Zodra je Noorwegen voor het eerst hebt bezocht, zal je altijd willen terugkeren. De dramatische natuur, de diepe fjorden en het ijskoude noorden: ze zijn met geen woorden te beschrijven. Je moet het gewoon gezien hebben. Hoe je je voorbereid op zo’n reis? Dat lees je in dit artikel. Dit is Noorwegen voor beginners.
Wat moet je weten voor je naar Noorwegen reist?
Hoe reis je naar Noorwegen?
Noorwegen is een langwerpig land in het noorden van Europa. Het land heeft een landgrens met Zweden, Finland en Rusland, en grenst verder aan de Atlantische Oceaan, de Barentszzee en de Noordzee. De hoofdstad van Noorwegen is Oslo, dat in het zuiden van het land ligt.
Vanuit België bereik je Noorwegen het snelste met het vliegtuig. Er zijn verschillende verbindingen van Brussel naar Oslo, vanwaar je met een binnenlandse vlucht, een huurauto of het openbaar vervoer verder kan reizen.
Je kan ook met de auto naar Noorwegen reizen, maar dat kost tijd. Vanuit Antwerpen heb je, zonder stoppen, vijftien uur nodig om Oslo met de auto te bereiken.
Er zijn verschillende ferry’s die naar Noorwegen varen vanuit Nederland, Duitsland of Denemarken. Dan moet je alsnog een stukje met de auto rijden, maar kan je ook een deel van de reis op de ferry doorbrengen.
Tenslotte kan je Noorwegen verkennen aan boord van een cruiseschip. Hurtigruten, die de oude postroute langs de Noorse fjorden volgt, is weliswaar de bekendste, maar er zijn verschillende andere cruisemaatschappijen groot en klein die reizen naar en door Noorwegen aanbieden.
Welke paspoorten en visums heb je nodig?
Om vanuit België naar Noorwegen te reizen, heb je enkel een geldige ID-card nodig.
Welke medische voorbereidingen heb je nodig?
Je hebt geen vaccinaties nodig om naar Noorwegen te reizen. In het geval dat de covid pandemie weer opflakkert kunnen de maatregelen per land weer verstrengd worden. In dat geval kijk je best op de website van Visit Norway voor je vertrekt.
De medische zorg in Noorwegen is van erg hoge kwaliteit, maar ook erg duur. Voor je vertrekt, sluit je best een goede reisverzekering af die onverwachte medische kosten dekt.
Het klimaat van Noorwegen
Noren zeggen vaak ‘slecht weer bestaat niet, maar slechte kledij wel’ en daar hebben ze gelijk in. Noorwegen heeft de reputatie een koud land te zijn, maar eigenlijk kan je Noorwegen niet over een kam scheren. Het land heeft namelijk verschillende klimaten.
De westkust en de fjorden hebben een eerder zacht klimaat, dat niet veel kouder is dan ons Belgische klimaat. De oostkant van het land heeft een landklimaat, wat wil zeggen dat er flinke verschillen zijn tussen de temperatuur in de zomer en de winter. Het hoge noorden heeft een kouder toendraklimaat.
Wanneer je naar Noorwegen reist, en al zeker wanneer je een lange reis door naar Noorwegen maakt, zorg je dus best voor aangepaste kledij. Daarvoor werk je best in laagjes. Combineer warme kledij met een water- en winddichte laag. Denk ook aan warm en waterdicht schoeisel dat tegen een stootje kan. Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.
In de winter kan het in het boven de poolcirkel wel flink koud worden. Daar draag je best thermokledij en gevoerde broeken zoals skibroeken. Vergeet je handschoenen, sjaal en muts niet. In de zomer kan je vaak dezelfde kledij dragen als je in België zou dragen. Maar ook dan is een windbreker geen overbodige luxe.
Omdat Noorwegen zo noordelijk ligt, zijn zomerdagen er erg lang. In het noorden van het land gaat de zon enkele maanden lang zelfs niet onder. In de winter zijn de dagen dan weer erg kort, en komt de zon enkele maanden lang niet op. Dat is iets waar je best rekening mee houdt wanneer je je reis plant. Zodra het donker genoeg is, heb je natuurlijk kans op het prachtige noorderlicht. In theorie kan je dat het hele jaar zien, maar je hebt de meeste kans van september tot april.
De mensen van Noorwegen
Noren zijn notoir teruggetrokken mensen. Wanneer je kennis met ze maakt, lijken ze vaak wat verlegen of stil, of zelfs afwijzend. Nochtans steekt er achter dat rustige uiterlijke meestal een erg warm hart: het heeft gewoon wat tijd nodig om je te leren kennen.
Logeer je in kleinschalige accommodatie waar je rechtstreeks contact hebt met de eigenaar? Breek dan het ijs met een klein geschenkje, zoals een fles wijn of Belgische chocolade.
De meeste Noren zijn, in vergelijking met Belgen, erg sportief. Zodra ze kunnen, trekken ze de natuur in voor lange wandelingen. Noren zijn echte natuurmensen en weten prima te overleven in de bossen en de bergen. Vaak trekken ze voor meerdere dagen de wildernis is, gewapend met een tent, goede wandelschoenen en een rugzak.
Het nadeel hiervan is dat Noren vaak niet kunnen inschatten dat mensen die het klimaat en de natuur niet gewend zijn, meer tijd nodig hebben voor dezelfde activiteiten. Wanneer een Noor je, bijvoorbeeld, zegt dat een wandeling twee uren duurt, reken je daar best wat extra tijd bij.
De cultuur van Noorwegen
Noorwegen is al sinds de prehistorie bewoond, maar pas in de middeleeuwen begon de bevolking echt te groeien. Over de grote lijn kan je twee culturele invloeden zien: die van de Sami, het nomadische herdersvolk dat in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rustland woont, en die van de Vikingen. Het land Noorwegen zoals we het nu kennen, ontstond in 1905.
Hoewel de Sami in het verleden vervolgd werden, zijn het volk en zijn gewoontes intussen beschermd. De Sami leven voornamelijk in het noorden van Noorwegen en hoewel veel Sami een gewoon huis en een baan hebben, zijn er nog wel die rendieren hoeden en nomadisch leven. Steeds meer Sami keren terug naar hun tradities en religie. Vaak ontvangen ze gasten die nieuwsgierig zijn naar het volk. De Sami bezoeken is iets wat je nooit meer vergeet.
Tijdens de woelige Vikingtijd werden steden gesticht, een monarchie opgestart en het christendom geïntroduceerd. Zelfs nu vind je nog talloze sporen van Vikingen terug. Denk aan grafvelden, historische gebouwen en staafkerken met vaak prachtig houtsnijwerk. Maar ook in de verschillende (openlucht-) musea, zoals Vikingskipshuset bij Oslo en het Sunnmøre Museum in Ålesund, kan je proeven van de Vikingcultuur.
Hedendaagse Noren mogen dan wel uitgerust zijn in kleurrijke outdoor gear, maar ze staan net zo dicht bij de natuur als hun Viking voorvaderen. Vooral in de zomer trekken ze zich graag terug in de bossen of in hun vakantiehuis in de wilde natuur om te genieten van wandelen, vissen, kajakken en het verzamelen van bessen en wilde paddenstoelen.
De Noorse keuken
De Noorse keuken is een pure keuken, gebaseerd op kwaliteitsvolle producten die vaak recht uit de natuur komen. Denk aan wilde zalm, aan rendier- en elandenvlees, aan bosbessen en bergbraambessen.
Noren zijn dol op dunne, hartvormige wafels die gegeten worden met een plakje brunost (bruine kaas) of met bessenjam en slagroom. Die wafels worden met een klassiek wafelijzer gemaakt of met een gietijzeren wafelijzer dat in het kampvuur gehouden wordt. Vaak eten Noren koude wafels als vieruurtje wanneer ze uit wandelen zijn.
Met een kustlijn die langer is dan 25.000 kilometer is het niet vreemd dat Noren veel vis en schaaldieren serveren. Noorse skrei is beroemd. Veel vis en schaaldieren worden vers geserveerd, maar sommige producten worden gedroogd of op andere manieren bewaard. In het noorden wordt er nog steeds veel stokvis geproduceerd: witvis te in de wind droogt en een tijd in water moet wellen voor hij klaargemaakt kan worden. Dappere zielen kunnen rakfisk, gefermenteerde forel, proeven.
Wat is de munteenheid van Noorwegen?
In Noorwegen betaal je met de Noorse Kroon. Op de meeste plaatsen kan je gewoon met de kaart betalen, maar afhankelijk van je bank, kan dat een klein bedrag kosten. Betalen met de kaart is zo ingeburgerd, dat je op sommige plaatsen zelfs niet met cash kan betalen.
Noorwegen is in vergelijking met België een erg duur land. Je betaalt in Noorwegen gemiddeld 20% meer voor producten en diensten dan in België. Vooral alcohol is erg duur, want de Noorse overheid rekent flink wat belasting, wat een glaasje wijn of bier meteen heel wat duurder maakt. Daar moet je dus rekening mee houden als je naar Noorwegen reist.
Is Noorwegen veilig?
Noorwegen is doorgaans een erg veilig land om door te reizen. Er is weinig criminaliteit. Enkel in de grote steden let je best een beetje op je spullen, maar dat is een stelregel die in elke grote stad ter wereld telt.
Daartegenover staat wel dat de natuur van Noorwegen een stuk ruiger is dan wat we hier in België gewend zijn. Vooral in de winter kan het weer gevaarlijk zijn als je niet weet wat je doet, maar ook in de zomer kan de natuur je verrassen. Noorwegen is dunbevolkt, dus er is niet altijd iemand in de buurt om je te helpen als het misgaat. Zorg er dus voor dat er altijd iemand weet waar je naartoe gaat.
Gaat het toch mis, dan kan je de hulpdiensten bellen op het nummer 112. Zorg er voor dat je goed kan beschrijven waar je bent of zet een tracker op je telefoon.
Vervoer in Noorwegen
Noorwegen beschikt over een goed wegennetwerk met goed onderhouden wegen. Waar de weg bergen kruist, zijn er vaak tunnels voorzien. Doorgaans is de maximumsnelheid niet meer dan 90 kilometer per uur, maar omdat je vaak moet vertragen voor tunnels of dorpskernen, rij je gemiddeld 60 kilometer per uur. Hou daar rekening mee wanneer je je route plant. Te snel rijden wordt overigens flink beboet in Noorwegen. Dat doe je dus beter niet.
Op sommige plaatsen, zoals bij de fjorden, moet je af en toe de overzetboot nemen om je weg verder te kunnen zetten.
In 2001 werden de Nasjonale Turistvei, of Nationale Toeristwegen, gelanceerd. Deze achttien routes leiden je over historische wegen langs prachtige vergezichten. Onderweg kan je stoppen bij architecturale rustplaatsen.
Noorwegen beschikt over goed openbaar vervoer netwerk. Elke stad beschikt over een lokaal netwerk van bussen en er zijn verschillende lange afstandsbussen. Neem je liever de trein, dan raak je van het zuiden tot boven de poolcirkel, maar niet helemaal tot het noordelijkste deel van Noorwegen. Voor lange afstanden of moeilijk bereikbare plekken kan je ook gebruik maken van binnenlandse vluchten.
In Noorwegen geldt het zogenaamde allemansrecht, wat wil zeggen dat iedereen overal mag wandelen, zolang je van elkaars erf afblijft. Daarnaast wil het ook zeggen dat je overal kan kamperen, of overal met je camper mag staan. Uiteraard zijn er ook plichten aan het allemansrecht verbonden: je beschadigt niets, je blijft weg van landbouwgebieden en je laat nergens afval achter.
Hotels en accommodatie in Noorwegen
In Noorwegen beschik je over een heel scala accommodatie, van campings tot eenvoudige hutten in de natuur tot dure hotels. Vooral kleine landelijke hotels, zoals Marmelkroken, Bestebakken en Hjelle Hotel zijn echt de moeite waard om te bezoeken. Maar ook het historische Håholmen Havstuer Hotel, dat op een eiland ligt en waar je met een Vikingboot naartoe kan varen, en het Bjerkeløkkja Hotel met zijn typische houten hutten zijn geweldige hotels.
Wanneer het wel wat meer mag kosten, dan zit je eigenlijk altijd goed met een hotel dat het de Historiske label draagt. Deze hotels bevinden zich steevast is historische panden en leggen de nadruk op authenticiteit, op rust en op culinair genieten.
Dit moet je weten voor je naar Noorwegen vertrekt
In Noorwegen, en eigenlijk in alle Scandinavische landen, is het ontbijt eerder een zoute bedoening dan een zoete. Je eet ingelegde haring, kazen en groente bij je brood. Heerlijk, maar als je gewend bent aan choco en jam, is het even wennen.
De stad Ålesund, aan de westkust van Noorwegen, werd in het begin van de 20e eeuw vernietigd door een brand en terug opgebouwd in de Jugendstil stijl. Het huidige centrum heeft nog steeds een groot aantal Jugendstil gebouwen.
De vroege herfst is een geweldig moment om Noorwegen te bezoeken. Het is namelijk nog niet te koude, het landschap hult zich in de mooiste herfsttinten en je hebt al kans op noorderlicht.
Een reis naar Noorwegen plannen? Bekijk dan zeker de website van Visit Norway.
Leave a Reply