Carlingford

Een bezoek aan Carlingford, in Ierland

De herfst, hét wandelseizoen bij uitstek, is in volle gang. De bossen krijgen kleur en in de ochtend hangt er mist over de weilanden. Prachtig, vind ik dat. Zeker in een bosrijk gebied, of in de bergen. Zoals in het oosten van Ierland.

Carlingford
Carlingford ligt bij Slieve Foy.

Ik logeerde een tijdje in Carlingford, aan de oostkust van Ierland, vlak onder Noord Ierland. Tijdens mijn verblijf, sliep ik in het prachtige Ghan House. Dit zeventiende-eeuws huis werd omgebouwd naar een gerieflijk hotel, zonder het daarbij zijn karakter kwijtspeelde. Ontbijten doe je er aan de open haard, dineren in het voormalige salon.

Carlingford
Het prachtige Ghan House.

Carlingford is een kustplaatsje, met een kleine, natuurlijke haven, op het schiereiland Cooley. Het centrum van dit plaatsje toont nog steeds de middeleeuwse opbouw. Bovendien vind je verschillende ruïnes van koopmanshuizen, stadsomwallingen en zelfs een klein kasteel in het centrum. Dit alles maakt het een heel gezellig plaatsje, waar je gemakkelijk de tijd uit het oog kan verliezen.

Carlingford
Carlingford Abbey: een ruïne, maar nog steeds mooi.

Ten zuiden rust dit dorpje tegen de kust aan. Ten noorden ligt het tegen de berg Slieve Foy aan genesteld. De berg, begroeid met heide die in de zomer paars en in de winter roodbruin kleurt, is bedekt met wandelpaden. Sommige lopen in een mooie lus terug naar het dorp, andere lopen verder Cooley of het binnenland in.

Op de flanken van de Slieve Foy vind je de restanten van een dorp. Het Verlaten Dorp, zoals dat in de volksmond heet, was nog niet zo lang geleden bewoond. Maar tegenwoordig is het niet meer dan een netwerk van dry stone walls en huisjes zonder dak. Niet veel verder vind je, als je goed zoekt, een kleine, megalithische grafheuvel.

Carlingford
Het verlaten dorp.

In het oude Ierland was bijgeloof heel erg sterk aanwezig. Mensen waren religieus, maar het christendom is er nooit helemaal in geslaagd om de aloude gewoontes, gestart door de oude Ieren, volledig uit te roeien. Eén van die gewoontes was het afsmeken van geluk bij een hagedoorn struik of boom, door lintjes en kleine offers aan de takken te knopen. Deze knoestige, droge bomen met rode besjes groeien op ruige plaatsen. Vaak stonden ze bekend als heksenbomen, elfenbomen, of zelfs een verzamelplaats voor de zieltjes van gestorven zuigelingen.

Toen ik op de flanken van de Slieve Foy op zo’n hagedoorn stuitte, was ik enorm verbaasd om te zien dat dit bijgeloof nog steeds bestond. De takken droegen allemaal lintjes. Sommige ervan waren vergezeld van een wens, of een smeekbede.
Ik weet niet goed waarom, maar ik werd er stil van. De wind joeg wat feller, de bomen ruisten. De lintjes wapperden heen en weer.

Carlingford
Lintjes wapperen in de wind. Kleine smeekbeden en wensen hangen in de hagedoorn.

Ik bleef een tijdje als gehypnotiseerd staan kijken. Tot ik mijn hoofd schudde en mijn weg terug naar het dorp vervolgde.
Ierland heeft de reputatie een geheimzinnig land te zijn. De diepe bossen, de valleien vol mist. In vroegere tijden werden de vele megalithische grafheuvels als elfenheuvels aanzien. En elfenheuvels waren gevaarlijk, daar kwam je niet in de buurt.

Tegenwoordig weet men dat plaatsen zoals Newgrange, Howth en ja, zelfs de kleine megalithische grafheuvel bij Carlingford, helemaal niks met elfen te maken hebben. Maar dat maakt het niet per se minder geheimzinnig.

Carlingford
Diner in PJ O’Hare’s.

In de avond koos ik voor een diner in de pub PJ O’Hare’s. Een bord fish and chips, en een stevig glas cider, zouden mijn gedachten wel weghalen van die geheimzinnige middag. Of dat had ik toch gedacht. Aan de muur van O’Hare’s hing een ingelijst kostuum. Piepklein, als voor een zuigeling. Een groen puntmutsje, een even groen pakje.
‘Dat,’ knikte de barman, ‘is van een echte Leprechaun.’  Hij knipoogde en gaf me nog een glas cider.

Zelfs ook wandelen in Carlingford? Dat doe je met Walking Holiday Ireland.

De ruïne van de abdij is niet meer bewoond. Of toch wel?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

One response to “Een bezoek aan Carlingford, in Ierland”

  1. Cliff Wandelvakantie Ierland Avatar
    Cliff Wandelvakantie Ierland

    Hey Lotte,

    Leuk artikel zeg! De nederlands talige versie van onze website is https://wandelvakantieierland.nl/
    Ook bij deze 5% korting voor je lezers en volgers die voor 31 december een wandelvakantie in ierland boeken voor 2019!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *