ESTA

Naar Amerika: visum of esta?

Publireportage

New Orleans, Los Angeles, New York. Het grote, uitgestrekte Texas, het warme California en de uitgestrekte bossen van Washington: de Verenigde Staten spreek tot de verbeelding. Veel reizigers dromen van een roadtrip door The Land Of The Free. Maar heb je daar nu een visum of een ESTA voor nodig?

Veel mensen laten zich tegenhouden door de hele mikmak aan papierwerk die tegenwoordig nodig lijkt te zijn om naar de Verenigde Staten te reizen. Visums, ESTA’s en dat soort dingen. En ik snap dat, het kan nogal intimiderend overkomen. Nochtans is een ESTA aanvragen niet zo moeilijk. Ik zet wat je moet weten op een rijtje.

ESTA
Monument Valley is voor mij een flinke reden om naar de Verenigde Staten te reizen.

Naar Amerika: visum of ESTA?

De Verenigde Staten bewaken hun grenzen redelijk streng. Niet iedereen mag zomaar het land in, je moet rekening houden met verschillende voorwaarden. In sommige gevallen moet je een visum aanvragen, maar Belgische of Nederlandse toeristen hebben meestal genoeg aan een ESTA.

Een ESTA is een elektronische toestemming om de Verenigde Staten te betreden, en is gekoppeld aan je paspoort.

Let op: je hebt ook een ESTA nodig als je een overstap maakt op Amerikaanse bodem, ook al is je eindbestemming niet in de Verenigde Staten.

Hoe vraag ik een ESTA aan?

Je kan je ESTA heel eenvoudig online aanvragen. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort, uitgegeven door een Visa Waiver Program land, dat geldig is gedurende je hele reis. België en Nederland zijn beide landen met een Visa Waiver Program.

Bij het aanvragen van een ESTA moet je er mee akkoord gaan dat U.S. Customs & Border Protection bij aankomst bepaalde gegevens of zelfs je vingerafdrukken zal opvragen.
Je moet aangeven dat je geen bedreiging vormt voor volksgezondheid, voor de openbare orde en de rechtshandhaving in de Verenigde Staten.
Je zal ook moeten aangeven dat je nooit hebt deelgenomen aan sabotage, spionage, terrorisme en genocide.

Voor het aanvragen van een ESTA betaal je een klein bedrag.

Tenslotte moet je je er bewust van zijn dat zelfs met een ESTA je een kleine kans loopt dat je de Verenigde Staten niet in mag. De immigratiedienst heeft namelijk altijd het laatste woord en kan je ten alle tijden de toegang tot het land weigeren. Gelukkig is die kans klein.

ESTA
Maar ook de bruisende steden spreken mij aan.

Hoe lang duurt het om een ESTA aan te vragen?

In de meeste gevallen duurt het aanvragen van een ESTA 72 uren. In spoedgevallen kan je een spoedaanvraag doen, en die neemt gemiddeld 17 minuten is beslag. Toch, er zijn altijd uitzonderingen, dus je start best met het aanvragen van een ESTA zodra je beslist hebt wanneer je naar de Verenigde Staten wil Reizen.

Let op: je kan enkel een ESTA aanvragen met een paspoort. Je ID card in niet voldoende. Hou er rekening mee dat het aanvragen van een paspoort enkele werkdagen in beslag kan nemen.

Hoe lang is mijn ESTA geldig?

Bij aankoop is je ESTA twee jaar geldig, al mag je niet langer dan 90 dagen aan één stuk in de Verenigde Staten verblijven. Pas wel op, ook Canada, Mexico en de Caribische eilanden worden hier bijgerekend.

Met welke andere voorwaarden moet ik rekening houden?

Zodra je aankomt in de Verenigde Staten, moet je kunnen aantonen dat ook je terugreis al geboekt is.

Wanneer je met een ESTA naar de Verenigde Staten reist, kan je ter plekke geen visum, verlening of verblijfsvergunning aanvragen.

Je ESTA is enkel geldig als je met commerciële vluchten of vaarten in het land aankomt. Reis je per privé vliegtuig of met je eigen schip naar de Verenigde Staten, dan heb je niks aan een ESTA.

Wanneer je over het land naar de Verenigde Staten reist, is een ESTA niet nodig, maar het is nog altijd aangeraden om er toch een aan te vragen.

ESTA
De prachtige natuur van de Verenigde Staten is iets wat ik écht gezien wil hebben.

Wanneer loop je kans dat je ESTA geweigerd wordt?

Het internet bulkt van de horrorverhalen van mensen die de toegang tot de Verenigde Staten geweigerd zijn, of mensen die vast komen te zitten op luchthavens omdat ze het juiste papierwerk niet hebben. Hou dus rekening met de volgende dingen:

Je mag de Verenigde Staten niet in als je:
– na 2011 in Irak, Syrië, Soedan, Iran, Somalië, Libië of Jemen geweest bent. Of als je ooit de nationaliteit van één van deze landen hebt gehad.
– een besmettelijke ziekte of geestelijke stoornis hebt in die mate dat het een bedreiging vormt voor je directe omgeving.
– ooit gearresteerd of veroordeeld bent voor een misdrijf die schade of letsels aan eventuele slachtoffers heeft bezorgd.
– ooit gearresteerd of veroordeeld bent voor bezit, verspreiding of gebruik van drugs.
– al eerder een ESTA hebt aangevraagd en je niet aan de voorwaarden hebt gehouden.

Voldoe je niet aan de voorwaarden om een ESTA aan te vragen? Dan kan je altijd proberen een visum aan te vragen.

Wat als de code SSSS op mijn vliegticket verschijnt?

Sommige mensen krijgen de code SSSS op hun boardingpass. SSSS staat voor Secondary Security Screening Selection. De Verenigde Staten past deze code toe wanneer ze vermoeden dat iemand banden kan hebben met terrorisme, een besmettelijke ziekte kan hebben of gewoon als steekproef. Het betekent dat je op de luchthaven extra controle kan verwachten. Van je bagage, maar ook van jezelf. In extreme gevallen mag je het vliegtuig niet op.

Het beste wat je kan doen is de extra controle gewoon ondergaan. Maak je niet druk, ga het niet aanvechten, want dan wordt het alleen maar moeilijker om het land te betreden. Is er echt een probleem en mag je bijvoorbeeld het vliegtuig naar huis niet meer op, dan kan je best de ambassade van België contacteren in het land waar je op dat ogenblik bent.

ESTA
De verenigde Staten is het land van de roadtrips, vind je niet?

Wil je niet enkel naar Amerika, maar ook naar Canada? Dan lees je best even dit artikel.

One response to “Naar Amerika: visum of esta?”

  1. […] Reis je na je reis door Canada door naar Amerika? Lees dan deze tips. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *