Sint Maarten

Sint Maarten: de heropbouw na orkaan Irma

Sint Maarten, dat is meer dan een heilige die zijn mantel in twee sneed. Dat is ook een eiland in de Caraïben. Misschien herken je de naam wel van alle berichtgeving rond de orkaan Irma, die daar in september alles platgooide? Juist, dat eiland dus!

En dat was precies waarom ik naar daar reisde. Het eiland heeft te lijden gehad onder orkaan Irma. Niet alleen werden huizen en gebouwen vernield, de wind blies ook de toeristen weg. En jammer genoeg steunen de inwoners van Sint Maarten voor het grootste deel op de inkomsten van toerisme. Hoog tijd dus om naar Sint Maarten te reizen.

Sint Maarten

Een absurd blauwe zee omringd de Princess Juliana International Aiport.

Over Sint Maarten
Het eiland Sint Maarten is er eentje met een geschiedenis die ver terug gaat, langs kolonisatie en slavenhandel. Na veel omwegen en strijd kwam werd het eiland verdeeld tussen Nederland en Frankrijk. En zo is het nu nog steeds.

Dat eiland is niet groot. Het is amper 87 kilometer², waarvan ongeveer 53 kilometer² in Franse handen is, en 34 kilometer² een autonome staat van Nederland vormt. Het is het kleinste eiland ter wereld dat verdeeld wordt door twee staten. De bevolking is deels Creools, en deels een verzameling van tientallen nationaliteiten.

De natuur in Sint Maarten is even divers als zijn bevolking. Hagelwitte stranden, een zee met meer tinten blauw dan een korenbloem en met regenwoud begroeide heuveltoppen. Een beetje zoals in een goede piratenfilm, eigenlijk.

Sint Maarten

Zo veel kleuren blauw! En dan dat effen strand. Dit was de eerste keer dat ik dit zag in het echt, en ik viel als een blok voor dit uitzicht.

Na Irma
Als je er rekening mee houdt hoe sterk orkaan Irma huishield op Sint Maarten, is het ongelofelijk hoe ver het eiland staat. In acht uur tijd kwam de orkaan op volle kracht, gleed het oog van de storm over het eiland en vernielde ze alles. En toch ging de luchthaven amper een maand later weer open voor commerciële vluchten. Hotels gingen weer open, restaurants ontvingen gasten en de winkelstraat werd weer een kleurrijke bedoening. De mensen van Sint Maarten zijn zo veerkrachtig en positief.

Wil dat zeggen dat alles rozengeur en maneschijn is? Nee, natuurlijk niet. Het is een proces. De luchthaven is nog steeds in heropbouw, en reizigers moeten het stellen met geïmproviseerde tenten in plaats van een blinkende terminal. Een klein aantal hotels zijn nog in de afbraakfase voor ze kunnen beginnen heropbouwen. Langs de kant van de weg liggen nog steeds een paar kapotte boten te roesten.

Sint Maarten

De stranden op Sint Maarten zijn weer opgeruimd en open, ook al zijn er hier en daar nog dingen in opbouw.

Be Positive
Maar het leven is zoals het altijd is geweest. Reizigers worden ontvangen met een eeuwige grijns en een how are you. Mensen, bewoners en bezoekers gelijk, genieten van de oerblauwe zee, van het warme klimaat, van de machtige positieve sfeer. Rastafari’s  en surferdudes roepen vrolijke dingen boven de muziek uit, Creoolse dames flaneren door de winkelstraten in felgekleurde mantelpakjes. Het hart van Sint Maarten is niet kapot te krijgen.

Help Sint Maarten: ga op verlof
Maar natuurlijk kan het altijd beter. Nog niet alle toeristen keerden terug. Sommige zijn – onnodig- bang dat het eiland niet meer is wat het geweest is. Onzin, natuurlijk. Orkaan Irma heeft alleen maar bewezen dat Sint Maarten sterk staat.

Het mooie is dat de mensen van Sint Maarten met je met open armen willen ontvangen. Ze willen je doen genieten van de heerlijk ontspannen vakantiesfeer die ze zo goed kennen. Ze willen je laten proeven van hun gerechtjes, ze willen je hun prachtige eiland tonen. En jij kan hen echt helpen door gewoon op vakantie te gaan. Door nog een extra cocktail te bestellen terwijl je daar op dat strand ligt. Heerlijk, toch?

Orient Beach Sint Maarten

Het Orient Beach aan de Franse zijde van Sint Maarten kreeg zware klappen tijdens orkaan Irma. Maar nu is alles weer keurig opgeruimd.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *