Naar de kerstmarkt in Oldenburg

Publireportage

Als het om gezelligheid gaat, dan ben ik er graag bij. Een vuurtje, een glaasje, een babbeltje: zalig! Toen ik uitgenodigd werd op de kerstmarkt van Oldenburg, ging ik dan ook graag in op die uitnodiging. Laat die glühwein al maar aanrukken!

Een kerstmarkt is tegenwoordig geen zeldzaamheid meer. Het concept kwam overwaaien uit Duitsland, waar steden weken aan een stuk bezocht worden door gezelligaards gelijk ik. Maar zijn de kerstmarktjes die wij hier hebben hetzelfde als het origineel? Of hebben we eerder een flauw afkooksel? Ik ging op onderzoek!

Lambertimarkt

Oldenburg in Nedersaksen

De Duitse universiteitsstad Oldenburg ligt in de deelstad Nedersaksen: zo’n vijf uurtjes rijden van Antwerpen. Het blijkt een kleinere stad te zijn, met een redelijk grote autovrije zone, waar je kan shoppen in bekendere en minder bekende winkels. In de winter zijn de kleine marktplaatsjes tussen het slot en de kerk de plekken waar de Lambertimarkt, of de kerstmarkt, doorgaat.

Een weekendje Oldenburg

Ik arriveerde op vrijdagavond in Oldenburg. Moe van al het gereis, koos ik voor een hapje in mijn hotel en een vroege nacht. Helemaal fris stond ik in de ochtend klaar en ging ik de stad in. Het was nog vroeg, en de stalletjes van de kerstmarkt waren nog maar net open. Maar ik kon de warme wijn en de zoetigheden al ruiken.

Speculaas

In België zie je vaak dat de stalletjes van  kerstmarkten keurig getimmerde hokjes zijn, allemaal even groot en netjes op een rij. In Oldenburg bleek dat er veel meer kon. Elke marktkramer of vereniging kan er, binnen een paar richtlijnen, zijn eigen stalletje timmeren. De markt heeft veel meer weg van een Eftelingdorp dan van een kerstmarkt, met fakkels, koperen ketels en maretak overal!

En ja, op elke kerstmarkt verkopen ze glühwein. Maar geloof mij, het smaakt eigenlijk wel beter wanneer die geschonken wordt in een keramieken beker, dan in een plastiek bekertje. Punt voor Oldenburg!

De boerenkool van Oldenburg

Misschien ben jij het type dat dagen aan een stuk op een kerstmarkt kan doorbrengen. Ik ben dat niet, ik hou van afwisseling.  En dus verkende ik ook de rest van Oldenburg.

Blijkt dat Oldenburg de Boerenkoolhoofdstad van de regio is. Who knew?

Natuurlijk kennen we allemaal boerenkool, of om het bij zijn trendy naam te noemen: kale. Maar Oldenburg maakt van de kool iets bijzonders. Elke winter houden de Oldenburgers Boerenkoolwandelingen: met een bolderkar vol lekkers (lees: schnaps en worst) trekt men langs de winterse wegen, waar men een balspelletje speelt. Je sluit je wandeling af met een traditionele maaltijd: boerenkool en pinkelworst.

Boerenkool

Dat boerenkool gezond is, dat weten we allemaal, maar de universiteit van Oldenburg doet momenteel ook onderzoek naar kanker remmende stoffen in de groente. In de Botanische tuin, vlakbij het centrum, kan je verschillende soorten boerenkool zien groeien.

Bezoek Oldenburg

Ja, ik vond de kerstmarkt van Oldenburg gezelliger dan degene die er thuis gehouden worden. Je kan nog tot 22 december élke dag terecht op de kerstmarkt, tussen 11u en 21.30u. Neem zeker je tijd om de stad te verkennen, en blijf er een nachtje. Of twee. Geniet van het lekkers op de markt, maar ga zeker ook eens boerenkool eten. Die van restaurant Glut & Wasser is heel lekker.

Iemand?

2 responses to “Naar de kerstmarkt in Oldenburg”

  1. […] ideaal voor een last minute bezoek aan een kerstmarkt. Klopt, ze is absoluut niet zo groot als de kerstmarkten van Oldenburg of Berlijn, maar ik vind dat stiekem een pluspunt. Wil je er een weekendje van maken? Je vindt […]

  2. […] je ook de rest van Noord Duitsland verkennen, dan kan ik een bezoek aan Oldenburg aanraden. De stad ligt op nauwelijks 50 kilometer van Bremen. Wat verder weg vind je de oude […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *