Oetdoor

oetdoor – scandinavisch kamperen in de achterhoek

Het is maandagmiddag en ik rijd naar het noorden. Er wacht een Scandinavische beleving op mij. Niet in het hoge noorden zelf, maar in de Nederlandse Achterhoek. Tussen de koeien en de sloten vol wieren en vissen, ligt het kampterrein van Oetdoor.

Even na de middag rijd ik het kampterrein van Oetdoor op. De geur van een houtvuur hangt in de lucht en ik hoor mensen lachen. Kinderen rennen een hond achterna tussen de tenten en een meisje met een schepnetje gilt dat ze een kikker heeft gevangen. Ze staat enkeldiep in de vijver en lacht breed voor ze het beestje voorzichtig weer in het water zet.

Hier zal ik twee dagen logeren. In het glamping tentenkamp van Oetdoor, in het midden van het boerenlandschap van de Achterhoek. Het geheel heeft iets, iets sfeervols dat mij aan de televisieserie Vikings doet denken.

Oetdoor

Het kampterrein van Oetdoor is bijzonder sfeervol.

Een tent met de allures van een hotelkamer

Het terrein van Oetdoor is in twee delen opgedeeld. Het Sami kampeerveld is een klassieke camping waar mensen met hun eigen tenten en campervans kunnen logeren. Op het tweede deel staan ronde witte tenten rond de vijver geschikt. Dit is het glampingterrein en hier staat mijn tent. Mijn thuis voor de komende dagen.

In mijn tent vind ik een zacht palettenbed, een tafeltje met een waterkoker en koffie en thee. Aan de voet van het bed staat een bakje met emaillen eetgerei en bestek. Een dekentje tegen de koude en een warmwaterkruik. Een sliert lichtjes slingert zich door de tent, naar de tentopening.

Buiten staat er een vuurschaal met een driepikkel. Aan de driepikkel hangt een rooster dat je met behulp van een ketting hoger of lager boven de vlammen kan bevestigen. Een stel houten zetels maakt het geheel af.

Oetdoor

Het interieur van de tent.

Oetdoor

Koken doe je hier op een houtvuur met een driepikkel.

Kamp maken

Het eerste wat je doet als je kamp maakt, is vuur maken. En dus neem ik de gevulde houtmand uit de tent en stook ik een vuurtje in de vuurschaal. De rook kringelt omhoog en de geur van het houtvuur zorgt er voor dat ik me meteen thuis voel.

Het is bijna etenstijd en ik heb honger. Als je bij Oetdoor logeert, dan mag je gratis gebruik maken van een reeks gietijzeren potten en pannen, geschikt voor koken op een houtvuur. Koken op een houtvuur vergt wat wennen, maar is niet zo moeilijk. Het handige kookboek van Oetdoor helpt.

Terwijl ik een pan laat opwarmen boven de vlammen, zoek ik alvast alles bij elkaar om te koken. Broodjes, worstjes, sterke mosterd en wat groenten. Zelfs eenvoudige hotdogs smaken beter wanneer je ze kookt boven een houtvuur.

Oetdoor - Lot Wildiers

Alles smaakt beter wanneer je het op een houtvuur kookt.

De Wildernis Spa

Na mijn diner blijf ik een tijd aan het vuur zitten. Vanavond heb ik de wildernis spa gereserveerd. In een afgeschermde hoek van het kampterrein staat een hot tub met een houtkachel. Het vuur in de kachel verwarmt het water van de hot tub. Af en toe check ik de temperatuur van het water of gooi ik een blok hout op het vuur.

Wanneer de hot tub warm genoeg is, verzamel ik mijn spullen. Badkledij en handdoeken natuurlijk, maar ook de fles bubbels en de hapjes die voor me klaarliggen in de koelkast van de stuga. Kaas, droge worst, chips en zoutjes – allemaal lokale producten.

Met een glas bubbels in mijn handen laat ik mij in de hot tub glijden. Het is al avond, de zon begint te zakken en zet de lucht in vuur en vlam. Het kampterrein wordt steeds stiller. Vogels fluiten en krekels tsjilpen en ik zak steeds dieper weg in het heerlijke warme water.

Ik blijf in het water zitten tot het bijna donker is. Dan droog ik me af en kruip ik onder de wol. Buiten twinkelen de sterren. Morgen is er een nieuwe dag.

Oetdoor

De wildernis spa staat in een afgeschermde hoek van het terrein.

Op verkenning in de omgeving

De zon verlicht langzaam de tent en ik word wakker wanneer de vogels beginnen te zingen. Het is nog stil op het terrein. De andere tenten zijn nog dicht, iedereen slaapt nog. Met mijn handdoek en toilettas in de hand loop ik door het bedauwde gras naar het sanitair gebouw voor een douche.

Als eerste wakker worden heeft een bepaalde charme. In de ochtendstilte stook ik het vuur weer op en zet ik een kop thee. Als je wil, kan je bij Oetdoor een ontbijtmand boordevol streekproducten reserveren. Kaas, charcuterie, jam, fruit, brood, yoghurt, muesli en zelfs huisgemaakte pindakaas. Ik eet bij het vuur en kijk hoe de andere bezoekers langzaam wakker worden.

Oetdoor

Goedemorgen!

Het kampterrein van Oetdoor ligt in de velden rond het dorp Lochem. Niet ver van de Hanzestad Zutphen. Gasten van Oetdoor mogen gratis gebruik maken van kano’s, fietsen en zelfs SUP’s om de omgeving te verkennen. Ik kies een kano en ga de Bolksbeek op, een brede en kalme sloot die langs het terrein stroomt.

In stilte vaar ik door het landschap. Meerkoeten fladderen nerveus op en hun roep galmt over de sloot. Ganzen vliegen in een v-vorm over mijn hoofd. Langzaam haal ik mijn peddel door het water en ik zie visjes wegflitsen.
De sloot ligt wat dieper in het landschap en een tijdlang zie ik enkel de met riet begroeide oevers. Zo nu en dan vaar ik onder een brug en zie ik een boerderij. Maar verder ben ik alleen. Ik vind het heerlijk.

Tegen de middag keer ik terug naar het kampterrein. Ik berg de kano op en neem de auto naar Zutphen om wat te kuieren door de straten. Zutphen blijkt een gezellige stad te zijn met een prachtig historisch centrum. Aan één zijde wordt de stad afgeschermd door de snel stromende IJssel. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe het leven hier geweest moet zijn de afgelopen eeuwen.

Oetdoor

Met de kano over de Bolksbeek.

Winterkamperen

Moe van een dag buitenzijn bak ik quesadilla’s op het vuur en kruip ik vroeg onder de wol. In de ochtend rij ik weer naar huis en dat vind ik eigenlijk jammer. De Scandinavische sfeer op het kampterrein, omringd door dat oerhollandse landschap, werkt. Ik zou hier met plezier nog een nacht, nog een week kunnen blijven. Genieten van de natuur, boeken lezen aan het vuur. Gewoon genieten.

Oetdoor is het hele jaar open. Zelfs in de winter. Dan worden de tenten voorzien van een houtkachel zodat je het warm genoeg hebt. Slapen in een warm bed, met een warmwaterkruik aan je voeten, en opstaan met een besneeuwde tent: dat moet magisch zijn.

Slecht weer bestaat niet, enkel een slechte voorbereiding. Dat is het motto van Oetdoor en het is waar. Zolang je goed voorbereid bent kan je zowel tijdens de hete zomers als de ijskoude winters buiten kamperen. Elk seizoen heeft zo zijn charme.

Oetdoor

Winter of zomer: zolang je je goed voorbereid, kan je buiten kamperen.

Over Oetdoor

Oetdoor is een bedrijf van de Nederlandse Manon Hollink, eigenaresse van het reisbureau Mr. Yeti, waarmee ik in 2019 naar Zweden reisde. Net zoals veel reisagenten, moest Mr. Yeti zijn werkzaamheden beperken tot het binnenland. Het reisbureau kreeg zware klappen. Toch bleef Manon niet bij de pakken neerzitten. Ze sprokkelde haar kennis en ervaring bij elkaar en startte Oetdoor, de Scandinavische experience in de Achterhoek.

Kijk, zie, dit vind ik dus geweldig. De crisis is moeilijk (geweest) voor ons allemaal. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en Manon ging gewoon door. Oetdoor is het resultaat van creatief denken in tijden van crisis en dat is iets waar ik respect voor heb. In het bijzonder omdat het resultaat zo goed is.

Heb jij zin gekregen om te logeren bij Oetdoor? Je vindt al de informatie die je nodig hebt om te boeken op de website van Oetdoor. Enkele dagen voor jouw reis krijg je een handige mail met daarin de nodige informatie om jouw verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen. Wie weet zie ik je daar wel, want ik wil nu al terug.

Oetdoor

De glamping tenten.

Oetdoor

Er is zelfs een zwemvijver.

Oetdoor

Marshmallows!

Oetdoor

Simpelweg genieten.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *