Wilde dieren

onverwachte ontmoetingen: dieren in het wild

Eén van mijn favoriete dingen aan reizen is natuur. Glooiende heuvels, hoge pieken, diepe bossen; ik word er gelukkig van. En al helemaal wanneer ik een glimp mag opvangen van zijn bewoners. Een dolfijn die zijn staart laat zien of een arend die over mijn hoofd scheert. Dieren in het wild: machtig, toch?

Veel van mijn ontmoetingen met dieren in het wild zijn onverwacht. Zo werd ik eens bijna van mijn fiets gegooid toen er een hert uit het veld sprong. Het dier schrok minstens even hard van mij als ik van hem. Met alle macht probeerde hij mij ontwijken, zijn hoeven schraapten over het asfalt. Gelukkig kwam het nét niet tot een botsing.
Andere ontmoetingen zijn minder onverwacht. Soms trek ik er op uit met een gids, op zoek naar beren of muskusossen. Met wisselend succes, want het blijven wilde dieren die niet altijd zin hebben om zich te laten zien.

Wilde dieren

Rendieren zijn niet helemaal wild. Ze behoren meestal tot een boer. Maar ze leven wel in het wild, en worden enkel in de winter bij elkaar gedreven.

Veiligheid voorop!

We delen onze hele wereld met miljoenen dieren. Toch lijkt het er op dat we alle voeling met het wilde leven kwijt geraakt zijn. Wanneer we een dier zien, weten we niet meer hoe te reageren, en dat kan gevaarlijk zijn. Reis je dus naar een gebied waar er wilde dieren zijn, zoek dan even op wat je moet doen als je er eentje tegen het lijf loopt.

In Noorwegen ging ik op zoek naar de muskusos, die bijna nergens meer in de vrije natuur voorkomt. Dit dier is verwant aan geiten, maar ziet er eerder als een bizon uit. Elk jaar geraken mensen gewond of worden er zelfs mensen gedood omdat ze de muskusos onderschatten.
Bij vertrek gaf de gids dan ook heel duidelijke instructies. We moesten voorzichtig zijn, en elk bevel van de gids opvolgen. Vooral het bevel rennen. Geloof maar dat ik dat ter harte nam.

De muskusos

Van op een afstandje ziet hij er redelijk rustig uit, maar een muskusos kan heel fel uit de hoek komen.

Het probleem zit ‘m vooral in het feit dat we geen idee meer hebben welke dieren gevaarlijk zijn. Omdat we nog maar zelden aanvaringen hebben met dieren, maar ook omdat ze op televisie vaak zachter en menselijker voorgesteld worden dan ze werkelijk zijn.
Een goed voorbeeld daarvan is een eland. Iedereen wil wel eens een eland in het wild zien. Maar mensen weten niet dat het dier echt enorm groot is. Een eland is bovendien nogal schuw, en wanneer hij schrikt, durft hij aanvallen. Dat kan dodelijk zijn.

Wilde dieren

Zelfs een hert, dat meestal wegloopt als het schrikt, kan aanvallen wanneer het zich bedreigd voelt. Die geweien zijn scherp!

Op safari

Een goede manier om dieren in het wild op een veilige manier te zien, is er met een gids op uit trekken, of tijdens een safari. Je kunt het dier op een veilig afstand zien, met iemand die weet wat hij doet, en indien nodig vanuit een afgesloten voertuig.
Helaas blijkt dat voor sommige mensen nog niet genoeg. Het internet staat vol met filmpjes van mensen die met open autoramen naar een leeuw zitten te kijken. Denk er aan: voor die leeuw ben jij gewoon een lekker hapje in een doosje.

Wilde dieren

Deze Europese bizons fotografeerde ik in een reservaat in Frankrijk. Nu zie je ze bijna nergens meer het wild. Wees voorzichtig, deze kolossen trekken zich niks aan van jou.

Toen ik naar Finland reisde, had ik de kans beren in het wild te bekijken. Dat gebeurde vanuit een gecamoufleerde, stevig afgesloten boshut. Heel veilig. Maar ik moest wel eerst in die hut geraken. Onder leiding van de gids bewoog ik mij zo stil mogelijk door het bos. Ik mocht geen woord zeggen. Wat mij heel vreemd leek, omdat je meestal het advies krijgt om juist veel lawaai te maken zodat de beer de kans heeft zich uit de voeten te maken. Maar je moet er van uitgaan dat je gids, die waarschijnlijk al jaren ervaring heeft, echt wel weet wat hij doet. Braaf doen wat hij zegt dus! Want als je de bevelen van je gids niet opvolgt, breng je niet alleen jezelf, maar ook de gids, andere bezoekers en mogelijk zelfs het dier in gevaar.

Beer!

Ik had geluk: terwijl ik enkele uren lang in een boshut zat te wachten, zag ik wilde beren!

Dieren in de natuur fotograferen

Elke keer als ik zo’n dier in het wild zie, wil ik er graag een foto van. Nochtans is dat niet gemakkelijk, want die dieren staan niet bepaald te wachten tot jij je camera hebt bovengehaald, aangezet en gericht. Niks van, tegen die tijd is dat rendier of die arend nergens meer te bespeuren.

Wil je dieren in het wild fotograferen, dan moet je geduld hebben. Soms duurt het uren of zelfs dagen voor je die foto hebt die je altijd al wou. Maar ook hier kan je het jezelf gemakkelijker maken door een ervaren gids met je mee te nemen. Niet alleen weten ze waar de dieren het meeste voorkomen, maar ze weten ook hoe een dier zich gedraagt. Veel diersoorten laten zich bijvoorbeeld enkel zien tijdens de schemering. Herten, elanden, beren houden van het halfduister.

Sommige reisbureaus bieden fotografiereizen aan. Reizen waar je onder leiding van ervaren gidsen en fotografen op zoek gaat naar allerlei dieren. Zo’n reizen zijn ideaal voor een beginnende fotograaf. Zeker omdat sommige dieren onvoorspelbaar kunnen reageren op zo’n groep fotografen die van alles op hen staat te richten. Veiligheid, zowel voor jezelf als voor het dier, moet voorop staan.

Wilde dieren

In Polen stootte ik op deze roofvogel met kuikens. Een onverwachte, heerlijke ontmoeting.

Maar, hey, soms heb je ook geluk met wilde dieren. Houd je camera bij de hand wanneer je er op uit trekt. Je weet immers nooit!
In Noorwegen zag ik een vos op jacht. Het dier sprong in de berm van de weg, ving een knaagdier en legde het op het asfalt. Na een tijdje lag er een stapeltje knaagdieren. Ik stapte voorzichtig uit de auto en begon foto’s te maken. Een andere auto stopte, en twee fotografen begonnen ook foto’s te maken. We stonden daar op de duur met zes, en het beestje gaf geen krimp. Bleef gewoon doorjagen, en keek af en toe perfect in onze les. Soms heb je echt geluk.

Vos in Noorwegen

Terwijl ik stond te fotograferen, ging de vos gewoon door met jagen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *