wat je moet weten voor je naar vietnam reist

Vietnam spreekt tot de verbeelding. Allez, toch al zeker tot die van mij. Het Aziatische land is magnifiek, en heelder stukken zijn nog onontgonnen gebied voor toeristen. Ideaal dus!

Maar, er zijn wel enkele dingen die je moet weten voor vertrek. We zetten ze op een rijtje.

Toegankelijkheid

Hoewel er een fiks deel openstaat voor toeristen, zijn er stukken zoals de hooglanden die nog moeilijk te bereiken zijn. Om daar als toerist te gaan rondneuzen, kan gevolgen hebben. Er wordt dan ook aangeraden om bij de lokale autoriteiten te informeren over de toegankelijkheid, en indien nodig, zelfs toestemming te vragen.

Motorfietsen

In veel reisgidsen en op veel reisblogs zal je het advies krijgen om een motorfiets te huren, zodat je in alle vrijheid en op eigen houtje het land kan verkennen. Zo’n motorfiets is immers wendbaar en handig.

Maar jammer genoeg gebeuren er hoe langer hoe meer dodelijke ongevallen met motorfietsen. Zeker in drukke steden en dicht bewoonde gebieden is het verstandig de motorfiets aan de kant te laten staan, of heel voorzichtig te zijn.
Het is ook goed te weten dat bussen en auto’s meestal voorrang hebben en die aldus ook nemen.

Motorfietsen zijn dé manier om je te verplaatsen in Vietnam. Maar het verkeer kan verraderlijk zijn, en dus moet je flink uit je doppen kijken!

Motorfietsen zijn dé manier om je te verplaatsen in Vietnam. Maar het verkeer kan verraderlijk zijn, en dus moet je flink uit je doppen kijken!

Visum

Om Vietnam in de mogen, heb je een visum nodig. Dat kan je vaak verkrijgen via je reisbureau, maar de goedkoopste manier is toch om het online te bestellen. Bestel je de visa voor Vietnam op evisumservice dan heb je de visa on arrivals binnen 3 werkdagen. Handig!

Geld

De Vietnamese munteenheid is de dong. Eén euro is ongeveer 26.000 dong. Ga je geld omwisselen, dan loop je dus ineens met een pak geld in je zakken rond. Vreemde ervaring. Gelukkig worden betaalkaarten hoe langer hoe meer aanvaard, dus kan je gewoon daar gebruik van maken.

De Vietnamese Dong.

De Vietnamese Dong.

Water

net zoals bijna overal in Azië, is het geen goed idee om kraantjeswater te gaan drinken. Kies voor water in flessen, let op met ijs en ijsblokjes, eet geen rauwe groente. Kans is groot dat als je dit doet, je een paar dagen van je reis kwijt bent aan diarree. Niet plezant!

Tampons en Zonnemelk

Vietnam is niet heel westers. Ik vind dat persoonlijk een pluspunt, maar het heeft ook enkele gevolgen. Sommige producten ga je niet zomaar vinden. Producten waarvan wij westerlingen niet meer zonder kunnen. Denk aan zonnemelk, tampons (of de herbruikbare organicup) en dergelijke. Best voor je reis even gaan shoppen!

Klimaat

Het klimaat in Vietnam is op te delen afhankelijk van de regio’s. Het zuiden is eerder tropisch, de bergen kennen strengere winters. Per jaar worden er zo’n acht tyfoons verwacht, die per keer een enkele dagen kunnen duren. Hevige regenval, in het regenseizoen van juni tot september kan aardverschuivingen veroorzaken. Dat check je best even voor vertrek.

Het is dus zeker verstandig voor vertrek even het klimaat en het weer van de regio waarheen je reist, te checken.

Klaar om te vertrekken? Ik wel!

Het regenseizoen in Vietnam kan overweldigend zijn. Je goed aankleden is dan de boodschap.

Het regenseizoen in Vietnam kan overweldigend zijn. Je goed aankleden is dan de boodschap.

2 Comments
  1. Muggenmelk met 30 of 50% DEET eveneens niet te verkrijgen in vietnam. Groetjes uit phu quoc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *