Fietsvakantie in Nederland

Nederland Fietsland: de ideale bestemming voor je volgende fietsvakantie

Publireportage

Je kan de fiets niet meer wegdenken uit Nederland. Van Groningen tot Maastricht, overal zie je mensen fietsen. Kinderen die de fiets naar school nemen, volwassenen die met de fiets naar het station of het werk gaan, ouderen die mobiel en actief blijven door te fietsen. Nederland heeft dan ook de beste infrastructuur voor fietsers en dat is precies waarom jij nu een fietsvakantie moet plannen.

Als het op fietsen aankomt, lijken wij Vlamingen wel wat op onze noorderburen. Fietsen wordt er ook bij ons met de paplepel ingegoten. Veel mensen die als kind leerden fietsen, doen dat als volwassenen nog steeds. Om verplaatsingen te maken, maar ook gewoon, voor het plezier. Maar, toegegeven, in Nederland wordt het fietsverkeer veel beter aangepakt dan in Vlaanderen.

De fietsinfrastructuur van Nederland

De Nederlandse overheid investeert namelijk fors in infrastructuur de fietsen veilig en aangenaam maakt voor iedereen. Jongeren leren de verkeersregels op school en leggen zelfs een fietsexamen af, stadscentra leggen veilige, brede fietspaden aan en provincies investeren in fietssnelwegen tussen de steden. Overal vind je fietsenstallingen, al dan niet overdekt en bewaakt.

Hét voorbeeld van zo’n fietsstalling is de grote fietsstalling onder het station van Utrecht. Met zijn 12.500 plaatsen is het zelfs de grootste fietsstalling ter wereld, en daarbovenop is ze naadloos aangesloten op de fietspaden en -snelwegen die naar Utrecht en zijn omgeving lopen. Zo verloopt het fietsverkeer van Utrecht op (twee) wieltjes.

Beroemde fietspaden van Nederland

Dat wil overigens niet zeggen dat de fietsinfrastructuur enkel praktisch is. Integendeel. Hier en daar vind je fietspaden met net dat beetje extra. Eén voorbeeld van zo’n fietspad is het regenboogfietspad van Utrecht, dat gelijke rechten voor iedereen ondersteunt. Dat fietspad – dat overigens langer dan een halve kilometer is – begint met de Progres Pride vlag en gaat dan over in de kleuren van de Philadelphia Pride vlag.

Een ander, beroemd voorbeeld is het Van Gogh-Roosegaarde fietspad, dat tussen Eindhoven en Nuenen ligt. Dit fietspad is geïnspireerd door De Sterrennacht van schilder Van Gogh, en is enkel zichtbaar wanneer het donker is. Duizenden fonkelende steentjes geven de indruk dat het fietspad bezaaid is met sterren. Magisch!

Een city trip met de fiets

Omdat zelfs de steden van Nederland zo goed voorzien zijn van brede, veilige fietspaden, fietsstallingen en zelfs hier en daar openbare luchtpompen, is fietsen in de stad er een plezier. Een city trip naar een Nederlandse stad wordt meteen helemaal anders als je de fiets neemt. Je bent immers sneller en flexibeler met de fiets, waardoor je veel meer kan bezoeken zowel in de stad als in de vaak groene omgeving.

Utrecht is natuurlijk dé fietsstad van Nederland. Je fietst er moeiteloos van de oude binnenstad naar de groene gemeentes in de omgeving. De stad is simpelweg beter voorzien op fietsverkeer dan autoverkeer. Maar ook Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en eigenlijk zo goed als alle steden hebben alles in huis voor een actieve city trip met de fiets.

Je kan natuurlijk je eigen fiets meenemen, maar dat hoeft niet. De meeste steden en regio’s van Nederland hebben wel een deelfietssysteem, waarbij je snel en eenvoudig een fiets kan huren voor een dag of enkele dagen. En zijn er geen deelfietsen, dan is er wel een fietswinkel waar je fietsen kan huren voor een dagje of twee.

Met de knooppunten door Nederland fietsen

Nederland is voorzien van een goed fietsknooppunten netwerk. Net zoals we gewend zijn in Vlaanderen, bestaan de knooppunten uit mooie, vaak landelijke fietspaden die dorpen en steden met elkaar verbinden. Bovendien lopen de knooppunten regelmatig langs koffiehuisjes en restaurants waar je je fiets even aan de kant zetten voor een kopje koffie met appeltaart of een biertje. Want iedereen weet dat je beter kan trappen met appeltaart achter de kiezen.

Het mooie van de knooppunten is dat je helemaal zelf je route kan uitstippelen. Jij kiest waar je naartoe gaat en dankzij de knooppunten ben je er van verzekerd dat het aangenaam fietsen is op de route. Maar vaak vind je ook kant-en-klare uitgestippelde fietsroutes. Routes die wel de knooppunten volgen, maar opgesteld zijn volgens een bepaald thema. Zo fiets je in Gelderland de Bloesemroute, de Lingeroute in de Betuwe en in Limburg de Heuvellandroute. Stuk voor stuk magnifieke fietstochten in het groen.

Fietsen op de LF-routes van Nederland

Hoewel de meeste fietsroutes geschikt zijn voor een dagje fietsen, heb je ook verschillende LF-routes, of langeafstandsfietsroutes. Routes waar je twee of meerdere dagen voor nodig hebt om ze helemaal af te leggen. Onderweg slaap je in knusse hotelletjes of zelfs op de camping.

Een goed voorbeeld van zo’n Nederlandse LF-route is de Elfstedenfietsroute, die elf Friese steden aan elkaar rijgt in een route van ruim 255 kilometer. Je fietst op de dijken die het vasteland afschermen van de Waddenzee, door de vlakke polders en historische steden. Omdat het flink kan waaien in Friesland, is de route een echte uitdaging. Een kuitenbijter.

Of zet je tanden in de Kustroute, die de kust van Nederland volgt van het dorp Bad-Nieuweschans aan de Duitse grens, tot aan Cadzand-Bad aan de Belgische grens. In meer dan 600 kilometer verken je de uiteenlopende Nederlandse kust. Van de duinen van Zeeland tot de hoge, hoge dijken van Groningen. Onderweg zie je kuststeden zoals Scheveningen, terpdorpen zoals Moddergat, de uitgestrekte Waddenzee met de eilanden in de verte.

Praktische informatie voor je fietsvakantie in Nederland

Je kan er niet omheen: Nederland is het fietsland bij uitstek. Laat je verrassen door de fietsveilige steden, door de bijzondere aandacht voor fietspaden en -stallingen, ontdek het platteland met de fietsknooppunten of de langeafstandsfietsroutes. Ontdek het vertrouwde Nederland op een heel nieuwe manier tijdens een fietsvakantie.

Onderstaande informatie maakt het plannen van je fietsvakantie in Nederland gemakkelijker:

  • Op Holland.com vind je meer informatie over fietsen in Nederland.
  • Je vindt het regenboogfietspad bij de universiteit van Utrecht. Goed opletten waar je rijdt als je naar de vrolijke kleuren kijkt.
  • Het lichtgevende Van Gogh-Roosegaarde fietspad ligt tussen Eindhoven en Nuenen, en is deel van de Van Gogh fietsroute.
  • Meer informatie over de LF-routes vind je op Nederland Fietsland.
  • De streek de Betuwe, die ook wel bekend staat als de fruittuin van Nederland, biedt fietsen tussen de boomgaarden aan.
  • Wil je een deel van je route met het openbaar vervoer afleggen? Je fiets mag mee op de trein tijdens de daluren, maar heeft wel een eigen ticketje nodig. Je kan een Fietskaart Dal in de stations kopen. 
  • Steden en horeca zijn helemaal voorzien op fietsverkeer en hebben stallingen en andere faciliteiten voor je fiets. Parkeer je fiets zeker in de juiste stalling, want wildparkeren is helaas verboden en kan je in sommige steden zelfs een boete opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *