De Akropolis van Lindos op Rhodos.

Op vakantie in het goddelijke Rhodos

Welkom op het eiland van de zonnegod Helios

Volgens een oude legende verdeelde de Griekse god Zeus het land onder de goden, maar vergat hij een stuk aan de zonnegod Helios te geven. Beschaamd om zijn fout, liet Zeus een eiland oprijzen uit de zee dat hij aan Helios schonk. Helios hield zo veel van zijn prachtige eiland dat hij het eiland elke dag in zonlicht liet baden. Dat eiland, met zijn zonovergoten stranden, azuurblauwe wateren en weelderige groene bergen noemde hij Rhodos.

Legendes hebben de neiging om een eigen leven te gaan leiden. Ze veranderen doorheen de eeuwen, passen zich een beetje aan de heersende tijdsgeest aan, worden verteld en herverteld. Maar vaak blijft de kern van de legende onveranderd. Rhodos is niet plots uit de zee opgerezen of wordt niet beheerd door de zonnegod Helios. Maar de zon schijnt er elke dag. En, net zoals Helios, kan je niet anders dan van het eiland houden.

De rotsachtige kust van Rhodos.

Een vakantie in Rhodos

Het is eind augustus. In België zakken de temperaturen en valt de ene plensbui na de andere. Ik pak mijn koffers, neem in Brussels Airport het vliegtuig en land een paar uurtjes later in het warme Rhodos. Ik ben niet de enige, maar echt druk is het niet. Eerder deze zomer werd Rhodos geteisterd door bosbranden, waardoor veel mensen Rhodos links laten liggen. Onterecht, want de bosbranden zijn al lang geblust en de situatie wordt erg nauw opgevolgd door de lokale autoriteiten.

Mijn hotel, het Rodos Palace Hotel, ligt in bij dorp Ixia, pal aan de westkust van Rhodos. Vanuit mijn net gerenoveerde kamer op de veertiende verdieping kijk ik uit de over de azuurblauwe zee. In de verte zie ik de schimmige kusten van Turkije. Met een drankje in mijn hand kijk ik hoe de zon in een oranje waas wegzakt. Morgen trek ik er op tijd, verken ik Rhodos. Ik ben er klaar voor.

Rodos Palace Hotel.
Het Rodos Palace Hotel.

De bezienswaardigheden van Rhodos

Rhodos heeft een woelige geschiedenis. Verschillende volkeren veroverden het eiland omdat het strategisch ligt en beschutte havens kent. Doorheen de geschiedenis drukten de Grieken, Ottomanen en uiteindelijk de Ridderorde van Rhodos, die later de Ridderorde van Malta werd, hun stempel op het eiland. De dorpen en steden op het eiland zien er misschien wel gezapig uit, maar de meeste zijn al eeuwen oud.

Precies daarom vind je talloze interessante bezienswaardigheden op Rhodos. Van vergeten, slaperige dorpjes tot historische steden, ruïnes uit de Griekse oudheden en verlaten kerken, tot musea boordevol vazen en beelden uit elk tijdperk. Rhodos is niet alleen een zonbestemming, maar ook een must-visit voor cultuurliefhebbers.

Hoewel ik (intens) geniet van een beetje zon en die prachtige, azuurblauwe kleur van het zeewater, vind ik een vleugje cultuur even belangrijk tijdens een reis. Je kan een land niet echt begrijpen zonder van zijn cultuur te proeven. Dus stap ik in de auto en start ik mijn vakantie in Rhodos.

De windmolens in de haven van Rhodos.
De haven van Rhodos.

Bezoek de historische Kallithea Springs

Ik hou halt bij de Kallithea Springs. De helende eigenschappen van het water uit deze natuurlijke bronnen werden voor het eerst ontdekt in de vijfde eeuw voor Christus. Eerst baadden mensen in de natuurlijke poelen in de rotsen, maar later werd er een heus complex rond de bronnen gebouwd.

Tegenwoordig staan de bronnen droog. Men verwacht niet dat het water zal terugkeren. Hierdoor hangt er een soort weemoed rond de bronnen, een soort nostalgie. In de galerijen hangen foto’s en oude werken die aantonen hoe de bronnen er in hun hoogdagen uitzagen.

Hoewel de bronnen leeg zijn, kan je het complex nog steeds bezoeken. Je kijkt er uit over de rotsachtige kust en je kan heerlijk slenteren in de galerijen rond de lege bronnen. Naast de bronnen ligt een kleine baai waar je kan zonnen en zwemmen. ‘Vooral ’s avonds, wanneer het minder is het er erg gezellig.’s Avonds is het er minder druk en weerspiegelen de lichtjes op de oevers in het golvende zeewater.

De Kallithea Springs op Rhodos.

Zoek verkoeling in de bossen van Seven Springs

Meer het binnenland in kan je de Seven Springs bezoeken: in een bosrijke omgeving stroomt het water uit zeven bronnen de berg af, om uiteindelijk in een kunstmatig meer terecht te komen. Je kan er wat drinken en eten in het bos of een wandeling maken naast het stroompje. Er leven talloze pauwen, die soms zelfs uit je hand komen eten.

Wil je het meer bezoeken of er misschien zelfs in zwemmen, dan moet je een smalle tunnel door. Het is er aardedonker en er stroomt water door, dus dat doe je best op blote voeten of met waterschoenen aan.

Loop je voorbij de tunnel, dan wordt het stroompje steeds wilder, tot het zich in een smalle kloof stort en in watervallen van de berg tuimelt.  

De Seven Springs vallei in Rhodos.

Dwaal door de steegjes van Lindos

Lindos is wellicht mijn favoriete plaats op Rhodos. In onze moderne ogen lijkt Lindos niet veel meer dan een dorp, maar het is een van de oudste en belangrijkste steden van het eiland. Het stadje ligt aan een baai, onder een hoge rots. Het is een wirwar van smalle kasseistraatjes, witte huizen en dakterrassen. In de zomer hangen er schaduwdoeken over de straten, wat het knusse gevoel enkel maar versterkt.

De rots boven de stad is bekroond met een Akropolis en een citadel. Je kan het hele complex bezoeken. Omdat je een eindje omhoog moet, doe je dat best niet op het heetste moment van de dag.

Het dorp Lindos op Rhodos.

Ontdek de Valley of the Butterflys

Weer een eindje het binnenland in, vind je de zogenaamde Valley of the Butterflys. Of de Vallei van de Vlinders. Weer zo’n plekje in Rhodos waar ik een hele dag kan doorbrengen. De vallei zelf is idyllisch. Er is geen ander woord voor. Een kabbelend beekje springt tussen de rotsen naar beneden. Op de oevers groeien kromgetrokken bomen die hun schaduw over de vallei werpen. De zon breekt in dunne banen door het groen.

De vegetatie in de vallei trekt elke zomer miljoenen exemplaren van de Panaxia Quadripunctaria, of de Spaanse Vlag aan. Deze motten rusten in grote groepen op de stammen van de bomen. Hun zwartwit gestreepte vleugels zorgen ervoor dat ze haast onzichtbaar zijn op de grove bast van de bomen. Maar wanneer ze hun vleugels openen, verschijnen de bloedrode vleugels eronder. Wanneer ze in wolken door de vallei vliegen, voelt het alsof je in een sprookje beland bent.

De Valley of the Butterflys in Rhodos.

Verken de ruïnes van Ialysos

Met de auto rij volg ik een kronkelende weg de bergen in. Naar de ruïnes van Ialysos. Deze goedbewaarde ruïnes tonen bouwsels uit verschillende tijdperken, en dat is precies wat ze zo bijzonder maakt. Verzakt in de zanderige bodem zie je de restanten van een Griekse tempel, en daarnaast staat een brokkelige kerk van de Ridders van Rhodos.

De hele site is best groot. Je hebt wat tijd nodig om alles op je gemak te verkennen. Vergeet daarbij niet om een wandeling te maken door de dreef, naar het levensgrote kruis op de top van de heuvel. Hier heb je een mooi uitzicht over de rollende heuvels van het binnenland.

Omdat het er erg warm kan zijn, bezoek je de ruïnes van Ialysos best vroeg in de ochtend. Zo vermijd je meteen ook de hordes toeristen die de site elke dag bezoeken. Ik bezocht Ialysos rond een uur of negen in de ochtend, en ik was er zo goed als alleen.

De oude kerk op de Ialysos site.

Breng de dag door in Rhodos stad

De hoofdstad van het eiland is de gelijknamige stad Rhodos. Sinds de stad in de vijfde eeuw voor Christus gesticht werd, is ze in handen geweest van verschillende volkeren. In de Hellenistische tijd was het een van de grootste steden in het hele gebied. Later werd de stad overgenomen door de Ridders van Rhodos, de Turken en de Italianen, om dan uiteindelijk weer een deel van Griekenland te worden.

Vooral in de oude stad zie je nog de sporen van de veroveraars. Het oude centrum, omringd door stadsmuren, is een wirwar van steegjes, paleizen en hoge stadshuizen. Verlaat je de oude stad, dan kom je in de haven waar gloednieuwe jachten schril afsteken tegen de oude windmolens en haveningang.

Je vakantie is niet compleet zonder een bezoek aan Rhodos stad. Geloof me.

Het centrum van de oude stad van Rhodos.

Bezoek het Paleis van de Grootmeesters

Het meest imposante gebouw van de oude stad van Rhodos is wellicht het Paleis van de Grootmeesters. Ooit stond er op deze plaats een paleis gebouwd door de Ridders van Rhodos, waar de Grootmeesters van de orde leefden en werkten. Dat paleis raakte in verval, en werd begin vorige eeuw opnieuw opgebouwd door de Italianen. Hoewel zij het paleis niet helemaal accuraat heropbouwden, is het nog steeds een bezoek waard.

Wanneer je het paleis bezoekt, volg je een route door de prachtige zalen en kamers, bemeubeld met meubels uit alle tijdperken. Vergeet daarbij niet naar de vloer te kijken, want hier en daar zie je oude mozaïeken.

Het Paleis van de Grootmeesters op Rhodos.

Het archeologisch museum van Rhodos

Niet ver van het Paleis van de Grootmeesters vind je het Archeologisch Museum van Rhodos. Het museum huist in het gebouw dat door de Ridders van Rhodos gebouwd werd om als hospitaal te dienen. Iets wat je nog terugziet in zijn distinctieve vorm. In de grote zalen en zijkamers zie je beelden en kunstwerken die uit zowat elk tijdperk stammen.

Neem zeker ook de tijd om de binnenplaats over te steken en de tuin van het museum te bezoeken. Onder een breed afdak vind je hier een selectie mozaïeken met ingewikkelde tekeningen erin. Van kleine, fijne portretten tot bijna volledige vloeren. Bovendien is het door de hoge bomen en het struikgewas lekker koel in de tuin.

Het archeologisch museum van Rhodos.

Als god op vakantie in Griekenland

Net zoals de zonnegod Helios, viel ik als een blok voor Rhodos. De combinatie van de groene heuvels, de gouden zandstranden en de historische dorpen en steden maken van Rhodos een bestemming om je tanden in te zetten. Die Griekse sfeer, met strandbars en fijne restaurantjes waar je vingers en duimen aflikt, zijn de kers op de taart.

Omdat het een eiland is, bereik je Rhodos het gemakkelijkste met het vliegtuig. Ik vloog met Brussels Airlines van Brussels Airport naar Rhodes Airport. Een vlucht van drie en een half uur.

Ik verkende het eiland met de huurwagen. Op de meeste plaatsen kan je wel een taxi krijgen, en op veel plaatsen kan je het openbaar vervoer gebruiken. Daar heb je wel wat geduld en humor voor nodig.

Het dorp Lindos bij zonsondergang.

Plan je vakantie in Rhodos

Plan je vakantie eenvoudig met de website van Rhodes Welcome, de toeristische dienst van Rhodos, en de website van Visit Greece als je ook de rest van Griekenland wil ontdekken.

Hotels in Rhodos

Rhodos is een toeristische bestemming. Vooral aan de kust vind je hotels in alle groottes en prijscategorieën. Ik logeerde in het Rodos Palace Hotel, dat aan het strand ligt en uitkijkt naar het westen. Mijn kamer was schoon en mooi ingericht, maar ik vond het hotel wat groot en druk. Koppels en gezinnen die willen genieten van een all-in service en willen relaxen aan het zwembad zullen het Rodos Palace Hotel heerlijk vinden. Mensen die op zoek zijn naar een kleinschalig hotel, laten het Rodos Palace best links liggen. Het is maar wat je wil tijdens je vakantie, en gelukkig heeft Rhodos het allemaal.

Lekker eten in Rhodos

Griekenland, en dus ook Rhodos, heeft een exquise keuken die gebaseerd is op lokale producten zoals olijven en olijfolie, vis en zeevruchten, honing, en citrusvruchten. Zelfs in de kleinste eettentjes in Rhodos kan je heerlijk eten. Een pita met groente en tzatziki smaakt het beste op het heetste van de dag.

Wil je graag sfeervol dineren, dan kan ik je restaurant Hellas in Pefkos aanraden. Wat zij op tafel zetten is simpel onbeschrijfelijk. Lekker, lokaal en creatief. Een echte aanrader. Wat zeg ik? Een must voor wie Rhodos bezoekt.

Gerecht van restaurant Hellas in Rhodos.

De bosbranden van Rhodos

De afgelopen maanden kwam Rhodos in het nieuws door de bosbranden die het eiland teisterden. Een ongeziene hitte in combinatie met de droogte zorgden voor bosbranden in het zuidoostelijke deel van het eiland. Gelukkig bleef de schade beperkt.

De situatie op Rhodos wordt opgevolgd door de lokale autoriteiten. Kwetsbare gebieden worden dag in, dag uit bewaakt door de brandweer, zodat er snel ingegrepen kan worden in het geval het toch weer mis gaat.

De voorzorgsmaatregelen maken het volkomen veilig om Rhodos te bezoeken. Nu is het zelfs het uitgelezen moment om op vakantie te gaan naar Rhodos, want het is er helemaal niet zo druk. In de herfst is de temperatuur op het eiland zelfs heel wat aangenamer dan in de volle zomer. Indian summer vakantie in Rhodos? Hel(ios) ja!

De Ialysos site van Rhodos.
De Ialysos site van Rhodos.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

2 responses to “Op vakantie in het goddelijke Rhodos”

  1. Denise Avatar

    Wauw, wat heb je er een prachtverhaal van gemaakt! Vooral het begin leest heerlijk. Ik mis nog een paar plekken waar we waren, maar vind het zelfs zo al aanlokkelijk. 🙂

    1. Lot Wildiers Avatar

      Leuk om te horen, Denise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *