De Cotswolds in het Verenigd Koninkrijk

Naar het Verenigd Koninkrijk na de brexit

Publireportage

Engeland is een van mijn favoriete landen voor een roadtrip. Het landschap is mooi, uitgestrekt, groen en bezaaid met historische monumenten. In de kleine dorpen eet en slaap je in de karaktervolle pubs. Maar sinds de Brexit is het bezoeken van het Verenigd Koninkrijk niet meer zo eenvoudig. In dit artikel zet ik de regels op een rij.

Sinds 31 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Deze gebeurtenis staat natuurlijk gekend als de Brexit. Het terugtrekken van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gebeurde in fasen. Op 1 oktober 2021 ging er een fase in die een impact heeft op het toerisme. In dit artikel zet ik de nieuwe regels op een rij.

Roadtrip
Een roadtrip, iemand?

Welke identiteitsbewijzen heb je nodig?

Wie het Verenigd Koninkrijk wil bezoeken, moet vanaf 1 oktober 2021 een paspoort kunnen voorleggen. Onze Belgische identiteitskaart is niet langer voldoende. Voor reizigers die al een paspoort hebben, verandert er op zich niet veel: zolang het paspoort nog geldig is, mag je gewoon in en uit het Verenigd Koninkrijk. Het paspoort moet geldig zijn voor je hele vakantieperiode.

Wie nog geen paspoort heeft, moet er zich een aanschaffen voor vertrek. Doe dat goed op voorhand, want in het beste geval duurt het vijf werkdagen voor je jouw paspoort hebt. Heb je echt dringend een paspoort nodig, dan kan je een spoedprocedure aanvragen, maar dat kost dan ook meer.

Hoeveel een paspoort precies kost, hangt af van de gemeente waarin je woont, want de gemeente kan zelf bepalen welke gemeentetaks het rekent. Wanneer je een paspoort gaat aanvragen, moet je je identiteitskaart en een gepaste pasfoto meebrengen. Had je al een (vervallen) paspoort, dan moet je dat ook meebrengen.

Engeland Brexit
De prachtige Cotswolds.

Heb je een visum nodig voor Engeland?

Burgers van de Europese Unie hebben geen visum nodig om in het Verenigd Koninkrijk op vakantie te gaan. Belgen hebben dus enkel een paspoort nodig om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

Mogelijk zullen reizigers op een later tijdstip een ETA, of Electronic Travel Authorisation formulier, moeten invullen wanneer ze het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken. Dat is op moment van schrijven (oktober 2021) nog niet ingevoerd. Blijf op de hoogte via de website van Visit Britain.

Verenigd Koninkrijk
Het prachtige landschap van noord Engeland.

Welke rijbewijzen heb je nodig?

Wie het Verenigd koninkrijk met de auto bezoekt hoeft geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Jouw eigen rijbewijs is voldoende. Al kan een internationaal rijbewijs wel praktisch zijn omdat dit bewijs in het Engels os opgesteld. Heb je er een, breng dat dan gewoon mee.

Rijden in Engeland kan even wennen zijn, omdat automobilisten er aan de linkerkant van de weg moeten rijden. Op grote wegen, zoals autostrades en wegen met meerdere baanvakken, is dat redelijk eenvoudig. Je volgt gewoon de stroom van auto’s. Het gevaar zit ‘m in smalle landwegen zonder markeringen op de baan. Uit gewoonte of uit vermoeidheid ga je op zo’n wegen soms uit automatisme rechts rijden.

Voor je vertrekt, kijk je best even je verzekering na. Vraag aan je verzekeringsagent of rijden in het Verenigd Koninkrijk nog steeds gedekt is. Rij je met je eigen wagen, dan neem je natuurlijk de groene verzekeringskaart mee.

Verenigd Koninkrijk
Arbeidershuizen in de Cotswolds.

Telefoneren en internet gebruiken in het Verenigd Koninkrijk

Wij Belgen kunnen in de landen van de Europese Unie gebruik maken van goedkope roaming. Dat houdt de kosten van mobiele telefonie en internet lekker betaalbaar. Sinds het Verenigd Koninkrijk geen lid meer is van de Europese Unie, kan je geen gebruik meer maken van goedkope roaming.

Hoeveel je moet betalen voor mobiele telefonie en internet hangt af van jouw provider. In andere woorden: dat kan dik tegenslagen. Voor je naar het Verenigd Koninkrijk afreist, check je dus best even bij jouw provider wat de goedkoopste optie is voor het gebruik van mobiele telefonie en internet.

Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk is bezaaid met historische sites.

Is reizen naar het verenigd koninkrijk eigenlijk nog de moeite?

Best lastig, al die nieuwe regels. Is reizen naar het Verenigd Koninkrijk nog de moeite nu je met de nieuwe regels rekening moet houden? In het kort: ja. Het Verenigd Koninkrijk is een prachtige bestemming. Ik hou in het bijzonder van het platteland, van zijn historische sites en van de levendige steden.

De Brexit is nog niet compleet. De komende jaren zullen er andere regels van kracht komen die mogelijk invloed hebben om toeristische reizen. Voor je vertrekt, kan je best even de website van Visit Britain bezoeken om de laatste maatregelen na te lezen. En natuurlijk is het momenteel, in de nasleep van de coronacrisis, sowieso een goed idee om je even te informeren voor je vertrekt.

Ben je nog nooit in het Verenigd Koninkrijk geweest, maak het jezelf dan gemakkelijk en boek een reis bij een specialist. Iemand die het Verenigd Koninkrijk goed kent en die weet welke documenten je nodig hebt voor een reis naar Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland.

Ben je helemaal voorbereid? Al wat je dan nog moet doen is genieten. Genieten van de rollende heuvels, van de prachtige kustplaatsen, van de met heide begroeide heuvels.

Verenigd Koninkrijk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *