Met sneeuwschoenen in Verbier

Op sneeuwschoenen in Verbier

Publireportage

Het Zwitserse skidorp Verbier is bedekt met een dik pak glinsterende sneeuw. Skiliften brengen onafgebroken skiërs en snowboarders naar de toppen, maar ik ga een andere richting uit. Ik laat de drukte van de pistes links liggen, bind een paar sneeuwschoenen aan en wandel door de stille lariksbossen de bergen in.

Het is al namiddag en de zon hangt laag boven de bergen. Ik heb niet zo veel tijd om de top te bereiken voor het donker wordt. Maar wandelen met sneeuwschoenen laat zich niet haasten. Stap voor stap klim ik de berg op. Het is best zwaar en de ijle berglucht maakt het me niet gemakkelijker. Mijn spieren branden en ik val een paar keer voluit op mijn gezicht, maar dat geeft niet want ik geniet. Ik geniet van de koude berglucht, van de sneeuw en het zonlicht dat zich door de bomen wringt.

De zon in de bergen
Op sneeuwschoenen door Verbier.

La Cabane Du Lein

Ik maak deze wandeling niet alleen. Berggids Mélanie is bij me en ze helpt me wanneer het wat moeilijker gaat en wijst me op dierensporen in de sneeuw. Eekhoorns, gemzen en konijnen. Mélanie kent de streek op haar duimpje en past onze wandelroute aan mijn ritme aan.

Na een wandeling van drie kilometer, met een stijging van vierhonderd meter, bereiken we La Cabane du Lein: onze slaapplaats. De zon is intussen achter de bergen verdwenen en de lucht kleurt eerst goud en dan diepe tinten blauw. De eerste sterren twinkelen al en de temperatuur zakt gevoelig. Maar dat deert niet want in Cabane du Lein is het lekker warm.

Cabane du Lein is eigenlijk geen echte berghut, maar een technische ruimte voor de waterzuivering van het nabijgelegen bergmeer. De ruimte werd recent omgebouwd naar een moderne berghut met een volledig uitgeruste keuken, badkamer en slaapplaats voor twaalf mensen. Terwijl ik de tijd neem om te bekomen, gaat Mélanie aan de slag in de keuken.

Verbier sneeuwschoenen
La Cabane du Lein.

Warme wijn en kaasfondue

Opgefrist en in mijn warme pyjamabroek schuif ik een tijdje later de voetjes onder tafel. Mélanie heeft warme wijn gemaakt en serveert kazen en charcuterie van boeren uit de omgeving. Stevig en lekker: exact wat ik nodig heb na mijn wandeling.

Buiten is het intussen helemaal donker en koud, maar in de berghut is het licht en warm. Na de warme wijn en kazen komt de kaasfondue op tafel en oh, wat smaakt dat. Ik doop stukken brood in de smeltende kaas en lik vingers en duimen af. Na nog een dessertje van lokale perziksorbet met een flinke geut perziklikeur en een toef slagroom, rol ik mij in mijn slaapzak en val ik als een blok in slaap.

Verbier sneeuwschoenen

De ochtendzon

De wekker gaat al vroeg af. Nog voor het licht is, heb ik mijn spullen alweer ingepakt en zit ik aan de ontbijttafel met een kopje thee en een boterham met thuisgemaakte confituur. We wachten tot het licht genoeg is en we aan de afdaling kunnen beginnen. Langzaam klimt de zon boven de bergen.

Wanneer het eindelijk licht genoeg is, trekken we onze sneeuwschoenen weer aan en verlaten we de berghut. Het is kouder dan het de dag ervoor was en ik ben blij met mijn donzen jas, mijn windbreker en mijn sneeuwbroek. Mélanie neemt een andere route om terug naar de vallei te wandelen, een route die langer is maar minder scherp. We wandelen tussen de lariksen en de dennenbossen. De zon werpt een warm licht op de bevroren sneeuw en alles glinstert.

Het afdalen gaat me veel beter af dan het klimmen en ik heb veel meer tijd om rond te kijken. Er is niets mooier dan het ochtendlicht dat door een bevroren bos valt. Ik neem foto na foto na foto, probeer alles wat ik zie vast te leggen. Vast te houden.

Verbier sneeuwschoenen

Weer naar de bewoonde wereld

De afdaling duurt langer dan de klim, en toch duurt ze veel te kort. Ik raak niet uitgekeken. Wanneer we de bewoonde wereld weer bereiken, moet ik mijn sneeuwschoenen uitdoen. Het voelt vreemd om op het asfalt te lopen, net zoals het vreemd voelt voor een skiër om na een dag op de latten weer op de vaste grond te staan.

De hele ervaring heeft mij overdonderd. Het was niet de eerste keer dat ik op sneeuwschoenen stond en toch was deze keer weer helemaal anders. De stilte van het besneeuwde landschap heeft daar zeker wat mee te maken, maar ook de deskundige begeleiding van berggids Mélanie. Ik ben moe, heb spierpijn en zeker twee fikse bleinen op mijn voeten, maar het liefst van al zou ik mijn sneeuwschoenen weer aantrekken en nu direct die berg weer op willen.

Verbier sneeuwschoenen

Wandelen met sneeuwschoenen

Wandelen op sneeuwschoenen is niet moeilijk, maar het kan wel zwaar zijn. Sneeuwschoenen zijn brede en lange plateaus met daaronder sneeuwijzers voor grip. Je bindt de sneeuwschoenen aan je eigen wandelschoenen vast. Omdat sneeuwschoenen zo breed en lang zijn, is het even wennen, maar de meeste mensen zijn er zo mee weg.

Sneeuwschoenen verdelen je gewicht beter, waardoor je op de sneeuw kan wandelen zonder er in weg te zakken, maar omdat je door mulle sneeuw wandelt, kom je niet zo snel vooruit en daarom reken je best voldoende tijd voor je wandeling.

Verbier heeft verschillende routes die je met sneeuwschoenen kan afleggen. Die routes kan je terugvinden op hun website en zijn eenvoudig te volgen dankzij de handige bewijzering. Kijk voor vertrek zeker naar de moeilijkheidsgraad van de route: wie nog nooit eerder op sneeuwschoenen heeft gestaan, begint best rustig aan. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de sneeuwschoenen en bouw dan langzaam op.

Verbier sneeuwschoenen

Wil je graag met sneeuwschoenen gaan wandelen, maar ben je niet thuis in de bergen? Neem dan een berggids onder de arm. Berggidsen kennen de streek en de bergen, en kunnen goed inschatten hoeveel tijd je nodig zal hebben voor je wandeling. Bovendien vertellen ze je onderweg honderduit over de omgeving en de dieren en planten die je er vindt.

Je kan op verschillende tijdstippen deelnemen aan de tweedaagse sneeuwschoenwandeling met berggids Mélanie en met overnachting in La Cabane du Lein. Alle informatie over dit arrangement, dat Less Is More heet, vind je hier terug.

Verbier sneeuwschoenen

Reis naar Verbier

Verbier is een dorp in Val de Bagnes, in het zuidwesten van Zwitserland, en onderdeel van het skigebied 4 Vallées. Verbier ligt op ongeveer 850 kilometer van Antwerpen. Het kost je dus een stevige dag om het gebied per auto te bereiken. De dichtstbijzijnde luchthaven is Geneva Airport. Met onder andere EasyJet en Swiss Airlines vlieg je gemakkelijk en snel van Brussels Airport tot in Genève. Van daaruit reis je in twee uur met de trein naar Verbier.

bergen

De Verbier VIP pass

Verbier heeft zowel in de winter als in de zomer veel te bieden. In de winter geniet van 410 kilometer aan skipistes, in de zomer van groene alpenweiden. Wie tussen juni en oktober een nacht in Verbier logeert, kan met de Verbier VIP pass talloze belevenissen boeken. Gratis of met een fikse korting.

Uitzicht over de vallei

2 responses to “Op sneeuwschoenen in Verbier”

  1. […] mijn sneeuwschoenwandeling naar Col du Lein, sta ik te popelen om de rest van Val de Bagnes te verkennen. De vallei telt een handvol dorpen, […]

  2. […] Crans Montana, ook graag andere Zwitserse regio’s? Dan zijn de artikels over Val de Bagnes, Verbier, Bern, Luzern en Lausanne niet te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *