Wat je nog niet wist over IJsland

Publireportage

Lees hier een aantal vreemde, en misschien nuttige, weetjes over het prachtige IJsland. En geniet vooral van de foto’s, gemaakt door onze blogger Sarah.

IJsland is het dunst bevolkte land

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa, met zo’n 350.000 inwoners op een oppervlakte van 103.000km². Zo’n 60% van die inwoners leeft in de hoofdstad Reykjavik.

Ga je mee?

IJslander geloven (misschien) in Elfen

Een fiks deel van de bevolking van IJsland gelooft in zekere mate in het zogenaamde verborgen volkje. Deze onzichtbare elfen, die alom aanwezig zouden zijn in het land, zijn zo belangrijk dat er wegen voor worden verlegd, of kleine huisjes voor worden gebouwd in de rotsen. De elfen kwaad maken is gevaarlijk, en wekt kleine wraakacties op, zoals het stelen van de was.

Ijsland

IJslanders komen uit Noorwegen en Ierland

IJslanders stammen af van de Noren, Ieren en Schotten, maar spreken de taal die de Noren meebrachten naar het eiland. En terwijl op het vasteland die taal evolueerde naar modern Noors, spreken IJslanders in essentie gewoon Oudnoors.

Rotsen

De IJslander is een paard en geen pony

Het IJslandse paard, dat wel degelijk een paard is en geen pony, stamt af van de paarden die de Noren op hun schepen meebrachten. Omdat ze zich ontwikkeld hebben om beter tegen de koude te kunnen, werden ze in de loop der tijd kleiner. Het is bij wet streng verboden paarden te importeren, om het ras van wilde IJslanders, zoals de paardjes heten, zuiver te houden. Zelfs een IJslander die van het eiland wordt gehaald, mag later IJsland niet meer binnen.

Kust

De streekgerechten van IJsland zijn bijzonder

De inwoners van IJsland hebben een aantal vreemde eetgewoontes. Dat hun menu doorgaans uit vis en lam bestaat, klinkt heel normaal voor ons. Maar dat schapenhoofd, en dan in het bijzonder de ogen, er een echte delicatesse is, klinkt toch wat raarder. Of wat dacht je van het rauwe hart van een papegaaiduiker? Of gefermenteerde brokjes haai? Brr!

Visserij

Toerisme is een van de grootste sectoren van IJsland

Eén van de grootste sectoren op het eiland is het toerisme. Mensen bezoeken IJsland graag vanwege de bijzondere natuur, de warmwaterbronnen en het noorderlicht. De meeste toeristen reizen er heen in de zomer, ook al heb je behoorlijk wat noorderlicht jagers in de winter.

Noorderlicht

Maar weinig landen zijn zo veilig als IJsland

IJsland is een van de veiligste landen ter wereld: de criminaliteit ligt er héél erg laag.

Watervallen

Bierdag is een IJslandse feestdag

Op 1 maart vieren de IJslanders bierdag. Ja, je hoort dat goed: bierdag. Daarmee wordt het feit gevierd dat bier weer gedronken mag worden, sinds het lange tijd verboden was.

Rotsen IJsland

Geen autosnelwegen op IJsland

Er zijn geen autosnelwegen op het eiland. Hoewel er een zogenaamde ring rond het eiland ligt, die op sommige plekken tot vier rijvakken breed is, mag je nergens sneller dan 90km/u. En terecht, want hoewel het wegennetwerk degelijk is in bewoonde gebieden, zijn minder bewoonde gebieden enkel te bereiken met 4×4’s en over onverharde gravelwegen. Zelfs die ringweg is op een bepaald punt onverhard.

zonsondergang in IJsland

Reis naar IJsland

Hebben deze weetjes en de prachtige foto’s van Sarah je nieuwsgierigheid aangewakkerd? Bezoek IJsland met behulp van Visit Iceland, of lees onze artikelen voor meer inspiratie en tips over IJsland.

3 responses to “Wat je nog niet wist over IJsland”

 1. Wouter Avatar
  Wouter

  Super leuk, wij zijn er onlangs ook geweest, hebben een mooie reisgids geschreven als hierinnering, ik deel hem graag met iedereen, gratis te downloaden op mijn site, citygidsen.be zoek op ijsland

 2. Raisa Avatar
  Raisa

  Interessante weetjes en knappe foto’s! Ik vroeg me ook het volgende af: denken jullie dat het goedkoper is om je eigen vliegtickets te boeken, zelf daar een auto te huren en rond te trekken dan dat je een begeleide all-in-reis boekt? De meeste van zulke begeleide reizen kosten +1000 euro en ik vroeg me af het goedkoper kon individueel … Alvast bedankt!

  1. Lot Wildiers Avatar

   Hoi Raisa,

   IJsland is geen goedkoop land om te reizen, daar moet je helaas altijd rekening mee houden. Ik denk dat je met wat zoeken alleszins goedkopere vluchten kan vinden. Maar zoals je weet, kunnen de prijzen voor vliegtickets schommelen en kan je dus ook duurder uitkomen. Je kan altijd eens kijken bij reisbureau Gallia, zij hebben vaak wel goedkopere opties.
   Je kan ook overwegen om te gaan kamperen. Je mag in IJsland in het wild kamperen, zolang je je maar aan een paar regels houdt. En die kan je eenvoudig opzoeken. Kamperen kan dan weer met de tent of in een kamper.

   Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *