naar monschau

Op amper vier kilometer van onze eigen grens met Duitsland, niet ver van Eupen, vind je het kleine, gezellige stadje Monschau. Ben jij er al geweest?

Over Monschau

Monschau werd voor het eerst genaamd in 1198, onder de naam Montjoie. Tussen 1198 en nu groeide het plaatsje, dat bij de rivier Roer ligt, uit tot een stad van bijna 12.000 inwoners. In de loop der tijd was Monschau een plaats waar protestantse vluchtelingen een veilige haven vonden, een stad waarin textiel werd gemaakt en zelfs een leprakolonie. Het is dus veilig te zeggen dat Monschau een rijke geschiedenis heeft.

Tegenwoordig ligt de stad middenin het natuurpark De Hoge Venen – Eifel. Vooral in de zomer komen toeristen wandelen rond de stad, met als hoogtepunt een bezoek aan de ruïnes van de oude burcht die boven de stad uittorenen.

Maar ook het middeleeuwse centrum, met zijn pannenkoekenhuisjes en oergezellige winkeltjes zijn wreed de moeite om te bezoeken.

Monschau in de winter

In mijn familie staat Monschau gelijk met winterwandelingen maken. In de winter durven wij al wel eens naar daar rijden. Het is niet zo ver, en een ideale uitstap. Zeker als er kerstinkopen gemaakt moeten worden.

Monschau heeft namelijk een grote glasblazerij, met een hele grote showroom, ingericht als een kleine markt: de Glashütte. In de Glashütte koop je glazen siervoorwerpen. Van moderne schalen en kristallen glazen, naar kneuterige beeldjes en prachtige kerstversiering. Mijn moeder zweert bij de glazen druppels die ze elk jaar in haar kerstboom hangt.

Maar de Glashütte is niet de enige plaats voor gezellig shoppen. In de winter wordt het centrum gezellig verlicht en openen de winkels hun deuren voor de kerstshoppers. Hier geen H&M en Zara, maar handelaars en kunstenaars die eigenzinnige producten aanbieden, van vilt tot glas tot vers gebak.

De Eifel

Heb je een paar dagen vakantie? Dan is absoluut interessant om richting Monschau te trekken. Of je nu in Monschau logeert, of elders in de Eifel, het loont echt de moeite de stad en zijn omgeving te bezoeken. Maar ik zou je zeker ook aanraden om het natuurpark Hoge Venen – Eifel te bezoeken.

De natuur is er erg gevarieerd, met rotsformaties, grotten en diepe bossen. Tussen al dat groen vind je historische stadjes en afgelegen dorpen. Om over de kastelen en burchten nog maar te zwijgen. Bovendien is al dat moois makkelijk bereikbaar door een goed verzorgd fiets- en wandelnetwerk.

En hoewel de zomermaanden er magnifiek zijn, raad ik je zeker aan om in de winter ook een dagje naar daar te rijden. Echt.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *