Zonsopgang boven de Grundlsee in het Oostenrijkse Ausseerland.

Oostenrijk voor beginners

Hoge bergtoppen, diepe bossen en vlakke, groene valleien vol levendige steden en historische dorpen: Oostenrijk heeft het allemaal. Oostenrijk heeft zelfs zo veel dat het moeilijk kan zijn om er je weg te vinden als je er nog nooit geweest bent. Oostenrijk voor beginners maakt het je wat gemakkelijker.

Wat moet je weten voor je naar Oostenrijk reist?

Hoe reis je naar Oostenrijk?

Oostenrijk is een land in het midden van Europa, omringd door Tsjechië en Duitsland in het noorden, Hongarije en Slowakije in het oosten, Italië en Slovenië in het zuiden, en Zwitserland en Liechtenstein in het westen.

Oostenrijk is een Alpenland en is voornamelijk gekend om zijn berglandschappen waar je in de zomer heerlijk kan wandelen en in de winter kan skiën. Maar het land kent ook relatief platte gebieden, zoals de streek van Wenen, en heuvelachtige gebieden, zoals Karinthië in het zuiden.

De hoofdstad van Oostenrijk is Wenen, wat ook meteen de grootste stad van het land is. De regio Tirol, in het westen van het land, is eveneens heel bekend. De hoofdstad van Tirol is Innsbruck, een kleinere maar minstens even interessante stad als Wenen.

Je kan Oostenrijk gemakkelijk bereiken met de auto. Het kost je ongeveer een dag rijden om het land te bereiken. Reis je met het vliegtuig, dan kan je naar de internationale luchthavens van Wenen of Innsbruck vliegen. Reis je liever ecologisch, dan kan je in Brussel de nachttrein naar Wenen nemen, vanwaar je naar de rest van het land kan sporen.

Ausseerland

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Om de grens met Oostenrijk over te steken, hebben Belgen en Nederlanders enkel een geldige ID-card nodig.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Om naar Oostenrijk te gaan, heb je geen extra vaccinaties of medicatie nodig.

Tijdens de pandemie heeft Oostenrijk zich streng opgesteld om besmettingen tegen te gaan. Het dragen van FFP2 masker is nog steeds verplicht bij de apotheker, bij de dokter of in het ziekenhuis, op het openbaar vervoer en in de stations, en natuurlijk wanneer je positief hebt getest voor COVID-19.
Ben je niet zeker of je besmet bent? Je kan je gratis laten testen in de officiële teststraten.

Kijk voor vertrek altijd de correcte maatregelen na op de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Het klimaat van Oostenrijk

Door het berglandschap kent Oostenrijk verschillende klimaten. Doorgaans valt het land onder een mild landklimaat met heerlijke zomers en soms strenge winters. Boven 1500 meter geldt echter een bergklimaat met vooral in de winter strenge condities met zware sneeuwval en koude. In het zuiden van het land kan het klimaat een mediterraan trekje vertonen.

Wanneer je een berglandschap betreed, is het verstandig om rekening te houden met wisselende temperaturen en weersomstandigheden. Het kan zomers aanvoelen in de valleien en toch erg koud zijn in de bergen.

Kuhtai

De mensen van Oostenrijk

Oostenrijkers zijn immens hartelijke en gastvrije mensen. Die hartelijkheid komt het beste tot uiting in de kleinschalige hotels die meestal door een familie gerund worden. Maar ook restaurants en berghutten zijn vaak kleine familiebedrijven, waardoor je het gevoel hebt dat je haast bij mensen thuis ontvangen wordt.

In Oostenrijk spreekt men Duits. Het Oostenrijks dialect verhoudt zich tot het Duits zoals Vlaams tot Nederlands: er zijn verschillen, maar die zijn niet erg groot. Lokale dialecten kunnen wel erg verschillen. In de regio Burgenland zijn Hongaars en Kroatisch officiële landtalen, en in Karinthië is Sloveens een officiële taal.

In hotels en restaurants, of op hoogdagen zoals huwelijken en religieuze feesten, zie je vaak mensen in traditionele kledij. Vrouwen dragen een dirndl en mannen lederhozen. Over het algemeen zien een dirndl en lederhozen er overal in Oostenrijk ongeveer hetzelfde uit, maar als je beter kijkt naar de details, zie je vaak kleine verschillen per regio. Denk aan kleuren, stoffen en accessoires.

In een dirndl

De cultuur van Oostenrijk

De rijke en tumultueuze geschiedenis van Oostenrijk heeft het Alpenland zoals we het vandaag kennen, gevormd. Maar ook de woeste natuur had én heeft zijn invloed op de typische Oostenrijkse cultuur.

Vooral in de steden zie je de geschiedenis in de vorm van rijke kerken, stadspaleizen en scholen. Afhankelijk van waar je bent, zie je duidelijk Beierse, Boheemse of Italiaanse invloeden in architectuur.
Op het platteland zie je dan weer die typische bergcultuur. Houten berghutten, kleine dorpen met sierlijke kerken en het geluid van kerkklokken dat weerkaatst tussen de bergen.

De Oostenrijkse keuken

De Oostenrijkse keuken is misschien wel een van mijn favoriete keukens ter wereld. Het voedsel is meestal erg rijk en smakelijk, gemaakt om met genoeg energie de bergen in de te kunnen. Typische gerechten zijn käsespätzle, pasta met kaas, en gröstl, een aardappel gerecht met vlees en eieren. Of rundsbouillon met knoedels. Of kaiserschmarrn, een nagerecht van pannenkoeken met appelmoes.

Logeer je in een hotel, dan krijg je voor het avondmaal meestal een combinatie van een buffet en een of twee vaste gerechten als hoofdgerecht. Het is best moeilijk om je dan niet te overeten, want oh, het smaakt allemaal zo lekker.

Naast de smakelijke gerechten, kent Oostenrijk ook een stevige biercultuur. In berghutten proef je van verschillende bieren op tap of op fles. Liever wat sterker? Dan drink je schnaps, die in talloze smaken en variaties verkrijgbaar is. Mensen die liever geen alcohol drinken, proeven best eens een almdudler: limonade van alpenkruiden, of een apfel schorle, appelsap met bruiswater.

Oostenrijk

Wat is de munteenheid van Oostenrijk?

In Oostenrijk betaal je gewoon met de euro, al dan niet cash of met de kaart. Trek je de bergen in en eet je in een kleine berghut, kan het geen kwaad om een beetje cash bij je te hebben. Meestal kan je met de kaart betalen, maar sommige plekken liggen zo afgelegen dat digitaal betalen moeilijker wordt.

Het is niet de gewoonte om een fooi te geven in Oostenrijk, maar het wordt wel gewaardeerd. Doorgaans rekent men een fooi van 10%, of wordt een bedrag naar boven afgerond.

Is Oostenrijk veilig?

Je kan zonder zorgen door Oostenrijk reizen. Natuurlijk kan je altijd kleine criminaliteit tegenkomen, maar doorgaans is het land erg veilig, ook als je alleen reist.

Door de lage temperaturen en sneeuwval in de winter, kunnen de omstandigheden in de bergen onveilig zijn. Er kan lawinegevaar zijn, en wanneer je verdwaalt loop je een reëel risico op onderkoeling of valpartijen. Ga dus enkel alleen de bergen in als je weet wat je doet.
In de winter heb je sneeuwbanden nodig om veilig door de besneeuwde bergen te rijden. Ben je van plan hoog te klimmen met de auto of afgelegen gebieden te bezoeken, dan heb je soms sneeuwkettingen nodig.

Maar ook in de zomer pas je best op in de bergen. Het kan flink koud zijn wanneer je de bergen in gaat, en er is een risico op verdwalen, vallen en kleine grondverschuivingen. Laat altijd iemand weten waar je naar toe gaat. Kom je in een noodsituatie terecht, bel dan het noodnummer 112.

Bezoek je Oostenrijk tijdens de zomer, heb dan respect voor het vee dat op de bergalmen graast. De schapen en koeien zijn eigendom van lokale boeren en het is respectloos om ze lastig te vallen. Maar de dieren kunnen, vooral wanneer ze jongen hebben, agressief reageren en je verwonden of zelfs doden. Bewonder die prachtige bergkoeien dus vanop een afstandje.

Oostenrijk

Vervoer in Oostenrijk

Reis je met de auto naar Oostenrijk, dan maak je gebruik van een goed onderhouden wegennetwerk. Daar betaal je tol voor in de vorm van een vignet, dat je moet kopen voor je de grens oversteekt. De prijs van dat vignet is afhankelijk van je voertuig, maar ook van de duur. Je kan een vignet kopen voor tien dagen, twee maanden of een jaar. Heb je geen vignet, dan kan je hoog beboet worden.

Reis je niet met de auto, dan kan je gebruik maken van een aantal binnenlandse vliegroutes, en van een erg uitgebreid netwerk bussen en treinen. Bepaalde steden en regio’s voorzien gratis openbaar vervoer voor toeristen die er minstens één nacht boeken. Het loont de moeite om dat even na te vragen voor je vertrekt.

Tenslotte kent Oostenrijk prachtige lange afstandsroutes voor fietsers en wandelaars, al dan niet door de bergen. Neem deze routes als je een uitdaging wil, als je wil genieten van de groene omgeving en de pure natuur.

Hotels en accommodatie in Oostenrijk

Omdat toerisme een erg belangrijke bron van inkomsten is voor Oostenrijk, vind je overal wel accommodatie. Van eenvoudige hostels tot glampings tot high end hotels: het is maar wat je wil. Heel vaak worden hotels beheerd door een familie of een gezin. Je zal dus niet gemakkelijk in een keten van een multinational logeren wanneer je in Oostenrijk bent. Dat draagt, naar mijn mening, alleen maar bij aan de charme van het land.

In het hoogseizoen kan het erg druk zijn in Oostenrijk. Vooral in de winter zijn de hotels in de skigebieden snel volzet. Op tijd boeken, of buiten de schoolvakanties om boeken is dan aangeraden.

Dit moet je weten voor je naar Oostenrijk reist

Weet je niet welke stad of regio je eerst wil bezoeken? Lees onze tips voor Ausseerland, Innsbruck, Schladming-Dachstein, Tirol, Karinthië en Wenen.

Je reis plannen? Dat doe je met de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme.

Bergisel

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Oostenrijk voor beginners”

  1. Anneleen De Visscher Avatar
    Anneleen De Visscher

    Wij gaan al enkele jaren in de zomer naar Oostenrijk, heerlijk daar! Prachtige landschappen, veel verschillende dingen te doen én heel kindvriendelijk. Wij vinden het er echt top!
    Oh en ga in een skigebied in de zomer op hotel en de prijzen zijn echt laag. En je ontvangt vaak een gastenkaart voor de regio waar je gratis of met grote korting kabelliften mee kan nemen, museums of andere activiteiten kan bezoeken

    1. Lot Wildiers Avatar

      Wat een lieve, enthousiaste reactie! Dank je.
      Ik ben ook echt dol op Oostenrijk. Zo veel te zien en te doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *