De Ardennen

Nooit ‘gewoon’ de Ardennen

De Ardennen. Dat voelt altijd een beetje als thuiskomen. Al zo lang ik me kan herinneren, ga ik op vakantie in de Ardennen. Een weekendje met het gezin, op kamp in de bossen, een daguitstap met Manlief. Niet moeilijk dat ik blij als een kind op de trein stap. Ik ga naar de Ardennen!

Het is december. De eerste sneeuw is al gevallen en weer gesmolten in de Ardennen. Het is koud, maar dat deert niet. Ik ga op vakantie in de Ardennen! Niet langer dan een paar dagen, maar toch, dat is exact wat ik nodig heb om mijn batterijen weer op te laden.
Wie zegt dat de Ardennen enkel in de zomer interessant zijn, heeft het mis. In de herfst en winter, wanneer de bossen die prachtige kleuren hebben en de mist de valleien vult, zijn de Ardennen op hun mooiste.

Mijn uitvalsbasis voor deze driedaagse, is dit vakantiehuis van Ardennes-Etape, in het knusse Houffalize. Een sfeervol en gezellig vakantiehuis. Mijn dagen vul ik met de Ardense natuur, met kunst en cultuur en gastronomie. Met genieten.

Ardennen
Een late, winterse zonsopgang kleurt de hemel poederroze.

Het vloeibare goud van de Ardennen

Op rijafstand van Houffalize ligt het dorp Achouffe. Een piepklein gehucht tussen de bossen. Een plaatsje waar je zo voorbij zou rijden, ware het niet dat het bekende bier La Chouffe daar geboren werd.

Mijn bezoek aan de brouwerij begint met het verhaal van het ontstaan van La Chouffe. Eind jaren 70 begonnen schoonbroers Pierre en Chris te experimenteren met het maken van bier. In de garage brouwden ze het eerste bier, met een oplage van 49 liter. Dat bier werd gesmaakt, en de productie werd meer en meer opgetrokken, tot beide heren zich voltijds in het bierbrouwen konden storten.

Een kunstenaar uit de omgeving ontwierp de tekening van de bekende La Chouffe kabouter, die prompt Marcel gedoopt werd en op alle etiketten gedrukt werd. Zo ontstond ook de officieuze leuze van het merk: als je maar genoeg van het bier drinkt, dan komen de kabouters vanzelf tevoorschijn.

Hoewel de productie de kleine brouwerij oversteeg en de brouwerij werd opgekocht door brouwerij Duvel – Moortgat, blijft een deel van de productie in Achouffe. En het is dat originele deel dat je kan bezoeken. Een ervaren gids neemt je mee door het verhaal en het brouwproces van La Chouffe. En natuurlijk mag je na het bezoek eens proeven van dat lekkers. Vooral de N’ice Chouffe smaakt voortreffelijk op een winterse dag!

De Ardennen
Proeven van het Ardense goud.

Actief genieten

Natuurlijk kan je de Ardennen niet bezoeken zonder naar buiten te gaan. In de oneindige bossen vind je kilometers en kilometers aan wandelpaden. Paden die tussen kleine dorpjes lopen, en wandelpaden die je ver weg van alles en iedereen leiden.
Hoeveel ik ook van wandelen hou, soms wil ik iets meer uitdagends. Iets spannender. Outdoor bedrijf Wildtrails had exact wat ik zocht.

De Ardennen
Met een quad bike door het bos: plezant!

Tezamen met een gids trok in de heuvels rond het dorp Jupille, bij La-Roche-En-Ardennes, in. Bovenop de top kreeg ik een helm op mijn hoofd geplant en werd ik in een quad bike gezet. Een quad bike lijkt wat op een go-cart, maar heeft eigenlijk meer weg van een mountainbike. Een mountainbike op vier wielen, weliswaar.

Na een woordje uitleg over de veiligheid, mocht ik vertrekken. In de quad bike raasde ik langs de heuvel naar beneden. Soms zo snel, dat ik moeite moest doen om geen bomen te raken. Maar wat was het leuk! Door de vier wielen zat ik heel wat stabieler dan op een mountainbike, wat heel comfortabel voelde. Toch was het lekker spannend!
Eenmaal beneden, aan het Basecamp van Wildtrails, genoot ik met een hapje en een drankje na in de zogenaamde jachthut, een kleine hut met een laaiend vuur.

Kunst en cultuur

Kunstmusea associeer je met grote steden. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In het kleine dorp Redu, dat je misschien wel kent als hét boekendorp van België, vind je het Mudia: een interactief kunstmuseum.

Het Mudia oogt klein, maar is veel groter dan je aanvankelijk denkt. Het museum werd gebouwd in een oude pastorij, en daarbij werd élke ruimte benut. Aan de hand van unieke stukken en prints van gekende kunstwerken reis je door de verschillende kunststromingen. Tussen de kunstwerken vind je telkens een woordje uitleg, dat in eenvoudige taal beschrijft waar het juist om gaat. Sommige stukken zijn gedigitaliseerd en zo bewerkt dat je er mee kan spelen.
Het gekende schilderij Het Antonius-Drieluik van schilder Jheronimus Bosch, bijvoorbeeld, wordt digitaal getoond in het Mudia. De digitale kopie is bovendien geanimeerd. Je kan op de helse figuurtjes klikken, waarna die over het schilderij gaan bewegen. Ontzettend leuk om daarmee te spelen!

Door de digitale versies van de schilderijen, de eenvoudige uitleg en de spelletjes is het museum toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. Ideaal voor gezinsuitstap op een regendag. Of gewoon omdat je zin hebt om het museum te bezoeken.

De Ardennen
Het Mudia.

Proef van de Ardennen

De Ardennen zijn er om er van te genieten. Van de natuurstenen huizen, de kleine dorpen, de berijpte winterochtenden. Geniet van de natuur, van de sfeer. Van zijn smaak. Streekproducten zoals lokale kazen, ham en droge worst vullen je bord. Om nog maar te zwijgen van goede boter, forel, heerlijk wild en weidechampignons. Dingen die des te beter smaken na een lange dag wandelen in de Ardense bossen.

Restaurant Cantil in Aywaille serveert tapas met streekproducten. En ze schenken er tongstrelende wijnen bij. Het interieur is modern, met een warme toets.
In La-Roche-En-Ardennes at ik in brasserie Signé Jeanne. Gezellig, met een degelijke keuken. Perfect voor een lunchstop tijdens een bezoek aan La Roche of gewoon, omdat je er zin in hebt.

De Ardennen
Een pasta-rolade bij Cantil.

Een winterse minivakantie

Zo’n paar dagen in de Ardennen, dat is soms exact wat we nodig hebben. Gewoon even uitblazen, je hoofd leeg maken. Even alles stop zetten en er op uit trekken. De Ardennen zijn nooit ver weg. Je bereikt ze heel gemakkelijk per auto of per trein.

Ik ben er een voorstander van om gewoon je neus achterna te reizen, zeker in ons eigen land, want zo ontdek je de mooiste plekjes. Wil je je reis toch een beetje plannen, dan vind je alles wat je nodig hebt op deze handige website. Kies je voor een vakantiehuis, dan kan ik Ardennes-Etapes aanraden.

En al wat er dan nog rest, is genieten. Want het is nooit ‘gewoon’ de Ardennen.

De Ardennen
Het eerste ochtendlicht in de Ardennen.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Nooit ‘gewoon’ de Ardennen”

  1. […] Lees hier meer over onze favoriete vakantie dichtbij in de Ardennen. Plan je reis hier. […]

  2. […] zijn allemaal wel eens in de Ardennen geweest. Op vakantie met het gezin of een weekendje weg met vrienden. In de zomer gingen we […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *