Naar Canada reizen

Ontdek Edmonton door de ogen van de Inheemse bevolking

Publireportage

Haal alles uit je bezoek aan Edmonton, Canada

Nergens in Canada vind je zo veel inheemse volkeren als in de regio rond Edmonton, in Alberta. Het gebied, dat in de Inheemse talen bekend staan als Amiskwacîwâskahikan, is al duizenden jaren bewoond door volkeren zoals de Cree, Saulteaux, Blackfoot, Sioux en het Métis volk. Hun lange, lange geschiedenis is bewaard gebleven in hun cultuur en hun tradities, en zelfs in de manier waarop ze het land zien. Ontdek Edmonton door op pad te gaan met Inheemse gidsen, door te proeven van traditionele gerechten en door het werk van lokale kunstenaars te bekijken.

Omgaan met lokale mensen, die ook wel eens vrolijk locals genoemd worden, is een essentieel onderdeel van reizen. Je dompelt jezelf onder in een cultuur die anders is dan de jouwe. Je ontdekt de bestemming met al je zintuigen en je leert bij over de wereld waarin je woont. Zonder dat contact zou reizen geen reizen zijn, toch?
De Inheemse volkeren van Edmonton tonen je maar wat graag hun cultuur, en dat doen ze het liefst door je op sleeptouw te nemen. Door in de voetsporen van Inheemse mensen te lopen, ontdek je aspecten van Edmonton die je anders nooit ontdekt zou hebben. Ontdek het land, ontdek de mensen, ontdek het lappendeken van culturen dat Edmonton uniek maakt.

Foto door Explore Edmonton

Start je ontdekking in Fort Edmonton Park

Fort Edmonton Park is het beste te beschrijven als een interactief openluchtmuseum. Het toont je de geschiedenis van Edmonton op een speelse manier, met reconstructies van huizen en winkels uit het verleden, bevolkt door acteurs in kostuum. Omdat het park is gebaseerd is op geschiedkundig onderzoek en de kennis van de Inheemse volkeren, krijg je een authentieke en educatieve ervaring.

De nieuwe Indigenous Peoples Experience van Fort Edmonton Park geeft je een indrukwekkende kijk in het leven, de geschiedenis, cultuur en perspectieven van de First Nations en Métis volkeren, die van oudsher in de Beaver Hills-regio leven. De verhalen, muziek en kunstwerken die je hoort en ziet, werden verzameld door de Inheemse volkeren of komen voort uit historische documenten en onderzoek.

Heb je na je bezoek de smaak te pakken? Overweeg dan ook een bezoek aan Métis Crossing of ReSkilled Life, waar je het Métis volk leert kennen door middel van workshops en activiteiten zoals weven, kruidenwandelingen en leerlooien.

Naar Canada reizen
Foto door Explore Edmonton / roth&ramberg

Bekijk inheemse kunst in het Whiskeyjack Art House

In hartje Edmonton vind je de galerie Whiskeyjack Art House, dat zich focust op de kunst van Inheemse kunstenaars. In de galerie ontdek je kunst met invloeden van zowel onze huidige maatschappij als culturele invloeden van de Inheemse volkeren. Sommige werken doen je nadenken over de manier waarop we in onze wereld staan, andere staan je toe Inheemse kunst op een vrije manier te ontdekken en interpreteren. In de galeriewinkel kan je werken, juwelen en andere producten kopen.  

Proef de gerechten van Pei Pei Chei Ow

Whiskeyjack Art House ondersteunt bedrijven die werken met een gezond respect voor de natuurlijke omgeving en zijn bewoners. Mens en dier. Eén daarvan is Pei Pei Chei Ow, een bedrijf dat met zijn afhaal gerechten, pop-up dining en kookworkshops een brug tussen het heden en het verleden slaat. Voedsel is immers iets dat diep geworteld zit in een cultuur. Door te koken met technieken en recepten van Inheemse bevolking en moderne ingrediënten, trekt Pei Pei Chei Ow een heel nieuw register aan smaakervaringen open.  

Er is een kleine eethoek beschikbaar in Whiskeyjack Art House waar je de gerechten van Pei Pei Chei Ow kan proeven, maar het loont ook om hen te contacteren of hun sociale media in de gaten te houden, want regelmatig organiseren ze pop up dining avonden. Krijg je echt niet genoeg, dan kan je zelfs deelnemen aan hun (online) kookworkshops.

Naar Canada reizen
Foto door Explore Edmonton

Verken de natuur met Talking Rock Tours

De stad Edmonton ligt in de Canadese provincie Alberta, die bekend staat om zijn ruige natuur. Hoge bergen, bossen bevolkt met beren en elanden, en diepblauwe meren en rivieren. Er is veel om te ontdekken, maar als je niet weet waar je moet beginnen, dan mis je de mooiste stukken.

Talking Rock Tours biedt gegidste wandeltochten in heel Alberta aan, en dus ook in de omgeving van Edmonton. Onder begeleiden van een gids van het Métis volk ontdek je de natuur en de manier waarop de Inheemse bevolking de natuur zag en ziet, maar ook de invloeden van onze huidige maatschappij op de natuur. Talking Rocks Tour toont je, zoals de naam al zegt, graag de geschiedenis aan de hand van de geologische kenmerken van Edmonton en geeft je zo een heel nieuw perspectief op de regio.

Ontdek de eetbare en geneeskrachtige planten van Jasper National Park

De Inheemse bevolking woont al eeuwen in de streek en kent het land dus op zijn duimpje. Ze weten welke planten eetbaar zijn, welke je best laat liggen en welke geneeskrachtige eigenschappen hebben. Die kennis wordt bewaard door ze door te geven van generatie op generatie, maar ook door ze te verweven in legendes en verhalen.

Tijdens een Wapakwanes Plant Walk, Make & Take van Warrior Women neemt Matricia, die tot het volk Cree behoort, je mee op een wandeling door het Jasper National Park. Je leert op een ontspannen manier over het voedsel en de medicatie die er groeit. Soms zelfs op heel verrassende plaatsen. De kennis en verhalen van Matricia versmelten tot een onvergetelijke ervaring.

Wil je deze ervaring uitdiepen, dan kan je plaatsnemen aan het vuur voor een Fireside Chat met Warrior Women voor een vertelsessie begeleid met trommels en gezang. Ontdek de legendes en de verhalen van de Cree, en leer hoe zij het land zien en ervaren.

Foto door Explore Edmonton

Ervaar Edmonton tijdens een rondreis door Canada

Om Edmonton en zijn omgeving te verkennen, is een rondreis door West-Canada met Best of Travel een goede keuze. Je verkent op eigen tempo met je huurauto het zomerse Alberta. Tijdens deze avontuurlijke reis rij je langs fjorden, meren, rivieren en bergen. Met wat geluk zie je beren, bizons, elanden of zelfs orka’s in de baaien. Stop waar en wanneer je maar wil, bezoek Jasper Nationaal Park, ontdek het levendige stadscentrum Edmonton.

Alle Indiginous Experiences die in dit artikel beschreven staan, kan je boeken. Ontdek West-Canada door de ogen van zijn Inheemse bevolking. Luister naar hun verhalen, leer over het leven in een ruig land als Canada.

Naar Edmonton in Canada reizen

KLM biedt regelmatige connecties tussen Nederland en Edmonton International Airport aan. Je vliegt dan wel vanop Amsterdam Schiphol Airport, maar er is een eenvoudige en snelle treinverbinding tussen Antwerpen en Schiphol. Reken wel een beetje extra tijd voor treinvertragingen en vertragingen aan de check-in.

Of je nu kiest voor een rondreis of Edmonton liever op eigen houtje verkent, het loont de moeite om even een kijkje te nemen op de website van Edmonton-Jasper, waar je niet alleen praktische informatie vindt, maar ook tips voor accommodatie, restaurants en activiteiten.

Ben je nog niet zeker of Canada wat voor jou is? Lees al onze artikelen over Canada.

Naar Canada reizen
Foto door Explore Edmonton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *