Micro avontuur

op micro avontuur in belgië

Heb je al eens van een micro avontuur gehoord? Dat is een klein beetje avontuur, dichtbij huis. Iets waarmee je de sleur van alledag doorbreekt, iets wat je weer opkikkert. En dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken, toch?

Het mooie van een micro avontuur is dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Het gaat er om dat je even een pauze neemt en iets gaat doen dat je gelukkig maakt. Een uitstap, een nachtje uit huis, iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan: jij kiest.

Weet je niet hoe er aan te beginnen? Geen zorgen, met deze tips kan jouw micro avontuur snel beginnen.

Micro avontuur

Daar is de lente!

Dwars door het verdronken land van Saeftinghe

Het verdronken land van Saeftinghe. Ik vind dat dat klinkt als een attractie van de Efteling. Maar dat is het dus niet. Saeftinghe is een gebied op de grens van Nederland en België, ten noordwesten van Antwerpen. Het gebied was bewoond in de middeleeuwen, maar raakte overstroomd.

Tegenwoordig is Saeftinghe een natuurdomein waar je kan gaan wandelen. Omdat het een getijdegebied is, zijn de wandelpaden waar je zonder gids mag wandelen, beperkt. De vloed kan er immers erg snel opkomen en kan je verrassen.

Het land van Saeftinghe bezoeken met een gids is een avontuur dat erg op wadlopen lijkt. Je ploetert door de modderige geulen en leert over de fauna en flora van de omgeving. Maar ook de wandelpaden die je zonder gids mag bezoeken, kunnen aan de modderige kant zijn. Maar hey, is het wel een avontuur als je er niet een béétje vuil van wordt?

Micro avontuur

Er iets sfeervol aan moerasgebied.

Bloesems in bloei

De lente is weer daar en de bloesems gaan bloeien. De fruitstreek rond Sint Truiden trekt traditioneel veel bezoekers wanneer de fruitgaarden in volle bloei staan. Wandelen tussen de boomgaarden, omhuld door de zachte geur van appelbloesems en kerselaren in bloei is simpelweg heerlijk.

Hoewel je kan argumenteren dat de streek rond Sint Truiden de mooiste fruitstreek is, is het niet de enige plaats waar fruit gekweekt wordt. Het platteland van België kent veel fruittelers. Het is maar een kwestie van een wandeling te kiezen en te genieten van de lente.

Liever dat beetje extra magie? In het voorjaar bloeien ook de boshyacinten. Het gekende Hallerbos kan aan de drukke kant zijn of zelfs gesloten vanwege de coronacrisis, maar de boshyacinten groeien ook in andere bossen, zoals de bossen van de Vlaamse Ardennen.

Micro avontuur

In april komen de boomgaarden in bloei.

Een nachtje weg

Hotels en vakantiehuizen zijn open. Een nachtje in een ander bed dan het jouwe kan een klein avontuur zijn. Het maakt niet uit of je kiest voor een luxueus verblijf in een sjieke hotelkamer met eigen bubbelbad, of voor een back-to-basic verblijf onder de sterren: het gaat er om dat je even ergens anders bent.

Voor je afreist, is het interessant om even na te kijken hoe het zit met de maaltijden. Kan je in je accommodatie eten of moet je eten bestellen? Moet je op voorhand bestellen of je kan je de avond zelf beslissen?

Veel restaurants bieden kwalitatief afhaalvoedsel aan dat je op je hotelkamer of in je vakantiehuis kan opeten. Is die ervaring hetzelfde als op restaurant gaan? Nee, natuurlijk niet. Maar daar gaat het nu niet om. Het gaat er om dat je jezelf in de watten legt en geniet.

Elke maand een andere stad

België heeft 581 gemeentes. En ik durf wedden dat je nog niet eens van de helft gehoord hebt, laat staan dat je ze al eens bezocht hebt. Dus waarom zou je ze niet eens bezoeken? Kies een tiental steden en dorpen die je wil bezoeken, schrijf ze op een papiertje en stop die papiertjes in een bokaal. Trek er elke maand eentje uit en ontdek die nieuwe stad.

Door elke maand een andere stad te bezoeken, hou je het avontuur in leven. Zelfs in ons kleine België. Ga op verkenning. Bezoek lokale musea. Logeer in kleine hotels en haal eten af in de fijne restaurants die je niet kent. Breek de sleur. Ga op avontuur.

Micro avontuur

Zo veel steden om te ontdekken!

Investeer in jezelf en je (mentale) gezondheid

De crisis weegt zwaar voor iedereen, daar moeten we niet onnozel over doen. Ik voel dat ook. Een micro avontuur kan je helpen de sleur te doorbreken en dat is gezond. Echt waar.

In december had ik het best moeilijk. Weer een golf, weer een lockdown. Ik miste mijn werk, mijn reizen. Ik had het echt gehad. En toen kwam dat weekendje weg in de Vlaamse Ardennen voorbij. Ik kan niet zeggen hoeveel deugd het deed om gewoon even weg te zijn van thuis. Ik ben nog altijd aan het nagenieten.

Dus, investeer in jezelf. Plan een micro avontuur. Ga er volop voor en geniet. Laat de hele mikmak even voor wat het is. En wanneer je weer thuiskomt, heb je een nieuw verhaal om te vertellen en foto’s om aan iedereen te laten zien.

Je batterijen opladen is altijd al belangrijk geweest, maar nu des te meer.

Micro avontuur

Een micro avontuur kan alles zijn: van slapen in een bos tot logeren in een kasteel.

One Comment
  1. He Lot, samen met een vriendin gebruikten we de treintickets van de overheid om elke maand een uitstap te maken naar een ongekend stukje Vlaanderen. We hebben zo genoten, dat we dat gewoon blijven verder doen. Heerlijk! Zijn het er 581? Dan hebben we er 575 te gaan. Off we go

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *