wat je nog niet wist over ijsland

Lees hier een aantal vreemde, en misschien nuttige, weetjes over het prachtige IJsland. En geniet vooral van de foto’s, gemaakt door onze eigenste blogger Sarah.

IJsland is het dunst bevolkte land van Europa, met zo’n 350.000 inwoners op een oppervlakte van 103.000km². Zo’n 60% van die inwoners leeft in de hoofdstad Reykjavik.

Ga je mee?

Een fiks deel van de bevolking van IJsland gelooft in zekere mate in het zogenaamde verborgen volkje. Deze onzichtbare elfen, die alom aanwezig zouden zijn in het land, zijn zo belangrijk dat er wegen voor worden verlegd, of kleine huisjes voor worden gebouwd in de rotsen. De elfen kwaad maken is gevaarlijk, en wekt kleine wraakacties op, zoals het stelen van de was.

Ijsland

IJslanders stammen af van de Noren, Ieren en Schotten, maar spreken de taal die de Noren meebrachten naar het eiland. En terwijl op het vasteland die taal evolueerde naar modern Noors, spreken IJslanders in essentie gewoon Oudnoors.

Rotsen

Het IJslandse paard, dat wel degelijk een paard is en geen pony, stamt af van de paarden die de Noren op hun schepen meebrachten. Omdat ze zich ontwikkeld hebben om beter tegen de koude te kunnen, werden ze in de loop der tijd kleiner. Het is bij wet streng verboden paarden te importeren, om het ras van wilde IJslanders, zoals de paardjes heten, zuiver te houden. Zelfs een IJslander die van het eiland wordt gehaald, mag later IJsland niet meer binnen.

Kust

De inwoners van IJsland hebben een aantal vreemde eetgewoontes. Dat hun menu doorgaans uit vis en lam bestaat, klinkt heel normaal voor ons. Maar dat schapenhoofd, en dan in het bijzonder de ogen, er een echte delicatesse is, klinkt toch wat raarder. Of wat dacht je van het rauwe hart van een papegaaiduiker? Of gefermenteerde brokjes haai? Brr!

Visserij

Eén van de grootste sectoren op het eiland is het toerisme. Mensen bezoeken IJsland graag vanwege de bijzondere natuur, de warmwaterbronnen en het noorderlicht. De meeste toeristen reizen er heen in de zomer, ook al heb je behoorlijk wat noorderlicht jagers in de winter.

Noorderlicht

IJsland is een van de veiligste landen ter wereld: de criminaliteit ligt er héél erg laag.

Watervallen

Op 1 maart vieren de IJslanders bierdag. Ja, je hoort dat goed: bierdag. Daarmee wordt het feit gevierd dat bier weer gedronken mag worden, sinds het lange tijd verboden was.

Rotsen IJsland

Er zijn geen autosnelwegen op het eiland. Hoewel er een zogenaamde ring rond het eiland ligt, die op sommige plekken tot vier rijvakken breed is, mag je nergens sneller dan 90km/u. En terecht, want hoewel het wegennetwerk degelijk is in bewoonde gebieden, zijn minder bewoonde gebieden enkel te bereiken met 4×4’s en over onverharde gravelwegen. Zelfs die ringweg is op een bepaald punt onverhard.

IJsland werd al snel een van mijn favoriete landen. Je vindt meer in onze andere artikels over het machtige IJsland.
Over mijn tijd in IJsland
Door de ongerepte natuur van IJsland
Op zoek naar een neergestorte DC3
De warmwaterrivier van Reykjadalur
Noorderlicht zoeken en fotograferen

zonsondergang in IJsland

Meer weten? Klik hier.
Logeren in jeugdherbergen? Klik hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 Comments
 1. Super leuk, wij zijn er onlangs ook geweest, hebben een mooie reisgids geschreven als hierinnering, ik deel hem graag met iedereen, gratis te downloaden op mijn site, citygidsen.be zoek op ijsland

 2. Interessante weetjes en knappe foto’s! Ik vroeg me ook het volgende af: denken jullie dat het goedkoper is om je eigen vliegtickets te boeken, zelf daar een auto te huren en rond te trekken dan dat je een begeleide all-in-reis boekt? De meeste van zulke begeleide reizen kosten +1000 euro en ik vroeg me af het goedkoper kon individueel … Alvast bedankt!

  • Hoi Raisa,

   IJsland is geen goedkoop land om te reizen, daar moet je helaas altijd rekening mee houden. Ik denk dat je met wat zoeken alleszins goedkopere vluchten kan vinden. Maar zoals je weet, kunnen de prijzen voor vliegtickets schommelen en kan je dus ook duurder uitkomen. Je kan altijd eens kijken bij reisbureau Gallia, zij hebben vaak wel goedkopere opties.
   Je kan ook overwegen om te gaan kamperen. Je mag in IJsland in het wild kamperen, zolang je je maar aan een paar regels houdt. En die kan je eenvoudig opzoeken. Kamperen kan dan weer met de tent of in een kamper.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *