street art

ontdek de wereld met street art

Street art. Dat is de ziel van een stad en de ziel van de mensen die er wonen. Misschien daarom dat ik tijdens een bezoek aan een land of een stad altijd even check of er straatkunstwandelingen te vinden zijn.

Mijn laatste street art avontuur in Antwerpen zette mij aan het denken. Ik beschouw street art als een vast onderdeel van mijn reizen. Het valt mij altijd meteen op, zeker als het om werk van een van mijn favoriete artiesten gaat.

Als je wel eens vaker artikels van Reisgoesting leest, dan zal je mijn obsessie met street art al wel eens gezien hebben. Toch heb ik nog nooit een overzichtsartikel over street art geschreven. Dus, hou je vast, hier komt ie!

street art

Street art is een levend proces: dit werk Fintan Magee maakte deel uit van The Crystal Ship, maar werd intussen overschilderd.

Het waarom van street art

Street art, of straatkunst, is een verzamelnaam voor allerlei vormen van kunst die in het openbaar te zien is. Vaak is deze kunst illegaal aangebracht, maar dat niet altijd. Street art is dus een overkoepelende term. Sommige mensen vinden graffiti een aparte kunst, maar voor dit artikel reken in graffiti onder street art.

De meest gekende vormen van street art zijn dingen die je vast al wel gezien hebt. Het aanbrengen van graffiti, murals, schilderingen en stencils op muren en stoepen is de meest opvallende vorm van straatkunst. Maar ook wildtuinieren – waarbij mensen illegaal stukken van de stad beplanten met al dan niet eetbare gewassen – en wildbreien – waarbij vlijtige breiers bomen en verkeersborden in breiwerk stoppen – vallen onder street art.

Straatkunst drukt vaak humor uit of kaart problemen in de maatschappij aan. Het een sluit het ander overigens niet uit. De bekende straatkunstenaar ROA schildert steevast lokale diersoorten die bedreigd worden door onze urbanisatie. Wildtuinieren protesteert tegen verloedering door een vergeten hoekje van de stad te beplanten met bloemen of gewassen.

street art

De Portugese straatkunstenaar Artur Bordalo gebruikt graag meer dan verf in zijn werken. In de Eekhoorn in Dublin verwerkte hij onder andere auto-onderdelen en plastic afval.

Street art in België

België is een fiks aantal briljante straatkunstenaars rijk. Mijn persoonlijke favoriet, ROA, vernoemde ik al eerder in dit artikel. Maar ook Dzia en Joachim Lambrechts vind ik geweldig. Je vind werken van deze drie kunstenaars op onverwachte plaatsen, maar alle drie hebben ze ook al werken gemaakt in opdracht van steden.

Veel steden stellen ruimtes ter beschikking voor straatkunst of creëren zelfs routes doorheen de stad. The Crystal Ship in Oostende is daarvan het meest frappante voorbeeld. The Crystal Ship is een collectie van straatkunst, gecreëerd door verschillende lokale en internationale straatkunstenaars. De collectie is immer groeiend, en wordt samengevat in een wandel- en fietsroute die start aan de kantoren van de toeristische dienst van Oostende.

Ook het kleine Hasselt heeft een soortgelijk project lopen met een prachtige collectie straatkunst. Wanneer je Hasselt bezoekt, zie je verschillende werken gewoon in het straatbeeld, maar je kan de ook een wandelroute langs de werken volgen. Die wandelroute kan je zelfs met gids en in groep afleggen.

Misschien wel de interessantste stad om straatkunst te zien is Charleroi. De voormalige mijnstad kampt met leegstand en verloedering, wat een waar paradijs voor straatkunstenaars vormt. De combinatie industrie en street art is simpelweg magnifiek.

Street art

Robin Nas creëerde deze kameleon, terwijl collega Belin het meisje met de appel schilderde op een kruispunt in Hasselt.

Street art wereldwijd

Straatkunst is natuurlijk een wereldwijd fenomeen. Lokale straatkunstenaars drukken hun stempel op hun eigen stad en land en internationale straatkunstenaars voegen daar hun eigen kunst aan toe. Het resultaat is een wereldwijd netwerk van kunst. Een soort van samenwerking zonder overleg. Iets wat ons allemaal verbindt. Dat vind ik dus geweldig.

Als ik een land of een stad bezoek, dan check ik altijd of er een lokale straatkunstwandelroute is. Zo’n wandelroute toont de stad vanuit een frisse invalshoek. Vaak kom je op plaatsen die je niet in de toeristische gidsen vindt. Bovendien drukt straatkunst uit wat er onderhuids speelt in een stad. Politiek, maatschappelijke issues en rebellie. Door de straatkunst te bekijken, leer je meer over de ziel van een stad en over zijn bewoners.

Street art

In Dublin vind je deze mural van James Early. Voor het werk liet de kunstenaar zich inspireren door de Ierse schrijver James Joyce.

Street art cities

Hoewel veel steden een eigen wandelroute hebben langs de verschillende stukken streetart, is het interessant om ook de app street art cities te bekijken. Deze immer groeiende app toont straatkunst in steden over de hele wereld. Met de app heb je dus altijd alle informatie die je nodig hebt, op zak.

Dus. Trek je er op uit. Ontdek. In België, en hopelijk snel weer in het buitenland.

Street art

Het werk Gaia, van Andrew Pisacane, is deel van het Oostendse The Crystal Ship.

Extra tip: via Knack.be pak je kortingen op je vlucht. Je weet wel. Voor wanneer het reizen weer mag.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *