederland, en hoe zij bijvoorbeeld blogs meer en beter inzetten, vind ik dat precies niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *