Indische bruiloft

naar een indische bruiloft of niet?

De nieuwste storm-in-een-glas-water online? Een Australisch bedrijf lanceerde een platform vergelijkbaar met Airbnb. Maar in plaats van een kamer in iemands huis te huren, koop je een ticketje voor een Indisch huwelijk. Wat denk jij, erover of niet?

Op een dag tijdens een bruiloft…

Toen ik een jaar of tien was, werd ik, tezamen met mijn moeder, uitgenodigd voor een Marokkaanse bruiloft. Zo’n typisch Belgisch rijtjeshuis werd omgetoverd in een paradijs vol glitters en mierzoete koekjes. De bruid zat op een troon versierd met prachtige stoffen, droeg een enorme jurk en ingewikkelde hennatekeningen op haar handen. Ze was omringd door de vrouwen van haar familie, want de mannen vierden elders feest.

Ik was compleet overdonderd. Ik keek toe hoe de vrouwen hun sluiers aflegden, onder hun heupen bonden en aan het dansen gingen. Ik at mee uit grote schotels die gewoon op de grond werden gezet. Vooral de schotels met koekjes vond ik fantastisch.
Zo jong als ik was, besefte ik goed genoeg het enorme verschil tussen deze avond en de bruiloften uit mijn eigen cultuur. En ik vond het schitterend. Het is een van mijn meest heldere herinneringen uit die tijd, zo’n indruk maakte het op mij.

Indische bruiloft

De schittering van de bruid, en haar elegantie zijn mij altijd bijgebleven.

Een Indische bruiloft bijwonen

Een week of twee geleden las een artikel waarin werd aangekaart hoe dat Australische bedrijf ticketjes verkoopt om een Indische bruiloft bij te wonen. En ik las ook de storm aan reactie die er op volgden. Die reacties liepen van schande, mensen vercommercialiseren alles tot tof, wil ik ook.

Het bedrijf, dat Joinmywedding heet, verkoopt natuurlijk geen tickets voor zo maar eender welk trouwfeest. Nee, ze bieden mensen enkel een platform aan. Indische bruidsparen die dit een leuk idee vinden, verkopen een of meerdere plaatsen voor hun feest. Reizigers die interesse hebben, kunnen zich aanbieden. Is er een match? Dan gaat het van daaruit verder. De controle ligt ten alle tijden bij het bruidspaar.

Het commercialiseren van bruiloften

Voor veel mensen is dit er los over. Maar ik merk ook dat mensen vaak enkel denken vanuit hun eigen cultuur. Bij ons is een bruiloft een feest voor familie en vrienden. Wij houden het redelijk intiem en rustig. Wij zouden er niet aan denken ticketjes voor onze bruiloften te gaan verkopen.

Andere culturen zijn anders. Zo simpel is het. In sommige culturen brengt het geluk om vreemdelingen op je bruiloft te hebben. In andere wordt zo’n feest een evenement voor het hele dorp, de hele wijk. Soms worden zo’n feesten op straat gevierd. En nog anderen vieren hun dag enkel met hun ouders. Zo veel mensen, zo veel smaken, toch?

Maar gewoon omdat het bruidspaar in dit geval geld kan vragen voor een plaats op hun bruiloft, creëert dit veel reacties.

Indische bruiloft

Een bruiloft is een feest. Een blij moment, dat je soms graag deelt met heel de wereld.

Het draait om respect

Maar gaat het echt om commercialisering wanneer het bruidspaar de beslissing maakt? Ik denk het niet. Mensen die er voor openstaan vreemdelingen op hun bruiloft uit te nodigen, lijken mij ruimdenkende mensen. Zolang alles open en respectvol verloopt, zie ik niet in waarom dit niet zou kunnen.

Voor de bezoeker is het dan weer een heuse belevenis. De beste manier om mensen te leren begrijpen, is deelnemen aan hun tradities. En ja, in toerisme worden zo’n tradities wel vaker vercommercialiseerd. Maar, nog eens, zolang het gaat om respect tussen mensen, zie ik niet in waarom we niet van elkaar kunnen en mogen leren.

Wat zou ik doen?

Moest ik binnenkort naar India reizen, dan zou ik dit overwegen. Die Marokkaanse bruiloft van zovele jaren geleden was een fantastische ervaring, waar ik echt nog wel eens aan terugdenk. Een Indische bruiloft spreekt helemaal tot de verbeelding. Ja, ik zou er graag eens eentje willen meemaken.

Maar ik zou ook voorzichtig zijn. Ik zou niet deelnemen als ik geen contact had met het bruispaar zelf. Mijn buikgevoel zou belangrijk zijn. Zodra ik het gevoel zou krijgen dat er iets niet klopt, dat het bruidspaar mij er liever niet bij zou hebben, dan zou ik het niet doen. Open communicatie lijkt me enorm belangrijk in zo’n situatie.

Naar India

India is een enorm, kleurrijk land. Het heeft zo veel verschillende culturen binnen zijn eigen grenzen, en een fiks deel van het leven wordt er op straat geleefd. Er is veel rijkdom, maar jammer genoeg ook veel armoede. Dat maakt dat jij, als bezoeker, een grote invloed kan hebben. Je kan er voor kiezen in kleinschaligere accommodatie te logeren, gerund door locals. Je kan er voor kiezen de westerse hotels en reisbureaus te mijden en te boeken bij lokale hotels en reisbureaus. Je kan als toerist ook een positieve impact hebben.

Reizen naar India is niet eenvoudig. Je moet alles goed regelen, zoals het visum voor India. Het is heel verleidelijk om de hele reis te laten plannen door een westers reisbureau. Dat snap ik helemaal. Maar wanneer je zelf dingen boekt en plant, kom je minder gemakkelijk bij de grote internationals terecht. Tegenwoordig vind je alles, van vluchten tot hotels en activiteiten , gewoon online. Zelfs een visum aanvragen is gemakkelijk en echt niet duur.
Wil je toch liever werken met een reisbureau, dan het loont écht de moeite om een reisbureau te zoeken dat voornamelijk met locals werkt. Reisbureau Better Places is er zo eentje. Je kan genieten van je reis terwijl je weet dat je geld goed terecht komt. Dat is toch de kracht van toerisme?

Ik moet hier eerlijk zijn: ik ben nog nooit in India geweest. Maar wanneer ik foto’s zie van collega’s, van andere reizigers, dan krijg ik zin om dat kleurrijke land te verkennen. En wie weet heb ik dan wel geluk, en zie ik een trouwstoet.

Indische bruiloft

Al die pracht en praal, die kleuren… Een Indische bruiloft is zo uitnodigend!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *