de noord in close up

Afgelopen vrijdag kreeg ik telefoon: of ik op zwier wilde op internationale vrouwendag? Een citytrip, zelfs. Natuurlijk zeg ik geen ‘nee’ tegen een citytrip. En al zeker niet als die stad voor mij onbekend gebied is: Amsterdam-Noord.

Het door verschillende magazines als één van de hipste wijken ter wereld uitgeroepen Amsterdam-Noord, ligt op de noordoever van het IJ.

Leeshuisje

Over het IJ

De Noord, zoals de bewoners het noemen, was ooit puur havengebied. Denk industriële gebouwen, kantines en loodsen. De enige bewoonde plaatsen waren arbeiderswijken bevolkt met verarmde arbeidersgezinnen. De Noord had niet bepaald de beste reputatie.

Omdat het centrum van Amsterdam populairder en dus duurder werd, weken kunstenaars noodgedwongen uit naar de noordoever. De intussen verlaten loodsen werden gekraakt, de leegstaande gebouwen ingenomen door ondernemende artiesten. Opvallend veel vrouwen zetten hun schouders onder projecten die van de verwaarloosde buurt een gezellige plek zouden maken.

Met steigerhout en oude boten werd de wijk heropgebouwd. Mensen met gevoel voor esthetiek, ecologie en economie drukten hun stempel op de gemeenschap van de Noord.

Loodsen

Gesofisticeerde Komkommer

Nu is de Noord een broedplaats, bruisend van energie. Je stapt koffiehuisjes in en uit, koopt economisch én ecologisch verantwoorde kledij in een van de vele winkeltjes en snolt in boetiekjes van kunstenaars. Als je honger krijgt, eet je er dingen zoals veganistische zeewierburgers en appelsien-citroencake met maanzaad. En dat spoel je dan weer door met komkommer-basilicumlimonade.

Nochtans is het belangrijkste waarmee je thuiskomt niet die prachtige t-shirt, of niet dat lekker stuk taart. Het belangrijkste waarmee je thuiskomt is inspiratie. Je kan niet in die wijk rondlopen zonder de energie te voelen, zonder dat je geïnspireerd raakt.

Koffie en cake

Pack Light

Ik ben een fan van licht reizen. Weinig bagage en de geschikte kleding. Voor een dagje Amsterdam nam ik dus niet meer mee dan mijn camera en wat kleine spulletjes, een soft shell jasje om mijn lijf en aan mijn voeten elegante stadslaarzen. Dalstenen en ijzeren sporen van het gereclaimde industrieterrein maakten korte metten met mijn voeten. Ik had daar beter over moeten nadenken.

Het is dus absoluut aan te raden je goed te kleden voor een tripje naar de Noord. Stevige schoenen (met platte zool, ahum). Een warme jas en sjaal, zelfs in de lente. Het IJ stuwt koude wind over het land. Klinkt misschien te voorzichtig, maar ik had het wel degelijk een tikje koud.

Gelukkig maakte mijn nieuwe Eastpak om al die souvenirs in te stoppen veel goed. Behalve dan die keer dat de ijskoude wind van het IJ dat cirkelrokje van mij in de gaten kreeg, en half de Noord mijn onderbroek kon zien. Oeps.

IJ wind

Een degelijk tas is best wel handig op citytrip. Het gekende merk Eastpak heeft een prachtige collectie, te koop bij onder andere A.S Adventure. Ik ben zelf eigenlijk wel een fan, dus ik dacht, laat ik dat even meegeven.
Vanuit Antwerpen reis je per Thalys in een dik uur tot in Amsterdam Centraal. Eenmaal uit het station, stap je gewoon op één van de vele overzetbootjes en ben je in enkele minuten op de noordoever. Thalys te duur? Ook met de gewone trein raak je er wel, al gaat dat iets trager.

Kunstenaars

Eastpak

Boten

2 Comments
  1. Chapeau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *