Op pad met Jan de Lichte

Ergens aan de kanten van Zottegem, leefde er eens, lang geleden, een schavuit genaamd Jan de Lichte. Deze man, die zijn dagen vulde met roven en moorden, groeide onder andere door Louis Paul Boon uit tot een soort Vlaamse Robin Hood. En ik, ik liep in zijn voetsporen.

Allez, dat wil zeggen, het is niet dat ik een carrière ben begonnen in roven en moorden. Ik bedoel, letterlijk, in zijn voetsporen. In de Vlaamse Ardennen is er namelijk een wandeling: het Jan de Lichte pad.

Kei gemakkelijk te herkennen aan van die duidelijke borden: het Jan de Lichte pad.

Naar Zottegem

Op een schone zomerdag kreeg ik zo een mailtje, of ik goesting had om de Vlaamse Ardennen eens te gaan verkennen. Ze hadden het over dat Jan de Lichte pad, en ik kon daar simpelweg geen nee tegen zeggen. Dus laadde ik een drinkbus, mijn wandelschoenen en Manlief in de auto en was ik weg.

We parkeerden in het gehucht Strijpen, waar de wandeling zowat doorheen liep. Nog snel een cent wafers, want ik had honger, en opla, daar gingen we: het Jan de Lichte pad op.

Het Jan de Lichte wandelpad

Het pad van Jan de Lichte

De Jan de Lichte wandeling is net geen tien kilometer lang. Vrij zeker dat wij er tien kilometer van hebben gemaakt, want als Manlief en ik aan het tetteren slagen, dan missen we al eens een wegwijzertje. En dan moet een mens terug.

De Vlaamse Ardennen zijn zo mooi.
Ondanks veel zonneschijn, hadden we ook van die donkere, broeierige wolken. Kan een mens iets anders willen wanneer je in de voetsporen van een bandiet loopt?

De Vlaamse Ardennen hebben, je raadt het nooit, iets weg van de Ardennen. Eén en al heuvels en weilanden. Een hele mooie streek, en de heuvels zijn niet zo scherp als die van de Ardennen, dus veel doenbaarder.

Het pad loopt langs kleine paadjes tussen weilanden, kerk wegeltjes en door het bos. Hoewel je toch twee gehuchten passeert, kom je voor zeker de helft van het pad geen asfalt tegen. Ideaal voor een rustige wandeling, al dan niet met kinderen.

Het Jan de Lichte wandelpad
Het Jan de Lichte wandelpad leidt je door het echte platteland.
Het Jan de Lichte wandelpad

En die Jan de Lichte? We hebben hem niet gezien, maar ik kan mij goed voorstellen dat bandieten kiezen voor een landelijke, rijke streek als de Vlaamse Ardennen: veel verstopplaatsen en rijke boeren. Dat moet, gelijk, een walhalla geweest zijn voor een bandiet.

Eten en Slapen

Voor vertrek kreeg ik een handig plannetje mee, dat elke etappe van de wandeling duidelijk aangeeft. Bovendien vind je op dat plannetje ook de locaties waar je kan stoppen voor een hapje of een drankje. Wel even op voorhand checken of deze gelegenheden wel open zijn, anders sta je daar op cent wafers te knabbelen. Lekker, maar niet ideaal voor een wandeling van tien kilometer.

Het Jan de Lichte wandelpad
De Bostmolen, een van de restaurantjes op het pad. Jammerlijk gesloten vanwege vakantie toen wij er passeerden.

Omdat de wandeling een mooie ronde vormt, kwamen Manlief en ik na een paar uurtjes terug uit bij de auto. We logeerde in het nabijgelegen gehucht Horebeke, in hotel Horenbecca.
In de avond zochten we iets lekkers om te eten in Zottegem, en kwamen zo terecht bij Italiaans restaurant San Marco. Toppertje, maar niet goed voor mensen met keuzestress: er is zooo veel om uit te kiezen!

Op vakantie in de Vlaamse Ardennen

Allen naar de Vlaamse Ardennen. Echt. Het is er supermooi, en de hele streek is wandelwalhalla. Ik kan de Jan de Lichte wandeling aanraden, maar zoek je iets korter of langer, dan kan dat helemaal: keuze met hopen.

Om van een wandeling een weekendje weg te maken, plan je gewoon een nachtje in een van de vele rustieke hotelletjes. Lekker slapen en opstaan met een ontbijt dat gewoon voor je neus gezet wordt: je verdient dat na een lange wandeling.

Meer weten over de Vlaamse Ardennen? Dan kan je terecht op deze website. Wandeling plannen? Dan kan je hier terecht. Het Jan de Lichte pad is één van de nieuwste (gratis) wandelpaden. Voorlopig staat het nog niet op de website, maar het wordt snel verwacht! Je kan het pad al weg terugvinden in de wandelnetwerkkaart van de Zwalmvallei, als deel van een andere wandelroute.

Benieuwd naar Jan de Lichte? Binnenkort wordt er een tv-serie verwacht over deze schabout, met Matteo Simoni in de hoofdrol. Een mens kan moeilijk tegen Matteo Simoni zijn.

Het Jan de Lichte wandelpad
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Op pad met Jan de Lichte”

  1. […] in Oost Vlaanderen. Misschien herinner je je het artikel nog dat ik vorig jaar schreef, na een bezoekje aan de Zwalmvallei? Die wandeling die ik maakte in de voetstappen van schavuit Jan De Lichte? Ja, ik werd toen dus een […]

  2. […] Wandel in de lente door het Raspaillebos en het Muziek, waar de boshyacinten bloeien. Kies voor de Jan De Lichte wandeling als je in de voetsporen van deze schavuit wil treden. Of maak je eigen wandeling met behulp van de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *