Parijs

ontdek la recyclerie in parijs

Afgelopen jaar woonde onze blogger Simon voor enkele maanden in de Franse hoofdstad. Intussen kent hij Parijs op zijn duimpje, en hij deelt vandaag favoriete urban hotspot met ons. La Recyclerie is een buurthuis dat ecologie, herwaardering en recyclage hoog in het vaandel draagt.

La Petite Ceinture

Het historische La Petite Ceinture is een spoorlijn gebouwd in 1860, die diende voor het vervoeren van personen binnen de ring van Parijs. De stad groeide enorm en het werd al snel minder rendabel om de spoorlijn in gebruik te houden. Zo’n pakweg 25 jaar geleden trokken de Franse spoorwegen er dan ook de stekker uit. Sindsdien ligt een 32- kilometer lange, verlaten spoorweg in het centrum van Parijs: dát vraagt om een gaaf concept.

Zo ook dachten de makers van La Recyclerie. Een ecologisch buurthuis voor het 18e arrondissement van Parijs dat zou La Recyclerie worden. Inmiddels is de creatieve broedplek met haar eigen restaurant, moestuin en reparatiecentrum een waar concept in de gehele wijk!

Parijs

La Recyclerie!

Old school zetels en streetart

In het voormalige Ornano station heeft dit toffe concept zich gevestigd. Het station ligt als het ware boven de spoorlijn en door de gigantische glazen wand heb je een uniek uitzicht terwijl je geniet van een huisgemaakte Ice-Tea.

De spoorlijn, die op dat moment dus onder je voeten door loopt, is onaangetast gebleven, maar onkruid en groen hebben hier sinds jaren vrij spel. Maar ook de voormalige perrons zijn door La Recyclerie in originele staat behouden, al worden nu gebruikt als hangouts, met coole old school zetels en schitterende street art. In de zomer worden de zetels aan de kant geschoven en vinden hier ook  gave dance-avonden plaats.

Parijs

Een combinatie van vergane glorie en recyclage. Geweldig, toch?

Achteraan de perrons vind je een ware moestuin! Vooral niet te vergelijken met onze bekende volkstuintjes. Ze noemen het zelf Ferme Urbaine, wat natuurlijk stadsboerderij betekent. Hier vind je vele soorten groente, gigantische composthopen en zelfs een kippenfamilie. Niet alleen het personeel van La Recyclerie onderhoudt deze stadsboerderij, maar ook buurtbewoners komen hier graag hun bieslook planten!

Parijs

Op de stadsboerderij wordt stevig doorgewerkt.

Rene’s atelier

Niet alleen het gebruiken van biologische producten wordt gestimuleerd bij La Recyclerie, maar ook proberen ze massaproductie tegen te gaan. Dit doen ze met Rene’s atelier. Hier kun je, je broodrooster, haardroger, horloge of kapotte fiets naartoe brengen en Rene weet het vaak voor je te fixen! Waar dit ooit begon met creatief project-je, weten nu ook vele buurtbewoners Rene te vinden.

Op de website van La Recyclerie vind je Rene’s rooster, waar je kan checken wanneer hij in zijn atelier te vinden is!

Parijs

La Recyclerie combineert street art met urban reclaiming.

Meer van dit soort concepten?

De bedenkers van La Recyclerie hebben de afgelopen jaren meerdere iconische panden opgekocht om deze tot iets nieuws om te toveren. Zo vind je in Parijs bijvoorbeeld Glazart: en coole techno-club eveneens in een voormalig station. En Comptoir General, een fabriek-achtige bar in een gigantische hangar! Ga vooral een kijkje nemen.

Parijs

Ja, wij van Reisgoesting zijn fan van dit soort concepten.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *