De zon schijnt tussen de bomen van Oostenrijk

Oostenrijk: waar je kan herbronnen in de natuur

Als er iets is wat we het afgelopen jaar hebben geleerd, dan is het wel dat we de natuur nodig hebben om ons te ontspannen. Wij mensen hebben baat bij groene bossen, uitgestrekte bloemenvelden en stille meren. We hebben baat bij het inademen van frisse lucht.

Eigenlijk is het niet zo vreemd dat mensen zo genieten van een groene omgeving. De liefde voor bossen en meren zit in ons DNA ingebakken. Bossen en meren waren immers lang een bron van voedsel en een plaats waar we konden schuilen. In onze moderne wereld hoeven we ons voedsel niet meer te verzamelen en hebben we stevige huizen waar we veilig kunnen zijn, maar we voelen nog steeds de invloed van de natuur op ons lichaam en zelfs op ons mentaal welzijn.

Sterker nog, door de overvloed van prikkels die we krijgen in ons moderne leven, hebben we eigenlijk meer nood dan vroeger aan de kalmerende werking van de natuur. Steeds meer mensen gaan een tijdje offline of nemen een vakantie in het groen, ver weg van de hectiek van de stad.

Oostenrijk
Meer en bos komen samen op een warme zomerdag.

Bosbaden en groene spa’s

Oostenrijk heeft een weelderige natuur. Bergtoppen die goud glanzen in de ondergaande zon, diepe bossen en weidse valleien met brede, stromende rivieren en alpenweiden. Misschien zijn wij Belgen daarom zo dol op het Alpenland: we kunnen er herademen. We houden van de geur van de natuur, van het bos.

Dat mag je overigens letterlijk nemen. Bomen scheiden vluchtige stoffen genaamd fytociden af. Dat doen ze om zichzelf te beschermen tegen schimmels en parasieten. Wanneer wij deze bosgeur inademen, krijgt ons afweersysteem een boost. Fytociden helpen ons ziektekiemen en virussen te bevechten.

De beste manier om van die natuurlijke rijkdom te genieten, is door je er in onder te dompelen. Door een bosbad te nemen, door de natuur als een groene spa te beschouwen. Tijdens een bosbad neem je de tijd om je bewust te worden van het mos onder je voeten, de aarde in je handen, de geur van hars, van dorre bladeren, van humus. Je luistert naar de diepe stilte, naar het fluiten van vogels en de eenzame roep van een buizerd.

Bosbaden verlaagt je hartslag en brengt je tot rust. Of je nu of je eentje door het bos dwaalt of een begeleide meditatie neemt. Niet vreemd dus dat bosbaden best populair is in Oostenrijk. Je kan in verschillende regio’s aansluiten bij groepslessen, op pad gaan met een wildernisgids of zelfs genieten van hotels met groene spa’s.

Het Forsthofgut Naturehotel in het SalzburgerLand is zo’n hotel. Hier draait het allemaal om de natuur. Om groen genieten van rust, van je gezin, van een heuse Waldspa.

Oostenrijk
Bosgeur is letterlijk gezond voor ons.

Slapen in de natuur

Net als bosbaden heeft slapen in de natuur een heilzaam effect op jouw lichaam. Mensen zijn gebouwd om te slapen in openlucht, niet in de muffe lucht van een afgesloten slaapkamer. Door buiten te slapen geef je je immuunsysteem een boost en spoor je je metabolisme aan, maar bovenal ga je op een meer natuurlijk ritme leven.

Mensen functioneren het beste op een natuurlijk ritme. We worden wakker wanneer het licht wordt en slaperig wanneer de zon ondergaat. Maar ons moderne leven vraagt dat we zomer of winter op hetzelfde uur wakker worden, zonder rekening te houden met het ritme van de dag.

Door een paar nachten buiten te slapen, breng je jouw lichaam terug naar een natuurlijk ritme. Je slaapt dieper, waardoor je beter uitgerust wakker wordt. In open lucht slapen kan jouw ontspanning extra uitdiepen.

Oostenrijk bulkt van de sfeervolle hotels en gastenhuizen. Genieten van de frisse berglucht tijdens het slapen doe je in logies zoals het Ramenai, waar je in het Baumbett kan slapen, of in het Dieunterbergerin Hotel, waar je in het Garten Himmelbed kan slapen. Avonturiers die niet bang zijn van een beetje eenvoud, slapen heerlijk in de vele berghutten.

Oostenrijk
Slapen in openlucht is al bijzonder, slapen in de bergen is dat helemaal.

Zwemmen in meren en rivieren

In Oostenrijk stroomt kristalhelder water van de bergen naar de dalen. Kabbelende beekjes, razende watervallen en zoetjes stromende rivieren, allemaal vol fris smeltwater. Bergwandelaars vullen maar wat graag hun drinkflessen met het zuivere bergwater en op hete zomerdagen komen mensen samen op de oevers om pootje te baden.

Je mag niet zomaar wildzwemmen in Oostenrijk, omdat sommige rivieren verrassend snel stromen en omdat de koude je kan verrassen, maar er zijn genoeg meren waar je wel mag plonzen of waar je tenminste je voeten in kan dopen. Vooral na een lange wandeling in bergschoenen is er niets zo heerlijk als pootjebaden in een ijskoud bergmeer.

Zwemmen in koud water stimuleert jouw doorbloeding, vermindert stress en, jawel, geeft jouw immuunsysteem een boost. En je lichaam geeft een extra portie endorfine vrij. Zwemmen is dus gezond. Bovendien slaap je heerlijk wanneer je een dag buitenzijn afsluit met een plons.

Verschillende meren in Oostenrijk bieden ruimte voor zwemmers en mensen die van watersport willen genieten. De bekendste meren moeten wel het Achensee en de Millstättersee zijn. Maar overal in Oostenrijk vind je water. Van kleine, ijsblauwe bergmeren tot snelstromende rivieren. Je hoeft niet altijd het water in te gaan om te genieten. Soms is op de oever staan mijmeren terwijl een briesje over je gezicht glijdt, al genoeg.

De Millstâttersee
De Millstättersee in Karinthië is een heerlijke plaats om te genieten bij het water.

Een offline vakantie

Het nemen van een offline vakantie is in principe niet moeilijk, maar het vereist wel wat doorzettingsvermogen. We zijn er zo gewend aan geraakt om constant bereikbaar te zijn, dat we vaak onbewust naar onze telefoon grijpen. Zelfs wanneer we enkel maar naar de klok willen kijken, wordt onze aandacht getrokken door een berichtje of een e-mail. We raken afgeleid, zelfs in zekere mate afhankelijk van onze elektronica.

Een offline vakantie is een oefening. Je probeert om niet afgeleid te raken door elektronica, je probeert in het hier en nu te leven. Dat is gezond, vooral voor onze mentale gezondheid. Maar het is niet gemakkelijk. Sommige mensen houden ervan om cold turkey te gaan, en laten hun telefoon en laptop gewoon thuis. Andere mensen houden liever hun telefoon op zak omdat ze bereikbaar willen zijn in noodgevallen.

De effecten van een offline vakantie – of zelfs een offline dag – zijn meteen meetbaar. Je voelt je minder opgejaagd en je geniet meer van wat je ziet, wat je hoort, voelt en ruikt. Je bent écht aanwezig en daardoor geniet je des te meer.

De wilde natuur in.
Overspannen? In het bos ontspan je.

De natuur van Oostenrijk leent zich uitstekend voor een offline vakantie. Een lange wandeling door de bergen hoeft niet verstoord te worden door sms’jes en telefoontjes. Toch kan het geen kwaad om een telefoon mee te dragen wanneer je de bergen ingaat, omdat er altijd wat mis kan gaan in de wilde natuur. Maar zet het geluid dan af en stop ‘m in een zijzakje.

Is een volledige offline vakantie te moeilijk? Start dan met een offline dag. Stop die telefoon weg en trek de Oostenrijkse bergen in. Adem de zuivere boslucht in. Drink van het water. Zwem in de meren. En val daarna in slaap onder de miljoenen sterren die boven de Alpen fonkelen. Want dat is vakantie, toch? Ontspannen genieten. Gewoon zijn.

Zugspitze
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Oostenrijk: waar je kan herbronnen in de natuur”

  1. […] In het station van Linz stap ik af de trein. Het is nog vroeg en de zon schijnt laag over de industriestad. Met een huurauto rij ik door naar de regio Schladming-Dachstein, mijn uitvalsbasis voor deze reis. De zon klimt hoger, danst tussen de bergen en vonkt in het water van snelstromende bergbeken. Wat is het heerlijk om weer terug te zijn. […]

  2. […] een zonsopgang in de bergen kijken heeft haast iets spiritueels. Het is een moment van stilte, van herademen. Het kost tijd, want het duurt even voor de dag echt aanbreekt. Maar die tijd geeft je de kans om […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *