Een meer in Oostenrijk.

Oostenrijk: indian summer aan het water

De vroege herfst is de beste tijd om te reizen. Het hoogseizoen is voorbij en het is minder druk en de nazomer geeft ons nog een paar zomerse dagen. De beste plaats om te genieten van die indian summer? Dat is aan het water. Aan een bergmeer of een kabbelende rivier.

We hebben allemaal water nodig. Zonder water zouden we niet overleven. Misschien is het daarom dat we zo graag in de buurt van water zijn. We houden ervan om naar water te kijken. Naar de zon die in de golven vonkt, naar de beken die langs berghellingen naar beneden stromen. We maken wandelingen naar watervallen en genieten van het geluid van kabbelende beken. We kijken graag naar de regenbogen in waternevels wanneer de zon schijnt.

Water is essentieel. Niet enkel voor ons lichaam, maar ook voor ons mentale welzijn. Water ontspant ons. Wanneer het kan, gaan we pootjebaden of gaan we het water op in een boot. Zelfs een duik in ijskoud water ervaren we als ontspannend: je huid tintel helemaal en je lichaam voelt verkwikt er sterker.

vakantie aan het water
Een indian summer in Oostenrijk vier je het beste aan het water.

Liefde voor bergmeren

Wanneer ik in Oostenrijk ben, probeer ik een tijd aan het water door te brengen. Ik heb iets met bergmeren. Kleine groene meren waarin bergtoppen weerspiegelen. Liefst op afgelegen plaatsen waar bijna niemand komt.

Jaren geleden bezocht ik het kleine meer Seebensee, in de Tiroler Zugspitz Arena. Dit meer is klein en ondiep en het ligt hoog in de bergen. Het water is zo helder dat je de stenen op de bodem kan zien en zo stil dat de weerspiegeling van de omliggende bergen en dennenbossen haarscherp in het water te zien is.

vakantie aan het water
Het Seebensee meer.

Op blote voeten stapte ik voorzichtig in het Seebensee meer. Het water was ijskoud. Zo koud, dat ze een beetje gevoelloos werden en ik moeite had met mijn evenwicht te bewaren. Een tijdlang liep stond ik in het water te genieten en toen ik er weer uit stapte en mijn voeten afdroogde, begon mijn huid te tintelen. Ik trok mijn sokken en mijn bergschoenen weer aan en liep naar het dal.

Ik bezocht het Seebensee meer maar één keer. Jaren geleden. Toch zit het meer in mijn herinnering. Ik moet er nog eens heen. Om te kijken naar de stille weerspiegeling van de bergen in het water. Om te pootjebaden. Om daar gewoon te zijn.

vakantie aan het water
Pootjebaden in ijskoud water.

Verkwikkende nevels van watervallen

Wanneer water langs berghellingen naar beneden stroomt, krijg je denderende bergbeken die zich door smalle kloven snijden en watervallen die zich vanop grote hoogte naar beneden storten. Mensen houden van dit soort plaatsen. We vinden ze mooi en het geraas van het water kalmeert ons. Dat zit in ons DNA gebakken. Mensen hebben water nodig om te leven en daarom worden we aangetrokken door het geluid ervan.

Maar dat is niet de enige reden waarom stromend water en watervallen ons zo aantrekken. Snelstromend water en watervallen produceren fijne, verfrissende nevels. Het inademen van die fijne nevel is gezond voor onze longen en versterkt ons immuunsysteem. Stromend water heeft dus niet alleen effect op onze mentale gezondheid, maar ook een meetbaar effect op onze lichamelijke gezondheid.

Oostenrijk telt honderden stroompjes, bergbeken, rivieren en watervallen. De Silberkarklamm in Schladming-Dachstein is ontzettend mooi, net zoals de Kaiserklamm in Alpbachtal en de Kundler Klamm in Wildschönau. En hou je van hoge, krachtige watervallen, dan is de Kimmler waterval een bezoek waard.

Schladming Dachstein
Je beklimt de Silberkarklamm op houten trappen en stellingen.

Zwemmen in meren en rivieren

Het water dat zich langs bergflanken naar beneden stort, vormt brede rivieren en grote meren in de valleien en in veel van die meren en rivieren mag je zwemmen. Het is heerlijk om op een warme, nazomerse dag het water in te gaan: de meren en rivieren hebben de hele zomer de tijd gehad om op te warmen in de zon.

Veel van de rivieren en meren in Oostenrijk hebben zo’n zuiver water dat je er veilig van kan drinken. Vers water uit de natuur is soms zelfs gezonder dan wat er uit onze kraan komt: natuurlijk water bevat meer mineralen. Het is dus helemaal niet erg als je kopje onder gaat en een slokje water binnenkrijgt. Integendeel.

Wees wel voorzichtig: je mag niet overal zwemmen. Sommige meren zijn dieper en kouder dan je denkt en sommige rivieren hebben een sterke stroming. Het is vaak moeilijk om vanop de oever in te schatten hoe snel een rivier stroomt. Ga daarom enkel zwemmen op plaatsen waar het toegestaan is en wees altijd voorzichtig.

vakantie aan het water
de Zwergsee Karinthië is zo’n meer waar je rust en stilte vindt.

Yoga op het water

Water heeft een aantal bijzonder eigenschappen. Het is ontzettend beweeglijk en licht en toch kan het ons dragen. Onder water voel je je gewichtloos, en toch voel je ook de weerstand van het water wanneer je er in beweegt.

Wie op een SUP plank het water opgaat, merkt al hoe de spieren moeten werken om het evenwicht te bewaren. Door eenvoudige yoga oefeningen te doen om een SUP plank, breng je een nieuwe uitdaging in je yoga routine. De ondergrond waarop je beweegt is niet stabiel en dat zorgt er voor dat je je bewust en voorzichtig moet bewegen.

Yoga op het water is simpelweg leuk. De uitdaging is groter dan wanneer je yoga op de vaste grond uitvoert, en het risico dat je in het water plonst, maakt het net wat spannender. Bovendien moet je lichaam harder werken en hebben de oefeningen dus meer effect. Om nog maar te zwijgen over het prachtige zicht op de bergen dat je vanop je plank hebt.

De kracht van bergwater

Wanneer je de Oostenrijkse bergen bezoekt, zie je vaak fonteinen op de dorpspleinen en aan de kant van wandelpaden. Stroompjes ijskoud water die uit de bergen naar beneden kabbelen, worden omgeleid door kranen en fonteinen van uitgeholde boomstammen. Het water van deze fonteinen is (vaak) gewoon drinkbaar.

Het water is meestal ijskoud en verrijkt met mineralen van de rotsen waardoor het naar beneden druipt. Er van drinken op een warme zomerdag is niet alleen verkwikkend, maar ook gezond voor je. Dus spoel je handen. Drink het water. Vul je drinkbus. Bergwater is goed voor je.

Het is puur natuur.

vakantie aan het water
Proef van het bergwater.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *