Atlanterhavsvegen

ontdek noorwegen met de nasjonale turistveger

Noorwegen is oud. Oud en weids uitgestrekt. Kronkelige wegen tussen bergen en fjorden verbinden dorpen en steden. De mooiste van deze wegen werden de achttien Nasjonale Turistveger, of Nationale Toeristische Routes.

Noorwegen staat op menig bucketlist. En terecht, want het land is gewoonweg prachtig. Denk berglandschappen, fjorden en van die rode huizen weggestopt in de plooien van het land. Maar Noorwegen is ook een groot land, en kan moeilijk te behappen zijn als je het voor het eerst bezoekt. Er is zo veel te zien.

De Nasjonale Turistveger werden ontwikkeld om bezoekers het mooiste van Noorwegen te tonen. Het project, dat startte in 1994, richt zich op een combinatie van natuur, cultuur en architectuur. Een sterke combinatie die simpelweg werkt.

Atlanterhavsvegen

De omgeving van de Atlanterhavsvegen is prachtig. En het schijnt eens zo mooi te zijn wanneer het stormt.

Natuur en geschiedenis

Elk van de achttien panoramische routes loopt langs ruige natuur. Hoge bergpassen, diep uitgesneden fjorden. Natte hooglanden waar kuddes rendieren rondlopen. IJskoude gletsjermeren. De Nationale Toeristische Routes zijn even veelzijdig als Noorwegen zelf.

Daarnaast lopen veel van de routes op eeuwenoude paden en wegen. Routes zoals de Aurlandsfjellet en de Gamle Strynefjellsvegen zijn al eeuwen in gebruik omdat ze bepaalde gebieden of steden met elkaar verbinden. Intussen hebben veel van die routes een moderner alternatief. Waar je vroeger de Aurlandsfjellet moest nemen om van Lærdal naar Aurland te reizen, kan je nu de Lærdalstunnel nemen, ’s werelds langste tunnel. Je hebt als reiziger dus letterlijk de keuze tussen de snelste route of de scenic route.

Maar ook moderne geschiedenis is zichtbaar in de Nasjonale Turistveger. In 1989 werd de Atlanterhavsvegen gebouwd. Deze ruim zesendertig kilometer lange weg verbindt verschillende eilanden in de  Hustadvika baai doormiddel van zeven bruggen. De route werd al snel als erfgoed uitgeroepen, en werd later deel van de Nasjonale Turistveger.

Atlanterhavsvegen

De Atlanterhavsvegen verbindt verschillende eilanden met elkaar.

Architectuur en cultuur

In Noorwegen bestaat een eeuwenoud gebruik: het aanpassen van bouwsels aan zijn omgeving. Denk aan de lage hutten met groendaken, die zo zouden kunnen opgaan in het landschap. Dit gebruik werd op een moderne manier doorgetrokken in de opbouw van de Nationale Toeristische Routes.

Meer dan vijftig architecten, landschapsarchitecten, kunstenaars en ontwerpers werden ingezet om de Nasjonale Turistveger van rust- en picknickplaatsen, toiletten en informatiepunten te voorzien. Het resultaat is een reeks gebouwen die zo ontworpen zijn dat ze het landschap enkel complimenteren.

De achttien routes zijn daarom niet enkel interessant voor natuurliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van architectuur en cultuur. Sommige routes zijn bovendien voorzien van bemande informatiepunten, waar je terecht kan voor advies en hulp om de omgeving écht te verkennen.

Andoya Route

Een toilet en rustplaats aan de Andøya route.

Kies een route voor een roadtrip

Tezamen zijn de Nasjonale Turistveger ruim 1850 kilometer lang. Maar de routes zijn niet op elkaar aangesloten. Integendeel. Ze liggen wat verspreid over heel Noorwegen. Bovendien zijn het routes die je van A naar B brengen. Het zijn geen lussen waarbij je terug op je vertrekpunt aankomt.

De beste manier om van deze prachtige routes te genieten, is door ze op te nemen in je reisschema. Logeer je op een vaste plaats in Noorwegen, kijk dan of er een route in je omgeving ligt. Maak je een roadtrip door het land, plan je reis dan langs een of meerdere van deze routes.

De Nationale Toeristische Routes staan aangeduid op verkeersborden.

Andoya route

Zelfs, of misschien wel net daarom, in putje winter is de Andøya route prachtig.

Veiligheid op de Nasjonale Turistveger

Noorwegen heeft strikte wetten rond verkeer. En dat geldt natuurlijk ook voor de Nationale Touristische Routes. Wanneer je de weg op gaat, moet je je daar echt van bewust zijn, want die wetten zijn gebaseerd op veiligheid.

Verschillende Nasjonale Turistveger zijn smalle banen. Met wat geluk kunnen twee auto’s elkaar kruisen, maar vaak moeten twee campers al flink manoeuvreren om elkaar te kunnen kruisen. Om die reden ontstaan er wel eens files op de routes. Dat er vaak tourbussen vol bezoekers op de routes zitten, helpt de zaak natuurlijk ook niet.

Daarnaast is de begaanbaarheid van sommige routes afhankelijk van het weer. De hooggelegen routes sluiten vaak in de winter vanwege metershoge sneeuw, en de oceaanroutes sluiten dan weer wanneer het stormt.

Het is daarom aangewezen om voor vertrek na te kijken of de routes open zijn. Vraag even na of jouw voertuig geschikt is voor de route, en zoek ook even uit wat je moet doen als het dan toch misgaat.

Trollstigen

De Trollstigen brengt je net onder de Stigfossen waterval. Voorzichtig!

De mooiste Nasjonale Turistveger

De afgelopen jaren bezocht in de Aurlandsfjellet, de Atlanterhavsvegen, de Gamle Strynefjellsvegen, en de Trollstigen. Over mijn bezoek aan de Andøya route vertel ik in dit artikel. Elke route was fenomenaal. Om-de-vijf-meter-uitstappen-voor-foto’s-fenomenaal.
Het is domweg onmogelijk om een favoriete route te kiezen, omdat ze allemaal een geheel ander karakter hebben.

Reizen over deze routes gaat niet snel. Maar dat is ook niet de bedoeling. De bedoeling is genieten van natuur, van architectuur en geschiedenis. Genieten van Noorwegen.

Gamle Strynefjellsvegen

Een gletsjermeer aan de Gamle Strynefjellsvegen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *