Oostenrijk

Naar het groene Wenen

Wenen is een van de groenste steden van Europa. Niet enkel omdat je er met de trein naartoe kan of omdat de stad voorzien is op fietsers, maar vooral omdat meer dan de helft van de stad bestaat uit groenruimtes. Verborgen stadstuinen, stadsparken en zelfs drijvende tuinen: welkom in Wenen.

Steden zijn niet langer betonnen jungles. Een groen stadsbeeld wordt steeds belangrijker. Groene ruimtes zijn niet alleen belangrijk voor ons mentale welzijn, maar zullen in de toekomst ook een belangrijk wapen worden tegen de effecten van de klimaatopwarming. Precies daarom ontwikkelt Wenen zijn stadsparken en tuien. Voor het welzijn van zijn inwoners, maar ook voor het welzijn van iedereen die de stad wil bezoeken.

Wenen
De vele groengebieden in Wenen helpen de stad koel te houden tijdens de steeds warmer wordende zomers.

De toekomst is groen

Iedereen moet Wenen minstens een keer in zijn leven bezoeken, vind ik. De stad is een icoon. Een knooppunt waar geschiedenis en het moderne leven samenkomen. De stad, en dan vooral het historische centrum, ziet er nog steeds zo uit als een eeuw, twee eeuwen geleden. En toch is de sfeer die er hangt opvallend hedendaags.

Die hedendaagse sfeer voel je niet enkel in de gekende straatkunst en de hippe wijken, maar ook in de manier waarop Wenen de stad actief voorbereid op de toekomst. In september 2020 opende het Esterházy Park, het eerste koelpark van de stad. Met behulp van een rijkelijke begroeiing, genoeg schaduw en verkoelende sproeinevels helpt het park om de temperatuur lager te houden tijdens de voorspelde hete zomers.

Amper een maand later, in oktober 2020, opende de stad de drijvende tuinen op de in onbruik geraakte Kaiserbadsluis aan het Donaukanaal. Bezoekers genieten van de frisse bries bij het water, van beplanting en handige zitplaatsen.

De groene omgeving van een wereldstad

Ook de omgeving van Wenen is opvallend groen. Niet ver buiten het stadscentrum telen wijnboeren hun druiven en kan je ontspannen wandelen in enorme groendomeinen. Het historische Schönbrunn is met zijn sierlijke tuinen en kasteelmuseum wellicht het bekendste domein, maar het mooiste gebied moet wel het Wienerwald zijn.

Het Wienerwald bestaat uit glooiende heuvels en diepe loof- en naaldbossen. Er zijn routes voor wandelaars, voor fietsers en mountainbikers. Maar ook klimmers en ruiters kunnen hun sport beoefenen in het Wienerwald. Je kan zelfs genieten van thermale baden en er zijn kleine bosmeren waar je heerlijk kan zwemmen.

Er is een treinverbinding die je in een kwartiertje tijd van Wenen stad naar het Wienerwald brengt. En dat voor amper een paar euro’s. Geen wonder dus dat zowel reizigers als rasechte Weners zo dol zijn op het Wienerwald.

Wenen
Het prachtige Wienerwald, gefotografeerd door Andrea Bohl van Pixabay.

Uitslapen en uit eten

Wenen heeft een indrukwekkend scala aan hotels en restaurants. Plaatsen waar je kan ontspannen, kan genieten. Steeds meer hotels en restaurants gaan de groene kant op. Je kan in Wenen volledig ecologisch, vegetarisch of zelfs veganistisch genieten.

Het hotel Stadthalle is het eerste energieneutrale stadshotel van Europa. Met behulp van onder andere grondwater-warmtepompen en een zonnesysteem, produceert dit hotel evenveel energie als het nodig heeft. De 79 kamers van dit hotel worden aangekleed met opgewaardeerde meubels en decoratie.
Op het dak van het hotel zorgt een lavendeltuin voor verkoeling, een prachtig uitzicht én een hotspot voor bijen, vlinders en andere insecten. De koele binnentuin is volledig begroeid met weelderige planten en houdt niet alleen de bezoekers fris tijdens de hete zomermaanden, maar helpt ook de koelte van het gebouw te bewaren.

Veel restaurants bieden naast hun klassieke menu ook vegetarische en veganistische gerechten aan. Liefhebbers van de vegetarische keuken halen hun hart op in het gourmet restaurant Tian, waar lokale, organisch gekweekte ingrediënten op de kaart staan. Het team van Tian legt vaak een accent door vergeten en zelfs zeldzame groenten en kruiden te gebruiken in hun gerechten.

Niet vegetarisch, wel groen? Dan vind je misschien jouw gading in een van de vele buitenterrassen in Wenen. In het Volksgarten Pavillon eet je verse barbecue op een groen terras en bij restaurant Ulrich geniet je van burgers op een vrolijk stoepterras. Extra tip: Ulrich serveert ook een heerlijk ontbijt.

Wenen
Welkom in het groene Wenen!

Ecologisch naar en door Wenen

Wenen beschikt over een luchthaven, vanwaar je de stad gemakkelijk per trein bereikt, maar sinds kort kan je ook met de nachttrein van Brussel naar Wenen rijden. Dat traject is niet alleen veel ecologischer dan het vliegtraject, het is bovendien heel betaalbaar én charmant. Je slaapt in met een zachte kedekkedeng van de trein en wordt wakker in het hart van Wenen.

Eenmaal in Wenen kan je de hele stad verkennen met het openbaar vervoer en zelfs de fiets. Wenen heeft ruim 1400 kilometer aan fietspaden. Bovendien kan je gebruik maken van de handige deelfietsen.

Ook voetgangers kunnen zich vlot door Wenen bewegen en zelf geniet van verschillende voetgangerszones, zoals de Neubaugasse. Deze populaire winkelstraat werd verbouwd tot een voetgangerszone met zitplaatsen, bomen en planten en verkoelende sproeinevels.

Reizen volgens de maatregelen

De pandemie heeft lang genoeg geduurd. Daar zijn we het allemaal over eens. Veel mensen hebben intussen hun vaccinatie gehad en de grenzen gaan langzaamaan weer open. We kunnen reizen zonder grote beperkingen. We zijn welkom in Oostenrijk.

Oostenrijk ontvangt sinds kort weer toeristen van verschillende (maar niet alle) landen. Hotels, restaurants, musea mogen weer openen. Hoewel de situatie er goed uit ziet, zijn er nog enkele maatregelen van kracht. Bezoekers moeten een bewijs van vaccinatie of van de aanwezigheid van antilichamen of een negatief testresultaat kunnen voorleggen.

Voor je afreist naar Oostenrijk, is het verstandig om de maatregelen na te lezen op de website van Oostenrijkse Dienst voor Toerisme. Zo ben je zeker dat je over de meest recente én correcte informatie beschikt.

Wenen
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “Naar het groene Wenen”

  1. […] Weet je niet welke stad of regio je eerst wil bezoeken? Lees onze tips voor Ausseerland, Innsbruck, Schladming-Dachstein, Tirol, Karinthië en Wenen. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *