IJsland op budget

Naar het einde van de wereld in Noord-IJsland

Publireportage

Wie aan IJsland denkt, denkt aan de bruisende hoofdstad Reykjavík. Jaarlijks komen reizigers hier in grote getale aan om de Golden Circle aan te vatten, de route die je langs de drie mooiste bezienswaardigheden van het eiland brengt: Gullfoss, Geysir en het Þingvellir Nationaal Park. Noord-IJsland is daarentegen een minder bekende bestemming. Veel mensen ga je hier niet ontmoeten, want dit is een van de minst bezochte en dunst bevolkte regio’s van het eiland. Toch moet de regio niet onderdoen.

In 2013 reisde ik met het Belgische reisbureau Nordic naar Noorwegen. Nordic was toen nog een kleinschalig bureau, maar ze stippelden met veel zorg mijn reis – mijn huwelijksreis overigens – uit én toen er onderweg toch een klein probleem opdook, hielpen ze mij dat op te lossen zodat ik snel en zonder zorgen kon doorreizen. Ik was onder de indruk van hun expertise.

Intussen is Nordic uitgegroeid tot een reisbureau dat verschillende bestemmingen in hun gamma heeft. Maar die zorg en die expertise vind je er nog steeds. Voor dit artikel sprak ik met de reisconsulenten van Nordic over het noorden van IJsland: een regio waar je, weg van de massa, van de prachtige natuur en gezellige cultuur geniet. Dit zijn de mooiste plekken van noord IJsland.

Siglufjörður

Verblijf je in Akureyri? Dan raden we je aan om langs de Eyjafjörður nog noordelijker te gaan, tot in het charmante vissersplaatsje Siglufjörður. De weg ernaartoe is op zich al adembenemend mooi maar het stadje vormt het ultieme hoogtepunt. Ooit was Siglufjörður wereldwijd bekend als haringhoofdstad. De vis was bepalend voor de ontwikkeling van het land en voor de IJslandse economie. Vandaag zie je daar nog steeds de sporen van: in het Herring Era Museum leer je alles over de haringvisserij.

Noord-IJsland
De charmante vissershuisjes van Siglufjörður herinneren aan het rijke visserijverleden.

Strýtan

Ervaren duikers kunnen nabij Akureyri een van de meest spectaculaire duikplekken van hun to-dolijstje schrappen: Strýtan. Dit is de enige plek ter wereld waar je tot in een hydrothermische schoorsteen kan duiken. Andere gekende schoorstenen liggen daarvoor te diep in de zee en kan je enkel bereiken met onderzeeërs.

Zo’n 15 meter onder het oppervlak ligt de top van Strýtan, de reusachtige kegel die uit de oceaanbodem oprijst. Zien hoe de geothermische schoorsteen telkens gutsend heet water uitspuwt is werkelijk een onvergetelijke ervaring.

Húsavík

Húsavík staat in reisgidsen beschreven als ‘de walvishoofdstad van IJsland’. Die bijnaam heeft de stad te danken aan de grote populatie walvissen, met maar liefst 23 soorten in de baai van Skjálfandi. De meeste voorkomende bezoekers in de baai zijn bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen en blauwe vinvissen.

Noord-IJsland
Stap aan boord van een traditionele vissersboot in Húsavík en ga op zoek naar zeereuzen.

Raufarhöfn

In het uiterste noorden van IJsland en dichtbij de poolcirkel, vind je Raufarhöfn. Weinig reizigers doen de noordelijkste stad aan tijdens hun rondreis, dus hier ben je ver verwijderd van elke vorm van toerisme.

Al zou dit binnenkort wel eens kunnen veranderen: aan de rand van de stad wordt de Arctic Henge aangelegd. De stenen constructie eert heidens geloof en lijkt wel rechtstreeks uit de oudheid te komen.

Noord-IJsland
De Arctic Henge: een mysterieuze plek nabij de poolcirkel.

Jökulsárgljúfur Nationaal Park

Het Jökulsárgljúfur Nationaal Park beschermt de op één na langste rivier van IJsland, de Jökulsá á Fjöllum, en de canyon die door de rivier werd uitgesleten. In het nationaal park kan je makkelijk een aantal dagen vullen, je ontdekt hier het ene natuurfenomeen na het andere. Op je rondrit door Noord-IJsland mag een bezoekje aan de Dettifoss waterval zeker niet ontbreken, want dit is de krachtigste waterval van IJsland en ver daarbuiten. Ook Ásbyrgi, een hoefijzervormige kloof, is de moeite waard.

Mývatn

Iedereen kent de Blue Lagoon wel. Jaarlijks vliegen duizenden reizigers naar Reykjavík om er te baden in de geothermische baden. Maar wist je dat je in Noord-IJsland ook een prachtige geothermische spa kan vinden, weg van de massa? Mývatn Nature Baths is kleiner dan de Blue Lagoon, maar ook minder druk én bovendien zijn de uitzichten hier minsten even mooi.

Noord-IJsland
De geothermische spa van Mývatn is veel minder toeristisch dan de Blue Lagoon, maar zeker niet minder mooi.

Nordic-tip

Je merkt het: ondanks het feit dat Noord-IJsland vaak vergeten wordt door reizigers, valt er heel wat te beleven. Wil je Noord-IJsland ontdekken in relatief korte tijd of in combinatie met de andere windstreken? Rij dan de Diamant Circle. Minder gekend dan de Golden Circle bij Reykjavík, maar mogelijks nóg indrukwekkender. Je rijdt de driehoek Akureyri – Húsavík – Mývatn, dus het mooiste van Noord-IJsland komt hier aan bod.

Met Nordic ontdek je alle windstreken van IJsland, van de onherbergzame Westfjorden in het uiterste westen tot de bruisende hoofdstad. Vind je niet meteen wat je zoekt in het aanbod? De travel designers werken ook op maat en proberen je wensen en noden om te zetten in jouw droomreis.

Ecologisch reizen kan met Nordic

Als liefhebbers van onze mooie natuur, is het voor Nordic niet meer dan logisch dat ze zich inzetten voor ecologisch reizen. Voor elke reis die Nordic verkoopt, wordt de CO2 uitstoot berekend én gecompenseerd door te investeren in duurzame projecten. Hierdoor reis jij CO2-neutraal.
Daarnaast werkt Nordic samen met (lokale) partners die even veel waarde hechten aan duurzaamheid. Dat betekent dat de reizen van Nordic steeds met respect voor mens, dier en onze natuur gebeuren.

Tenslotte worden er ook inspanningen gedaan om de kantoren van Nordic zo milieubewust mogelijk te houden. Zo wordt het gebruik van plastic teruggedrongen, wordt afval gerecycleerd en wordt er zuinig omgesprongen met energie. Werknemers van het reisbureau worden gestimuleerd te carpoolen naar het werk of het de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.

Het resultaat is dat jij zeker bent dat jouw reis zo ecologisch mogelijk is. En dat is iets waar wij van Reisgoesting volledig achter staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *