noorderlicht zoeken en fotograferen

Er zijn ongetwijfeld al heelder boeken geschreven over het fotograferen van noorderlicht. Maar toch wil ik ook even mij zegje doen. Dit is hoe ik noorderlicht fotografeerde. En hoe ik het eerst ging zoeken, want dat is ook niet onbelangrijk.

Maar wat is dat eigenlijk, noorderlicht? Dat is gelukkig gemakkelijk uitgelegd: noorderlicht is een fenomeen waarbij er verschillende kleuren ‘vlammen’ in de hemel. Die kleuren worden veroorzaakt wanneer de zon geladen deeltjes het heelal in stuurt. Door het magnetisch veld van de aarde worden die deeltjes afgebogen naar onze zuid- en noordpool, waar ze in botsing komen met zuurstof- en stikstofatomen, waardoor de kleur ontstaat.

Omdat er vaak foto’s worden gemaakt van groen noorderlicht, denken veel mensen dat het enkel groen is, maar kan eigenlijk kan het noorderlicht in veel verschillende kleuren verschijnen. Het noorderlicht kan het hele jaar door verschijnen, maar is vooral zichtbaar als het volledig donker is. Tijdens de zomermaanden, wanneer de middernachtzon schijnt, maak je in het hoge noorden dus bijna geen kans om het te zien.

Op jacht naar noorderlicht

Allereerst: het allerbelangrijkste dat je moet weten wanneer je op jacht gaat naar noorderlicht, is dat het grillig is en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Er kan meestal een gok gemaakt worden over wanneer je de meeste kans hebt, maar het kan nog altijd op niks uitdraaien. De natuur is nu eenmaal onvoorspelbaar.

Dat gezegd zijnde, ga ik je nu een aantal dingen vertellen die het je toch gemakkelijker maken om dat vluchtige fenomeen te zien.

Websites en Tricks

Op de website Aurora Forecast vind je een mooi overzicht van alles wat je nodig hebt om noorderlicht te gaan zoeken. Open je de website, dan zie je een hele rits grafieken en wijzertjes die je vertellen hoe groot de kans is dat het noorderlicht zich laat zien. Bovendien vind je er een handig hulpmiddel om te bepalen waar het noorderlicht te vinden zal zijn: de Kp-index.

De Kp index zegt tot waar het noorderlicht zichtbaar zal zijn. De Kp’s zijn denkbeeldige, genummerde lijnen die over de aarde getrokken zijn. Hoe hoger het nummer, hoe zuidelijker de regio. Kp0 is het hoge noorden. IJsland ligt ongeveer op Kp3. België vind je dan weer op Kp8.
Als de voorspellingen bijvoorbeeld zeggen dat er noorderlicht te zien is op Kp2, dan wil dat zeggen dat het noorderlicht zo ver zichtbaar is. Je zal dan ook noorderlicht zien wanneer je in de zones Kp0 en Kp1 bent.

Vergeet ook niet de lokale weerkundige dienst te raadplegen. Weerkundige diensten geven soms op hun websites aan waar en wanneer het bewolkt gaat zijn. Dat is belangrijk, want je kan noorderlicht enkel zien als er geen wolken zijn. De IJslandse website vedur.is is bijvoorbeeld heel goed.

Naast die websites, is het ook belangrijk dat je weet waar het donker genoeg is om iets te zien. Het heeft echt geen zin om in het centrum van een stad naar de lucht te gaan zitten staren. De lichtvervuiling is bijna altijd te groot om iets te kunnen zien. Je zoekt beter een plaatsje op waar geen lichtvervuiling is. Gelukkig bestaan daar ook weer handige apps en websites voor. Ik koos zelf voor deze website.

Noorderlicht Herkennen

Daar zit je dan, middenin de nacht, in het pikdonker naar de hemel te turen, op zoek naar noorderlicht. Je verwacht helgroene, vlammende gordijnen, en ziet helemaal niks dat daar op lijkt. Wil dat dan zeggen dat er geen noorderlicht is? Nee hoor, soms is het er maar zwakjes, en dan is het moeilijk om het te herkennen.

Toen ik het noorderlicht zag in IJsland, was ik eerst niet eens zeker of ik het zag. Ik zag bleek-witte sluierwolken die vreemd snel over de hemel golfden. Veel sneller dan de stapelwolken aan de horizon. Was dat dan noorderlicht? Ik stelde mijn fototoestel op en maakte een foto: ja hoor, het was noorderlicht!

Tip: jouw fototoestel ziet altijd beter dan jij. Als je dus niet zeker bent of je noorderlicht ziet, laat je camera dan eens een foto maken. Je weet het direct of die rare wolk ook echt een wolk of toch noorderlicht is.

De aurora fotograferen

Dit is een moeilijk stukje. Ik ben namelijk een autodidact, en heb dus geen enorme kennis over fotografie. In principe komt het er op neer dat je fototoestel zo veel mogelijk licht moet kunnen ‘vangen’. Omdat je fototoestel dan gevoelig is aan beweging, zet je hem best op een statief of desnoods op een stevige ondergrond. Omdat je fototoestel ook beweegt als je op het knopje drukt, zet je best de timer op enkele seconden.

Omdat je in het donker moeilijk kan focussen, zet je je fototoestel best op manuele focus. Verder is het een beetje zoeken afhankelijk van de omstandigheden én je fototoestel zelf, maar je kan altijd beginnen met een ISO 1600, en zo open mogelijk diafragma en een sluitertijd van 20 seconden. Maak een foto en speel met je instellingen tot je de juiste formule hebt gevonden.

Vind je al die instellingen maar niks? Zet je fototoestel dan op ‘p’ en probeer het zo eens. Vaak levert dit al een leuk resultaat op.

Meer lezen over hoe IJsland er overdag uit ziet? Dan kan je hier terecht.
Over mijn tijd in IJsland
Door de ongerepte natuur van IJsland
Wat je nog niet wist over IJsland
Op zoek naar een neergestorte DC3
De warmwaterrivier van Reykjadalur

2 Comments
  1. Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *