Snowboarden in Les Arcs

Op skivakantie zonder ecologische voetafdruk in Les Arcs

Publireportage

Elk jaar groeien de berichten over te warme winters en te weinig sneeuwval in de bergen, of zelfs over skipistes die later opengaan en vroeger sluiten door schaarste van sneeuw in de lager gelegen gebieden. We moeten we onszelf de vraag stellen of het allemaal wel verantwoord is voor moeder natuur dat we in groten getale de snelwegen afscheuren tot we in ons gewenste skigebied komen, om ons daar uit te leven op fragiele natuurgebieden.

In Les Arcs, in de Franse Alpen, is dit momenteel hot topic en doen ze er alles aan om de impact van ons skiplezier te reduceren, met oog op zero carbon emission in 2030.

The Bear Lodge in Les Arcs

Ik nader Bourg-Saint-Maurice, de poort naar Paradiski, een van de grootste skigebieden ter wereld. Onderweg naar mijn hotel voor het weekend, The Bear Lodge Vip Ski (Hameau Des Oursons voor de locals), heb ik een prachtig zicht op de top van de Mont Blanc. Het hotel ligt op 1950 meter hoogte, recht aan de skipistes, en is nog maar open sinds 1 januari 2022.

Bij een gezellig hapje en drankje word ik ingeleid het ecologische concept van dit hotel. De Franse overheid heeft, in samenspraak met de gemeentelijke besturen, besloten geen nieuwe bouwgronden meer te verlenen in de bergen. Dat wil zeggen dat nieuwe resorts gebouwd moeten worden op plaatsen waar al een accommodatie stond. Een bestaande accommodatie renoveren kan ook. Vervolgens doen de resorts er alles aan zichzelf zo autonoom mogelijk te voorzien van energie door duurzame bronnen te gebruiken zoals zonnepanelen. Zelfs zo kunnen ze de gasten verwennen met luxueus accenten zoals een sauna, zwembad en jacuzzi zonder zware ecologische impact.

Bear Lodge VIP

Na de theorie is het tijd voor ontspanning. Ik ga naar het dorp Les Arcs 1950 om skimateriaal op te halen. Als ijsbreker (ha ha) word ik verrast door de eerste piste naast het hotel af te dalen in een rupsslee: een wendbare slee met verschillende zitplaatsen. Het is nog geen snowboarden, maar lachen is het in ieder geval wel.

Op de piste, boven de pisten, ondersteboven op de piste

Tijdens mijn bezoek aan Les Arcs is het natuurlijk de bedoeling om wat van de pistes te genieten. Met zijn 200km pistes in totaal, heb ik een stevige kluit aan te verkennen routes waar we kunnen genieten van de prachtige panorama’s van Les Arcs. Op de skilift krijg ik meteen een reminder van de initiatieven van Paradiski om de ecologische impact te verminderen. Op de pilaren van de skilift staan boodschappen als een sigarettenpeuk vervuilt 1m³ sneeuw en in 2020 hebben we in de zomer meer dan 650 kilogram afval van de berg geruimd om zo de skiërs bewust te maken van de inpakt. En het werkt. Het doet je meteen nadenken over het afval dat je produceert en wat je er mee doet. Beter om het in je zak te stoppen tot je een vuilbak vindt, in plaats van het op de grond te gooien.

BOB

Op dag een ga ik lunchen onder de top van de Aiguille Rouge, in B.O.B, een nieuw gebouwd restaurant op 2700 meter hoogte, met een panoramisch uitzicht over het gebied. B.O.B staat voor Beautifull Organic Break, wat meteen slaat op de filosofie van het etablissement. Alle gerechten zijn hier van lokale oorsprong, fairtrade en bovendien verdomd lekker. Plastic verpakking is uiteraard een no-go. B.O.B zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk afval gecreëerd wordt door de producten daar vers te bereiden. Tot het brood toe.

Voldaan en volgepropt neem ik de laatste lift tot op de Aiguille rouge, de top van de berg op 3227 meter hoogte, om vervolgens de afdaling in te zetten. En nee hoor, niet op de skilatten. Ik word getrakteerd op een afdaling met La Tyrolienne, een tokkelbaan van 1077 meter lang waar je snelheden tot 130 km/h haalt. Adrenaline zonder enige vorm van energieconsumptie, behalve dan de energie die je nodig hebt om het krijsen wanneer je de eerste meters naar beneden scheurt.

Les Arcs
Foto door Jurgen Groenwals

Meer initiatieven, minder CO2

Dag twee staat volledig in het teken van het ecosysteem, de natuur en de ondernemende organisatie Paradiski. Zo ga ik al skiënd naar het Muséum Des Animaux De montagne. Een museum en bar waar je kan ontdekken welke dieren er zich allemaal in het gebied bevinden, of (helaas) bevonden. Je kan er genieten van een koffietje, warme choco of een lokale lekkernij uit de automaat terwijl je iets bijleert over de omgeving en de natuur.

Wist je dat off piste skiën een negatief effect kan hebben op het ecosysteem? Sommige vogels graven zich tijdens de winter in de sneeuw. Als je deze dieren verstoort tijdens de winter, door er bijvoorbeeld met je snowboard overheen te vliegen, kunnen ze door energieverlies sterven. Hier wordt op Les Arcs stevig op gecontroleerd.

Les Arcs

’s Middags krijg ik in Chalet Grillette, naast een lekkere lunch, ook een uitgebreide presentatie over wat Paradiski onderneemt om de voetafdruk te verkleinen.

Marie-Clémence Vallier, verantwoordelijke kwaliteit, veiligheid en omgeving van Les Arcs, vertelt me over de ambities om tegen 2030 CO2 neutrale vakanties aan te bieden. Onder andere door het gebruiken van alternatieve brandstoffen zoals de Shell GTL Diesel voor de pistenbullies, het opwekken van eigen energie door alternatieve bronnen en het aanmoedigen van wintersporters om hun steentje bij te dragen.

Léo Tixier, de verantwoordelijke van ontwikkeling omtrent de skipistes, vult aan dat ze op gebied van afval hoog inzetten in recycleren. Zo verzamelen ze sigarettenpeuken in speciale vuilbakjes, om deze te laten recycleren tot herbruikbare kunststoffen. Ook het recycleren van ander afval zoals papier, PMD of plastic wordt sterk aangemoedigd op de pistes.

Ook op vlak van openbaar voervoer kan onze voetafdruk nog een stuk worden verkleind, geeft Marion Grognet aan. Zij is verantwoordelijk voor de marketing van het hele concept, en promoot bijvoorbeeld de kabelspoortrein. Deze brengt je van het centrum van Bourges-Saint-Maurice op zeven minuten naar Les Arcs 1600. Bovendien is de kabelspoortrein gratis voor reizigers die met de trein naar het skigebied reisden.

Les Arcs
Foto door Jurgen Groenwals

Wat kan je doen voor een milieuvriendelijke skivakantie

Bourges-Saint-Maurice is perfect bereikbaar met de trein. Elke zaterdag is er de Thalys de Neige die je van Brussel rechtsreeks tot in Bourges brengt. Vertrek je niet op zaterdag? Dan zijn er voldoende aansluitingen in Parijs waar je slechts met 1 overstap in het hartje van de Franse Alpen geraakt. En eerlijk, als je kan kiezen tussen 8-9 uurtjes op de trein, of 12h opgepropt in de wagen zitten? Ik zou het in ieder geval weten.

Hoewel het een beetje duurder is, is het beter de lokale economie te steunen en je middagmaal te consumeren in een van de chalets. Voor 10-15€ krijg je een heerlijke lunch, waar je zeker van kan zijn dat deze minder afval produceert dan een eigen gemaakt lunchpakketje. Water is zo goed als in elk gebouw gratis ter beschikking, dus neem gerust je drinkfles mee. Je kan ze bijna overal bijvullen.

Voor mij was deze reis wel best een eye opener. Hoe beter we ons steentje bijdragen, hoe meer zekerheid we hebben dat we in de toekomst nog kunnen genieten van skivakanties. En als ik mag kiezen, kies ik voor die zekerheid.

Mont Blanc
Sander
Foto door Jurgen Groenwals

One response to “Op skivakantie zonder ecologische voetafdruk in Les Arcs”

  1. […] de winter door in Val de Bagnes, Innsbruck en Ausseerland. We stonden op de latten in , Annecy, Les Arcs en Crans Montana. En, zodra het weer wat warmer werd, reisden we naar Davos-Klosters, Orcières en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *