Swarovski Optik

Op pad met Swarovski

Het Oostenrijkse merk Swarovski heeft amper een introductie nodig. De kristallen siervoorwerpen en juwelen zijn wereldwijd gekend en geliefd. Maar wist je dat Swarovski nog veel meer te bieden heeft dan kristallen hebbedingetjes?

Ik las eens dat mensen van glitter houden omdat het lijkt op water dat in de zon glinstert. Omdat water natuurlijk van levensbelang is, zit de liefde voor glitterende dingen stevig verankerd in ons DNA.
Is het waar? Geen idee. Maar het klinkt aannemelijk.  En het verklaart waarom ik zo dol ben op glitters. Net zoals jij, geef maar toe!

Met dat idee in mijn achterhoofd ga ik een hele dag op pad met Swarovski. Wanneer je aan Swarovski denkt, denk je in eerste instantie aan de glinsterende juwelen en kristallen beeldjes. Je vindt hun juweliers overal ter wereld. En toch start ik mijn dag met Swarovski in een heel andere tak van het bedrijf: Swarovski Optik.

Swarovski Optik
Swarovski Optik biedt werk én opleiding aan de bewoners van Hall-Wattens.

Een tour door Swarovski Optik

Swarovski Optik is een apart merk binnen Swarosvki. Een merk van allerlei types verrekijkers. Om goed te begrijpen hoe zo’n verrekijker in elkaar zit, mag ik uitzonderlijk een kijkje nemen in het productieproces.

Het lijkt een fikse sprong om van kristallen siervoorwerpen naar verrekijkers te gaan. Maar eigenlijk gaat het om een heel logische stap. Een verrekijker bestaat uit lenzen en prisma’s die gevat zitten in een behuizing. Hoe beter de kwaliteit van de lenzen en prisma’s, hoe beter de verrekijker. Swarovski had al de kennis in huis om lenzen en prisma’s te slijpen, het was enkel een kwestie van die kennis op de juiste manier om te zetten naar de productie van verrekijkers.

De verrekijkers van Swarosvki Optik zijn wereldberoemd onder natuurliefhebbers. Door de kwaliteit van de lenzen en prisma’s, is het beeld van de verrekijker haarscherp. In hun gamma zitten zowel kleine zakverrekijkers tot zwaardere stukken op een statief. Dat gamma is aan te vullen met enkele accessoires zoals draagriemen en beschermingstukken.

Het interessantste stuk in de collectie vind ik echter een schakelstuk waarmee je jouw Iphone aan je verrekijker kan bevestigen voor het maken van haarscherpe foto’s van een vogel, dier of veraf gelegen landschap.

Swarovski Optik
Een lichte, stevige verrekijker met haarscherp zicht.

De natuur in

Na mijn bezoek aan de fabriek, mag ik met zo’n verrekijker de natuur in. Tezamen met een gids wandel ik door een bos tot ik een vrij uitzicht heb over de omliggende bergen en rotsen. Met wat geluk zie je hier gemzen, moeflons en marmotten tussen de rotsen springen. Met nog meer geluk kan je door je verrekijker een arend zien zweven. Elk veertje, elk haartje scherp in beeld.

Ik had geen geluk. Met de verrekijker speur ik de rotsen af. Ik zie elk plooitje in het land, elk steentje op de grond. Maar geen gemzen. Geen moeflons, marmotten of arenden. Hoe goed je ook voorbereid bent, de natuur blijft onvoorspelbaar.

Mijn pech kan echter het plezier niet drukken. De gids wijst me verschillende dingen aan op de bergflanken die ik zonder verrekijker nooit had gezien. Kleine hutten, steile wandelpaden en dichte bossen lijken ineens zo dichtbij!

Kristallwelten
De ingang van het museum ligt onder de reus.

Kristallwelten

Niet ver van de fabriek van Swarovski Optik, ligt Kristallwelten. Een museum, of misschien eerder een galerij, gewijd aan Swarovski. Na mijn uitje met de verrekijker, was ik helemaal klaar om écht glitterende dingen te ontdekken.

Kristallwelten is iets apart. Het is een toer langs zeventien zogenaamde ‘wunderkamers’. Swarovski gaf een aantal kunstenaars carte blanche om een kunstwerk te maken met kristallen. Het resultaat is een wereld van glitter en kunst.

Het is rustig op het terrein van Kristallwelten. Een geluk, want Kristallwelten is doorgaans druk bezocht. De start van de tour begint aan het hoofd van de reus: een enorm hoofd dat opduikt uit een met gras begroeide heuvel. Een waterval stroomt uit zijn mond, een eerste referentie naar de glitterende kristallen.
Binnen ga ik van wunderkamer naar wunderkamer. De kunstwerken zijn enorm verschillend. Van kristallen miniaturen van beroemde gebouwen tot een winterse kamer vol kristallen sneeuwvlokken. Sommige stukken zijn fel, andere eerder subtiel. De collectie is zo uitgebreid dat iedereen er wel iets naar zijn hart vindt.

Kristallwelten Swarovski
Het kristallen woud.

De collectie beperkt zich niet tot de wunderkamers, maar gaat ook door in de tuin er rond. En daar vond ik dan mijn favoriete werk: de Kristalwolk. Enorme wolken gemaakt van grijze metaaldraad staan op hoge palen boven de tuin. Het lijkt op het eerste zich een beetje op staalwollen sponzen. Het effect is dreigend, als onweerswolken, tot de zon tevoorschijn komt. Onderaan de stalen wolken hangen wel 600.000 kristallen. Wanneer de zon die kristallen raakt, krijgen die dreigende wolken een glitterend randje. Een magnifiek zicht, dat haast onmogelijk op foto te vangen is. Je moet het in het echt zien.

Ik dwaal door de tuin tot de zon achter een dik wolkendek verdwijnt, om dan neer te zakken op een stoeltje in het restaurant Daniels voor een hapje en een drankje. Een heel gezellig restaurant, met smakelijke gerechten. Precies wat ik nodig had na een dag vol glitter en plezier.

Kristallwelten Swarovski
De Kristalwolk in de tuin van Kristallwelten.

Swarovski in Hall-Wattens

De regio Hall-Wattens ligt dichtbij Innsbruck. Zowel Swarovski Optik als Kristallwelten liggen in deze regio. Kristallwelten kan je gemakkelijk bezoeken, maar Swarovski Optik is niet open voor bezoek. Je kan wel een gids boeken om met de verrekijkers op pad te gaan in de wilde natuur.

Hall-Wattens heeft natuurlijk nog heel wat anders te bieden. De stad Hall is een historisch belangrijke stad door de nabijgelegen zoutmijnen. De stad ziet er nog grotendeels uit zoals eeuwen geleden. Vooral de grote kerk in het midden van Hall moet je gezien hebben.

Hall-Wattens
De kerk van Hall-Wattens heeft een vreemde hoek. Dat komt omdat ze doorheen de tijd steeds uitgebreid werd.

Maar ook de rest van Hall-Wattens is absoluut een bezoek waard. De kleine, gezellige dorpen dragen allemaal bij aan de sfeer in de regio. In het bijzonder rond februari, wanneer het wereldberoemde carnaval er plaatsvindt.

Je bereikt Hall-Wattens gemakkelijk met de auto. Je kan ook per vliegtuig naar Innsbruck vliegen. In de winter is er zelfs een verbinding tussen de luchthaven van Antwerpen en Innsbruck. Van daaruit reis je gemakkelijk met de trein of een huurauto door naar Hall-Wattens.

Kristallwelten Swarovski
Kijk! De schoen van Assepoester!
Kristallwelten Swarovski
De Kristalwolk.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Op pad met Swarovski”

  1. Frank Avatar
    Frank

    Goedemiddag! Wat een leuke blog. Wij waren afgelopen winter ook voor het eerst in Swarovski Welten en waren diep onder de indruk. Misschien vind je het leuk om onze blog ook te lezen.

    Ik vind dit artikel in ieder geval heel erg herkenbaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *