Op vakantie in Nederland zie je vaak trapgevelhuizen.

Nederland voor beginners

Publireportage

We houden van Nederland. Zo veel, dat we allemaal wel eens een weekendje weg of een vakantie in Nederland plannen. We houden van de gezellige steden, van de prachtige kustlijn, van de groene binnenlanden. Maar misschien houden we wel het meeste dat van alle Europeanen, Nederlanders het meest op Belgen lijken. Ook al lachen we soms wat met elkaar, we begrijpen elkaar ook. We houden van Nederland.

Wat moet je weten voor je naar Nederland reist?

Niets is gemakkelijker dan even de grens oversteken voor een ontspannen (mini-) vakantie in Nederland. Even snel naar Zeeland, een dagje met de trein naar Amsterdam of een weekendje in Utrecht? Daar draaien we onze handen niet voor om.

Maar, laat ons eerlijk zijn, soms kijken we niet verder dan onze neus lang is. We gaan steeds terug naar de plekken die we goed kennen. Daarbij vergeten we vaak dat onder het Koninkrijk der Nederlanden ook verschillende Caraïbische gebieden horen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor een vakantie in het Europese gebied Nederland.

De Achterhoek in Nederland

Hoe reis je naar Nederland

Omdat we een grens delen met Nederland, is het oersimpel om Nederland te bereiken. Neem de auto, neem de fiets of ga zelfs te voet: voor je het weet, sta je in de polders, in het vlakkeland.

Maar, het moet gezegd, de gemakkelijkste manier om naar Nederland te reizen is wellicht met de trein. Elk uur kan je vanuit Brussel of Antwerpen de trein naar Amsterdam nemen. Die trein stopt in verschillende grote steden, vanwaar je weer verder kan reizen naar andere Nederlandse steden.

Enkel voor de meer afgelegen plekken, zoals Zeeland, Drenthe en de Achterhoek, zou ik je aanraden om met de auto te reizen.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen hebben enkel een geldige ID card nodig om Nederland te bezoeken. Omdat Nederland ons zo bekend is, vergeten we wel eens dat het wel degelijk om het buitenland gaat. Wettelijk moet je dus altijd een identificatiebewijs op zak hebben.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen extra vaccinaties nodig om Nederland te bezoeken. De gezondheidszorg is er vergelijkbaar met de onze, maar heeft wel enkele subtiele verschillen. Bepaalde medicatie is er goedkoper, en gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Handig.

De grachten van Utrecht.

Het klimaat van Nederland

Over het algemeen lijkt het klimaat van Nederland erg op dat van België. Maar soms lijkt het wel alsof het altijd een tikkeltje harder waait dan bij ons. Dat komt natuurlijk omdat Nederland zo vlak is. De wind heeft er vrij spel.

Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel op gewonnen grond. Dat betekent dat het water altijd gereguleerd wordt met sloten, sluizen en dijken. Wanneer het weer extreem is, worden dijken soms gesloten. Volg in dat geval alle maatregelen nauwkeurig op.

De mensen van Nederland

Nederlanders zijn warme, directe mensen. Vaak zijn ze een beetje te direct voor ons Belgen, waardoor we de indruk krijgen dat ze brutaal zijn. Dat is gelukkig maar een gevoel, want Nederlanders zijn over de grote lijn zo’n lieve mensen!

Fietsen door de Lytse Marren

De cultuur van Nederland

Nederland ontstond in de middeleeuwen als een verzameling gebieden in de Lage Landen. Het gebied Nederlanden of Nederland zou in de loop der tijd nog verschillende keren van grootte veranderen, maar in essentie spreken we hier wel over hetzelfde gebied.

Later koloniseerden de Nederlanders verschillende overzeese gebieden, en drukten ze hun stempel op verschillende andere gebieden. Vandaag de dag spreken we over het Koninkrijk der Nederland, waar het Europese grondgebied Nederland en de Caraïbische gebieden Aruba, Curaçao en Sint Maarten toe behoren. Het resultaat is een cultuur die het typische Nederlandse mixt met invloeden uit de hele wereld.  

Bezoek je Nederland, dan valt het op dat elke provincie echt zijn eigen karakter heeft. In Zeeland vind je uitgestrekte stranden, hoge duinen en kleine visserssteden, in Drenthe heidegebied en bossen bezaaid met hunebedden. In Friesland talloze sloten, plassen en beken, in Brabant vrolijke steden boordevol culturele bezienswaardigheden.

Toch kan je al die provincies ook als typisch Nederlands bestempelen. Ze hebben allemaal dat gevoel van ruimte, de prachtige historische steden met kerken en trapgevelhuizen. Rivieren vol plezierboten. Je raakt er gewoon niet uitgekeken.

Bezienswaardigheden van Nederland

Een land met zo’n geschiedenis, bulkt natuurlijk van de bezienswaardigheden. Te veel om op te noemen. Dit zijn de highlights volgens team Reisgoesting:

  • In de hete zomermaanden heb je kans om zeevonk te zien aan de Nederlandse kust. Door aanhoudende hitte komt zeevonk, of bioluminescerende algen, aan het oppervlakten. Loop je door het water, dan zie je een bleekblauw licht in de golven.
  • In Drenthe vind je verschillende hunebedden. Sommige daarvan zijn gehuld in volksgeloof en mysterie. Maak een lange wandeling op de heide en bezoek de hunebedden wanneer de zon ondergaat. Spooky!
  • De landelijke streek De Betuwe, in hartje Nederland, staat ook bekend als de fruittuin van Nederland. De streek is prachtig het hele jaar door, maar in het bijzonder tijdens de bloesemperiode.
  • In verschillende grote steden kan je deelnemen aan tours om de stad vanuit een ander oogpunt te leren kennen. De Vegan Food Tour in Utrecht is, naar onze bescheiden mening, een van de beste tours die je kan boeken.
  • Halverwege de vorige eeuw braken de dijken in Zeeland tijdens een storm. De gevolgen waren immens. Bezoek het Watersnoodmuseum voor een beklijvende kijk in de geschiedenis.

De Nederlandse keuken

Over de grote lijn bestaat de Nederlandse keuken uit boerenkost. Net zoals in België. Nederlanders eten dagelijks boterhammen met een kopje koffie of thee erbij, en aardappelen met groente en een stukje vlees. Je vindt er verschillende streekproducten die wereldberoemd zijn, zoals Nederlandse kazen, bier en producten uit de zee zoals mosselen en haring.

Het Nederlandse snoepgoed is dan weer heel andere koek. Nederlanders houden van anijs, dat ze verwerken in zoete en zoute drop, en zelfs in broodbeleg. Ze drinken warme, zoete melk met anijs in de winter. Ook kaneel vind je regelmatig terug in snoepgoed. De meeste Belgen hebben sterke meningen over Nederlands snoepgoed. You love it or you hate it.

De munteenheid van Nederland

Je betaalt gewoon met de euro. Zo goed als overal kan je met de kaart betalen, maar het kan geen kwaad om een beetje cash geld op zak te hebben. Boerenwinkeltjes of fruitautomaten vereisen soms nog cash.

Is Nederland veilig?

Ja. Het land is net zo veilig als België. In drukke steden en drukke treinen let je best op je spullen, zodat zakkenrollers geen kans krijgen, maar verder hoef je je geen zorgen te maken.

Door Nederland reizen

Nederland beschikt over een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk. Op de autostrades moet je je overdag houden aan de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur, maar ’s nachts mag je op de meeste plaatsen 120 kilometer per uur rijden.

Het land beschikt daarnaast ook over een uitgebreid fietspadennetwerk. Je kan eigenlijk overal in het land veilig fietsen. In veel stadscentra hebben fietsen zelfs voorrang, wat het lastig maakt om met de auto de stad in te rijden.

Tenslotte kan je gebruik maken van de Nederlandse spoorwegen en bussen. Met de trein raak je wel in elke grote stad, en in veel kleinere steden. Treintickets worden wel steeds duurder, wat reizen met de trein soms minder aantrekkelijk maakt.

Hotels en accommodatie in Nederland

Overal vind je hotels in allerlei prijsklassen. Op het platteland en in de kleine steden zal je eerder boetiekhotels en B&B’s vinden, en die zijn vaak veel gezelliger dan de grote hotels.

Nederlanders zijn helemaal gek op kamperen en dus vind je overal campings. Van een eenvoudige wei waar je je tentje kan opzetten tot heuse glampings.

Tenslotte vind je er verschillende vakantieparken. Die parken zijn vaak groot en voorzien van zwembaden, kinderboerderijen en soortgelijke faciliteiten. Hoewel die parken erg druk kunnen zijn, zijn de vakantiewoningen over de grote lijn wel prima.

Probeer glamping tijdens je vakantie in Nederland.

Dit moet je weten voor je op vakantie naar Nederland vertrekt

Klaar voor je vakantie in Nederland? Met deze tips plan je zonder moeite je eigen reis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *