De grachten van Utrecht.

Ontdek Utrecht met een Vegan Food Tour

Publireportage

De beste manier om een stad te ontdekken, is door op pad te gaan met mensen die er wonen. Zo ontdek je niet alleen de hidden gems, maar zie je de stad ook door andere ogen. Andere invalshoeken. Vaak kan je deelnemen aan gegidste wandeltochten met verschillende thema’s. Denk aan architecturale wandelingen, ghost tours en – mijn eigen favoriet – food tours. Tijdens mijn bezoek aan Utrecht nam ik zelfs deel aan een Vegan Food Tour.

Wat is een food tour?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, is een food tour een wandeling waarbij de focus op voedsel ligt. Onder begeleiding van een gids bezoek je leukste plekjes van de stad, en proef je van lokale specialiteiten. Het is een leuke, informele manier om een bestemming en zijn eettentjes te ontdekken.

Een paar jaar geleden ging ik al op food tour door Olhão, in Portugal. Tijdens die tour at ik kleine hapjes van lokale producten, gerechten en specialiteiten. Een koekje van amandelen en vijgen, een cocktail van sinaasappel en amandel, ingeblikte vis. Op het einde van de tour wist ik alles over Olhão, had ik negen hapjes geproefd en zat ik bomvol. Wat een ervaring.  

De Vegan Food Tour van Utrecht

De bekendste food tour van Utrecht is de Vegan Food Tour. Een wandeling door de prachtige historische binnenstad, langs koffiehuisjes, fastfoodtenten en restaurants die allemaal één ding gemeen hebben: de gerechten op het menu zijn allemaal plant based. Vegan.

De Vegan Food Tour Utrecht wordt geleid door sustainable entrepreneurs Daisy en Patrick. Een Utrechts koppel dat met hart en ziel kiest voor een duurzaam leven en je maar wat graag mee op sleeptouw nemen om je te tonen hoe ze dat doen. Zonder preken, overigens, want Daisy en Patrick weten als geen ander dat het soms best moeilijk kan zijn om de duurzame weg te volgen.

Een vegan pastel de nata

De Vegan Food Tour begint op de Neude, een plein in hartje Utrecht. Met veel enthousiasme neemt Patrick het woord en dan het voortouw. De man vertelt vlot en met veel humor wat ik kan verwachten tijdens de food tour, om dan met een luide follow the leader de stad in te trekken. Ik word gewoon meegezogen.

Nauwelijks een paar straten verder stoppen we bij Life’s A Peach, een vegan focacceria. Nog voor ik het bakkerijtje goed en wel heb kunnen bekijken, stopt de gastvrouw me een warme pastel de nata in de handen. Een Portugees gebakje dat gewoonlijk gemaakt is op basis van eigelen. Alleen zitten er in deze versie geen eieren, want dat zou niet vegan zijn. Voorzichtig neem ik een hap.

De vulling van de pastel de nata is zacht en romig, met zwarte puntjes vanille erin. Het gebakje is nét iets te warm, en bijna verbrand ik mijn tong. Om dan meteen nog een hap te nemen, want verdorie, wat is dit lekker. Terwijl ik eet, vertelt Daisy meer over de stad en over de bakkerij. Wanneer haar verhaal ten einde is, roept Patrick dat er nog een pastel de nata over is. Wie wil hem? Ik wil hem, maar ik weet dat er nog veel gerechtjes volgen. En dus sla ik deze af, ook al loopt het water me in de mond.

Restaurant Gys

Vegan bitterballen, vegan hamburgers en vegan snickers

Van Life’s A Peach gaan we te voet door het centrum naar Restaurant Gys, koffiehuisje Kluts en fastfoodtenten Last Vegas en Copper Branch. Ik proef een cocktail, een gemberthee en zet mijn tanden in de lekkerste pinda-chocolade koek die ik ooit proefde. Ik bijt in vegan bitterballen die haast niet van originele bitterballen te onderscheiden zijn.

Hoewel ik eigenlijk al genoeg gegeten heb, schuif ik na de Vegan Food Tour de beentjes onder tafel in het veganistische restaurant Broei, op het randje van het historische centrum. Ik neem me voor om van alles een beetje te proeven en me niet te overeten. Maar dan komt er een bord cauliflower hotwings op tafel en voor ik het weet, heb ik de hele schotel leeggegeten. En ook de gegrilde spitskool met heerlijk rokerige chipotle saus eet ik helemaal op.

De laatste jaren is de veganistische keuken met enorme sprongen vooruit gegaan. Steeds meer restaurants hebben een degelijke veganistische optie op de kaart staan, en sommige serveren intussen alleen nog maar plant based gerechten. De tijd dat vegan synoniem stond met een bordje rauwe groente is al lang voorbij. En dat is exact van Daisy en Patrick met hun food tour willen tonen. Veganistisch eten kan zonder dat je aan kwaliteit hoeft in te boeten.

Vegan Food Tour Utrecht

Book de Vegan Food Tour Utrecht

Ik nam deel aan de Vegan Food Tour Utrecht tijdens een citytrip in de Nederlandse stad. Utrecht is de tweede grootste stad van Nederland, maar voelt dankzij het kleine, historische centrum helemaal niet zo groot aan. Zelfs al heb je de hele stad al gezien, zal je nog nieuwe dingen ontdekken tijdens de food tour.

De Vegan Food Tour start steeds om 14u en duurt drie tot drie-en-een-half uren. Je legt ongeveer vier kilometer af door de straten van Utrecht, maar omdat je regelmatig stopt om wat te proeven, voelt het helemaal niet aan als vier kilometer. Wel draag je best goede, platte schoenen, want je zal over kasseibaantjes wandelen.

Tijdens de tour proef je verschillende gerechten. Meestal krijg je een hapje of een proevertje, maar die tellen wel op. Op het einde van de tour heb je voldoende gegeten. Grote eters kunnen misschien een avondsnack plannen, maar je hebt echt geen volledig avondmaal meer nodig.

Momenteel kan je kiezen uit een wandeltour of een fietstour. Binnenkort kan je ook deelnemen aan een Vegan Lifestyle Tour, waarbij de focus niet alleen op voedsel, maar ook op andere aspecten zoals cosmetica, ligt.

Voor reservaties en vragen kan je terecht op de website van de Vegan Food Tour Utrecht. Verblijf je langer in Utrecht en wil je de stad ontdekken, shoppen in Utrecht of de museums van Utrecht bezoeken? Dan neem je best een kijkje op de website van Ontdek Utrecht. Kies je voor een langere vakantie in Nederland, dan kan de website van Toerisme Nederland je helpen je reis te plannen. En vergeet natuurlijk onze artikelen over ons favoriete buurland niet.

Wil je meer weten over een duurzame levensstijl? Daisy en Patrick runnen de bekende Nederlandse blog All Day, Every Daisy, waarop ze over hun duurzame reizen en levensstijl vertellen.

Vegan Foud Tour Utrecht Patrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *