Nausicaá

nausicaá: de zee heeft ons nodig

Nausicaá, dat is het grootste aquarium van Europa, dat zich inzet voor onderzoek en behoud van onze oceanen. Want onze zeeën zijn veel belangrijker dan je zou denken, en ze gezond houden, kan onze hele planeet gezond houden. De zee heeft ons nodig.

Wat is Nausicaá?

Nausicaá ligt aan de haven van Boulogne-Sur-Mer, aan de Franse Opaalkust. Het idee om er een aquarium te openen, ontstond in 1977, al zou het nog tot 1991 duren voor de effectieve opening van Nausicaá.
Al vanaf de eerste dag wilde men dat dit aquarium niet alleen een toeristische attractie werd, maar ook een hoogstaand onderzoekscentra voor onze oceanen en alle wezens die er in leven. In 1999 krijgt Nausicaá het UNESCO label ‘Center of Excellence’ voor hun educatief en conserverend werk.

Nausicaá

De grote manta rog zweeft sierlijk door het water.

Tegenwoordig heeft Nausicaá, na verschillende uitbreidingen en verbouwingen, de grootste zoutwatertank in Europa. Met 10 miljoen liter is deze tank een thuis voor duizenden vissen, haaien en roggen. In kleinere tanks zoomen ze in op meer delicate zeebewoners, zoals koralen, garnalen en kleinere vissoorten.

Met hun vaste én tijdelijke tentoonstelling wil Nausicaá in eerste plaats zijn bezoekers sensibiliseren. Aan de hand van foto’s, beelden en de aquariums zelf leer je over het belang van een beter beheer van onze oceanen. Want onze zeeën zijn heel belangrijk voor al het leven op aarde, ook het leven op land.

Nausicaá

Er is iets rustgevend om te staan kijken naar dit prachtige blauw.

Wandelen tussen de vissen

Het was voor mij de eerste keer dat ik Nausicaá bezocht. En de ervaring is mij goed bevallen. Met zachte muziek op de achtergrond wandelde ik door donkere gangen, waar ik maar net mijn voeten kon zien. Om mij heen lichtten de aquariums op. Diepblauw, met van die dansende stralen licht, alsof ze zon er pal boven hing.

Het leek alsof ik onder water wandelde.

Nausicaá

De aquariums van Nausicaá zijn zo ontwikkeld dat de dieren geen last hebben van de mensen die naar hen staan te kijken.

Op sommige plaatsen in de tentoonstelling wordt er met schermen en videobeelden getoond hoe het leven in onze oceaan is voor walvissen en grotere haaien. Op andere plaatsen leer je over het delicate evenwicht van onze oceanen, en welke effecten onze vervuiling heeft op het water en zijn bewoners.

De beelden zijn bijzonder indrukwekkend. Je ziet potvissen, dolfijnen en witte haaien op ware grootte over het scherm glijden. Het is niet moeilijk om je in te beelden hoe het moet zijn om een van deze bijzondere dieren in het wild te zien.

De ster van de tentoonstelling is echter de glazen tunnel door het grote aquarium, én een glazen wand ter grootte van een cinemascherm. Beide geven een unieke kijk in het aquarium en op zijn bewoners.
Ik kreeg maar niet genoeg van die tunnel en die glazen wand. Het leek alsof ik de vissen bijna kon aanraken. Ik had met plezier urenlang kunnen kijken naar al die zwemmers. Zeker wanneer de roggen voorbij kwamen zweven, traag flappend met hun vinnen. Zo machtig mooi!

Nausicaá

Al lopend door de tunnel zie je de vissen en haaien gewoon over je hoofd zwemmen.

Achter de schermen

Een deel van mijn rondleiding van Nausicaá verliep achter de schermen. Niet enkel kon ik het grote aquarium in alle geuren en kleuren van bovenaf bekijken, maar ik kreeg ook een kijkje in de kantoren en de kweekkamers.

Want naast sensibilisering zet Nausicaá zich ook effectief in voor onze oceanen. Er zijn verschillende wetenschappers verbonden aan Nausicaá. Wetenschappers die tonnen ervaring hebben opgebouwd in het aquarium, maar ook in de wilde natuur.
Verschillende koralen en vissoorten, gekweekt in Nausicaá, vonden al hun weg terug naar de wilde oceaan. Ze werden op zorgvuldig gekozen plaatsen uitgezet, in de hoop dat onze tanende koraalriffen en vispopulaties weer aangroeien.

Nausicaá

Met zorgvuldig geplaatste spots wordt natuurlijk zon- en maanlicht nagebootst, zodat de vissen een natuurlijk ritme kunnen aanhouden.

Is een aquarium nog wel verantwoord in deze tijd?

Ik ben eerder voorzichtig wanneer ik wildparken of aquariums bespreek in mijn artikels op Reisgoesting. Er zijn immers genoeg plaatsen waar dieren worden uitgebuit voor ons plezier. Ik wil op geen enkele manier dierenleed promoten. Ik wil wel het educatieve en het conservatieve aspect dat veel wildparken en aquariums nastreven, kunnen benadrukken.

Ik zal daarom altijd wildparken en aquariums bespreken waar ik zelf ben geweest, waar ik de dieren en hun leefomstandigheden zelf heb gezien en waarvan ik overtuigd ben dat behoud en welzijn van de dieren prioriteit is.
Dat wil echter niet zeggen dat ik onfeilbaar ben, of dat ik niet opensta voor discussie. Ik wil kunnen bijleren over dit onderwerp, zodat ik altijd de juiste keuze kan maken.

Nausicaá

Het verzorgen en onderzoeken van deze dieren betekent dat natuurlijke leefomgevingen zorgvuldig worden nagebootst in de aquariums.

Plan je bezoek aan Boulogne-Sur-Mer

Een bezoek aan Nausicaá kan wat voeten in de aarde hebben. Het is toch al zo’n 240 kilometer rijden van Antwerpen tot in Boulogne-Sur-Mer. Om je bezoek in alle rust te kunnen doen, kan je best blijven logeren in dit gezellige havenstadje. Gelukkig er veel te doen in de omgeving, dus waarom maak je er niet ineens een weekendje weg of een heuse vakantie van?

Ik logeerde zelf in hotel Metropole, dat vanbinnen mooier en frisser is dan de buitenkant doet vermoeden. Eigenlijk was ik zo aangenaam verrast, dat ik een beetje verliefd ben geworden op de stijlvolle charme van dit hotelletje.

Om Nausicaá te bezoeken, betaal je 25,90euro per persoon. Het aquarium gaat open om 9u30 en sluit om 18u30. In schoolvakanties is de sluitingstijd 19u, in juli en augustus zelfs 20u. Meer informatie vind je op de Nausicaá website.

Nausicaá

Een kijkje in het oceaanleven is fascinerend!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *