natuurfenomenen

natuurfenomenen op rijafstand

Wist je dat ons hoekje van de wereld heel wat interessante natuurfenomenen herbergt? Je hoeft helemaal niet ver te gaan om zeevonk te zien, of een magisch bos vol bloemen. Dat kan gewoon hier, in de lage landen en onze buurlanden.

We reizen vaak omdat we willen exotische dingen willen zien. We gaan op jacht naar machtige natuur, naar schitterende ervaringen. Naar dingen die we thuis niet kunnen zien of vinden. Maar wist je dat je vaak echt niet ver hoeft te gaan om natuurfenomenen te zien?

Zeevonk

Het magische zeevonk. Je kent waarschijnlijk wel van die prachtige beelden uit Azië en andere verre streken. De golven en het strand zijn bedekt met een bewegend laagje blauw. Het schijnt zachtjes, alsof iemand tonnen kerstlichtjes in de zee heeft laten vallen.

Het is zeldzaam, maar zeevonk komt ook voor aan onze eigen kusten. Vorige zomer kwam het voor aan de Nederlandse kust. Om het te zien, moet de zee warm en kalm zijn. Gebeurt dat, dan komt er een bepaalde soort alg aan het oppervlakte drijven. Je ziet het niet, tot je het water doet bewegen. Dan gloeit het blauw op. Een prachtig zicht.

Op de twitterpagina ZeevonkAlert worden er meldingen gemaakt wanneer er zeevonk gezien wordt. Ik heb zelf nog nooit zeevonk gezien. Maar deze zomer sta ik klaar om in de auto te springen zodra er iemand nog maar iets ziet, want verdorie, ik wil dit zo graag eens meemaken! Kijk maar naar deze beelden, van Raymond K. Photo-Videography.

De Melkweg zien

In ons overbelichte Belgenlandje is een sterrenhemel eerder een zeldzaamheid. Enkel de felste sterren schijnen door onze lichtvervuiling. Maar gelukkig is het niet overal zo erg gesteld. Op de donkerste plekjes van België zie je zelfs soms de Melkweg!

De eerste keer dat ik de Melkweg zag, was ik op kamp met de chiro. Ik moest ’s nachts pipi doen, dus ik kroop half versuft uit mijn tent. Het was compleet donker, en ik zag een enorme streep sterren in de lucht. De Melkweg. Ik ben ter plekke neergeploft en heb nog minutenlang zitten kijken. Allez. Tot ik écht dringend moest.

Je hebt de grootste kans op duisternis op het drielandenpunt, of andere donkere punten in België. Om de donkerste plaats in je omgeving te vinden, kan je gebruik maken van de website Dark Site Finder. Werkt ook prima als je noorderlicht wil gaan zoeken.

natuurfenomenen

De melkweg: één van de mooiste natuurfenomenen en soms zelfs zichtbaar in België!

Boshyacinten

In ons eigen land, waar we toch al zo weinig bos hebben, vind je een uitzonderlijk stukje natuur. Elke lente hebben de bossen van Brussel en Oost Vlaanderen een tapijt van paarse boshyacinten. De kleine bloempjes groeien hier in overvloed.

De boshyacinten zien staat voor veel mensen hoog op de bucketlist. Toeristen komen er zelfs speciaal voor naar België! En dat is heel terecht. Ik zag de boshyacinten voor het eerst vorig jaar, en ik kreeg er maar geen genoeg van.

natuurfenomenen

Onze mooiste natuurfenomeen: de boshyacinten!

Heide en stuifzand

We vergeten het vaak, maar de heiden en zandverstuivingen die je vindt in onze lage landen, zijn redelijk uniek. Dat vind je niet zomaar overal in de wereld. In België is de bekendste heide de Kalmthoutse Heide. Zandverstuivingen vind je enkel in Nederland, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe en Kootwijkerzand.

Zandverstuivingen zijn grote vlaktes, waar de wind het zand op zo’n manier beweegt dat er maar heel moeilijk iets groeit. De weinige bomen die er toch staan, zijn kaal geschuurd door het zand, en hun wortels komen bloot te liggen. Een spookachtig effect.

Ook al gaat het om een fenomeen dat ontstond omdat heidelanden te veel werden begraasd, of afgeplagd, tegenwoordig zijn deze gebieden beschermd. Je mag er vaak gewoon wandelen, maar er zijn regels waar je je aan moet houden om het gebied te beschermen.

natuurfenomenen

Zand en wind schuurden de wortels van deze boom vrij.

Explosieve natuurpracht: Geisers

Nee, je hoeft niet helemaal naar IJsland om een geiser te zien. Al is die van IJsland misschien wel de spectaculairste. Maar ook in Duitsland vind je verschillende geisers. Dat komt omdat, net als IJsland, Duitsland voor een fiks deel bestaat uit vulkanische ondergrond. Maar, in tegenstelling tot die uit IJsland, zijn de geisers van Duitsland doorgaans koud.

De meest spectaculaire geiser is de geiser van Andernach. Het is de hoogste koudwatergeiser van de wereld, en haalt tot 60 meter hoogte. Maar ook minder hoge geisers zijn leuk om te zien. Twee jaar geleden kwam ik terecht in Wallenborn, waar een kleinere geiser elke 35 minuten vrolijk opspringt.

Een hypnotiserend gezicht. Ik kon er naar blijven kijken.

natuurfenomenen

De Wallenborn geiser in volle actie.

Hunebedden en dolmen

Ok, dit is nauwelijks een natuurfenomeen, maar eigenlijk een door mensen gebouwde opstelling. Maar de stenen hunebedden en dolmen zijn al zo lang onderdeel van ons landschap, dat ik ze toch ga vernoemen.

We denken vaak dat hunebedden en stenencirkels enkel voorkomen in Groot Brittannië en Ierland. Maar da’s helemaal niet waar. Je vind de mysterieuze bouwsels overal in Europa. Ja, zelfs in België. En al zijn ze vaak niet zo groot als het gekende Stonehenge of de Hill Of Tara, toch zijn ze indrukwekkend op hun eigen manier.

In België vind je de mooiste dolmen in Kluisbergen en Wéris. In Nederland staat Drenthe vooral gekend als de plaats met de meeste én mooiste hunebedden. In Duitsland vond je er vooral veel in het Noordwesten van het land. In de regio Emsland vind je zelfs een auto- en fietsroute die je van hunebed naar hunebed brengt.

natuurfenomenen

Het hunebed ‘Mehringer Steine’ in Emsland.

Een minivakantie

Je hoeft echt niet ver te gaan op natuurfenomenen en natuurpracht te zien. Onze wereld bulkt van de verborgen plekjes op rijafstand. Al wat je moet doen is de picknickmand inpakken, je favoriete plekje kiezen en de auto in stappen.

Een perfect zondags dagje uit, of een minivakantie. Wat wil je nog meer?

natuurfenomenen

Ook in eigen land zijn de natuurfenomenen vaak magnifiek.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *