ESTA, Amerika

wat je moet weten als je naar de vs reist

Reizen is kei plezant. Maar het voorbereiden kan soms gatvervelend zijn. Gelukkig kunnen wij jou alvast op het juiste pad te zetten. Vandaag op Reisgoesting: wat moet ik regelen als ik naar Amerika wil. Visum of ESTA? Wat heb je nodig om een auto te huren? Je leest het hier.

Amerika staat al een hele tijd op mijn bucketlist. De merde is dat het zo groot is. Ik wil graag New Orleans zien, de Bayou, de bossen van Washington, The Deep South, de vlakten van Texas. Voorlopig staat er helaas, pindakaas niks op de planning, maar wacht maar. Ik ben er klaar voor.

ESTA, Amerika

Warm en nat, met het eeuwige gezoem van insecten. Klinkt weinig aantrekkelijk, en toch wil ik de Bayou zien!

Check je info

Dit is belangrijk! Bij schrijven van dit artikel werd alle informatie gecheckt en gedubbelcheckt, maar dat wil niet zeggen dat informatie niet kan veranderen. Lees altijd het reisadvies van Buitenlandse Zaken na voor vertrek.

Ook jouw reisagentschap en vliegtuigmaatschappij zouden op de hoogte moeten zijn van de vereiste documenten om de VS te betreden. Luister dus altijd naar het advies dat zij geven.

ESTA of Visum

Dat gezegd zijnde: een Belg heeft doorgaans genoeg aan een ESTA om de VS te betreden. Een ESTA is een handig document dat je online dient aan te vragen. Dat doe je best ten laatste 72 uur voor vertrek. Een aanvraag voor een ESTA kan in zeldzame gevallen geweigerd worden, waarna je een visum moet aanvragen. Je vraagt dus best je ESTA op tijd aan.

Een ESTA is twee jaar geldig. Je kan er in totaal 90 dagen mee in de VS verblijven, op verschillende tijdstippen. Een ESTA kan aangevraagd worden door jezelf, jouw familie of reisbureau. Ik ben zelf een voorstander van waarom moeilijk als het ook gemakkelijk kan en ga voor het aanvragen van mijn visa en ESTA’s naar een specialist.

Let wel op: in sommige gevallen heb je een visum nodig. We weten allemaal dat met de huidige president de wetten nogal verstrakt zijn. Mensen die eerder naar bepaalde landen reisden, familie hebben in bepaalde landen of een dubbele nationaliteit in bepaalde landen, dienen zich strikt te informeren. Mogelijk mogen zij met enkel een ESTA de VS niet betreden. Zij vragen dan best een visum aan.

Overigens kan het nooit kwaad je te informeren over de geldigheid van je ESTA.

ESTA, Amerika

De rivier Rio Grande in Texas. Hier wil ik te paard doorreizen!

Aan de grens

Omdat men in de VS nogal streng is, kan je je best op een aantal dingen voorbereiden. Zoals een strenge controle. Het veiligheidspersoneel van de Amerikaanse luchthavens neemt zijn job heel serieus. Volg hun instructies op, wees beleefd en bewaar je kalmte. Je wilt immers niet op het eerste vliegtuig terug naar België gezet worden. Laat die mopjes over bommen en terroristen dus in godsnaam thuis.

Daarnaast kan je je mogelijk verwachten aan verschillende vragen over het doel van je verblijf. Om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te citeren: Weerstand bieden heeft geen zin en heeft vaak enkel een averechts effect.

Bemoedigend, he?

Eenmaal binnen

Yes, je bent de grens over geraakt. Tijd om in die enorme Dodge te kruipen: route 66, here we come. Maar mag dat zomaar, een auto huren met dat Belgisch rijbewijs? Wel, dat durft al eens te verschillen per huurmaatschappij. Wat je best doet, is een internationaal rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Pas wel op: je moet nog steeds je gewoon rijbewijs bij hebben, ook al heb je een internationaal op zak.

Het is ook wijs om even op voorhand te checken of je oud genoeg bent om een auto te huren. Ook dat hangt af van de huurmaatschappij, dus lees dat altijd even na.

Pas op voor oepsie’s

Net zoals in België, moet je voorzichtig zijn. Een ongeluk is gauw gebeurd. En zoals we allemaal weten, durft de medische hulp in de VS nogal doorrekenen. Zorg er dus voor dat je over een reisverzekering en een ziekteverzekering beschikt.

Heb je dat al? Mooi! Maar kijk toch maar even na of je gedekt bent in de VS. En voor hoelang. Sommige verzekeringen vervallen namelijk na een verblijf van drie maanden in het buitenland. Het zou wreed zonde zijn dat je reis meer kost door een stom oepsie, toch?

Genieten

Goed, het lijkt een hele hoop gedoe om in de VS te geraken. Maar dat lijkt alleen maar zo! Zodra je je ESTA of visum in orde hebt, is het eigenlijk vooral een kwestie van gezond verstand. Er staat je niks in de weg om met volle teugen te genieten van die reis door de VS. De bossen van Washington. De vlakten van Texas. De Bayou. Waar je ook maar heen wil, ga er voor, want is Amerika uiteindelijk niet the land of the free?

ESTA, Amerika

De regenwouden van Washington, waar alles veel te groot lijkt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.
4 Comments
 1. Handige tips! Ik heb zelf binnen het kader van een uitwisseling zes maanden in de VS gewoond, herinner me inderdaad dat daar nogal veel ‘papierwerk’ aan vooraf ging, haha. Ik vind reisblogs en -boeken ook echt een ideale manier om jezelf in te lezen in bepaalde gewoonten en cultuur van een land. Dan voel je je toch iets beter voorbereid.

  • Het kan heel geruststellend zijn als anderen exact hetzelfde meemaken, niet?

 2. welk is het beste vertrekuur vlucht om weinig last te hebben van jetlag

  • Dag Carine,

   Dat is een vraag zonder een duidelijk antwoord. Het hangt er allemaal vanaf wanneer je juist vertrekt, waar je naartoe vliegt en hoe jij kan omgaan met vliegen. Het beste dat je kan doen is voldoende water drinken tijdens de vlucht, en zodra je aankomt proberen je ritme aan de lokale tijdstippen aan te passen. Sommige mensen hebben daar weinig problemen mee, andere mensen hebben een dagje nodig om bij te komen. Je kan het best rustig aan doen, tot je weer helemaal op ritme zit.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *