mijn eerste keer in skiwelt wilder kaiser – brixental

Skiën is het moeilijkste wanneer je het moet leren als je al volwassen bent. Volwassenen denken namelijk te veel na. Skiën gaat heel vaak tegen je intuïtie in, en daarom beland je op je achterste in de sneeuw. Maar er is hoop! Skiën kan je leren op elke leeftijd. Zeker met een goede skischool, zoals die van Skiwelt Wilder Kaiser – Brixental.

Het is absoluut niet de eerste keer dat ik ging skiën. Ah nee, de afgelopen jaren stond ik in Zwitserland, Italië, Noorwegen én Frankrijk op de latten. Maar toch gaat dat altijd weer mis. Mijn brein lijkt alles van het jaar ervoor te vergeten. Zodra ik weer op de latten sta, komt die angst weer boven. Ik ben niet meteen bang van vallen. Vallen ben ik gewend. Ik ben bang om de controle over de latten te verliezen.

Wilder Kaiser

Het skigebied Wilder Kaiser – Brixental staat onder leiding van SkiWelt.

De SkiWelt skileraars

Tijdens al die keren dat ik al ging skiën, leerde ik één ding: vertrouw op je skileraar. Ik heb namelijk al heel wat skileraars versleten. Toffe gasten en vrouwen die mij uit alle macht hielpen overeind te blijven op de sneeuw. Leraren met een engelengeduld, die mij op twee, drie dagen tijd in een skiër met zelfvertrouwen veranderen. Je kent dat wel: je leert je ski’s in de vorm van een pizzapunt duwen om te remmen, je leert bochtjes maken door te leunen op je buitenbeen.

Dus toen ik in het kleine Alpendorp Ellmau aan mijn skileraar werd voorgesteld, vertrouwde ik die jongen blindelings. Hij zou mij oprapen als ik viel, en mij vangen als ik de controle over de latten verloor. Veel verantwoordelijkheid voor één skileraar, maar die van SkiWelt kennen hun job.

En zo kwam het dat ik na een korte opwarming al direct de blauwe piste af zoefde. Een blauwe piste die toch wat steiler was dan de blauwe pistes die ik gewend was. Of beeldde ik mij dat maar in? Uit alle macht probeerde ik de punt van mijn ski’s tegen elkaar te duwen, terwijl mijn brein het uitschreeuwde: ‘PIZZAPUNT!’

Wilder Kaiser

Een prachtig skigebied, met de meest moderne skiliften.

Oefenen tot je er bij neervalt

Geloof het of niet, ik kwam heelhuids beneden. Mijn hart klopte in mijn keel, en ik kon nog net een bibberende duim opsteken naar die bezorgde skileraar. Ik stond nog overeind. Zonder kleerscheuren. Wat een opwarming!

Die dag ging ik drie keer de berg af. Drie keer duwde ik mijn tenen zo hard tegen elkaar (PIZZAPUNT!) dat mijn benen het bijna begaven. Skiën is heel vermoeiend als je het nog aan het leren bent. Maar verdorie, wat had ik plezier.

Toch, hoe leuk ook, de volgende ochtend koos ik er voor om het wat rustiger aan te doen en wat meer op techniek te oefenen. Hoe verdeel je je gewicht wanneer je wil draaien, en hoe leer je die skilatten van pizzapunt om te zetten in een parallel. Misschien minder spannend, maar wel nuttig. Ik had zo veel plezier. Ik leerde weer wat beter skiën. Ik oefende letterlijk tot ik er bij neerviel.

Nu maar hopen dat ik dat allemaal nog weet volgend jaar, wanneer ik weer ga skiën.

Wilder Kaiser

Tussen al het skiën door, had ik ook nog even de tijd rond te kijken. De Alpen zijn zo mooi!

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Dit skigebied wordt gerund door SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. SkiWelt is een bedrijf dat groeide uit de bewoners van het gebied. Hoteleigenaars, restauranthouders en andere professionals in het toerisme kwamen bij elkaar en maakten onder de noemer SkiWelt één van de meest succesvolle skigebieden van Oostenrijk. Tezamen runnen ze het gebied, dat bestaat uit negen skiresorts, onderhouden ze de skiliften en houden ze de skischool draaiende.

Een heel skigebied gerund door de locals: ik vind dat schitterend. Omdat ik het een eerlijke manier van werken vind, omdat de inkomsten naar de locals gaat. Maar ook omdat ze weten wat ze doen. Er is niemand die het gebied beter kent dan de locals, toch?
En hoewel het hele gebied in handen is van de locals, toch trekt de skischool skileraars aan van over heel Europa, zodat er een goede kans is dat je een skileraar hebt die jouw taal spreekt. Handig!

Wilder Kaiser

Reisblogger aan het werk!

Even praktisch

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental omhelst de negen dorpen Going, Ellmau, Scheffau, Söll, Itter, Brixen im Thale, Kelchsau, Hopfgarten en Westendorf. Tezamen hebben ze ruim 284 kilometers aan pistes, voor elk niveau, 90 kabelbanen en 81 gezellige berghutten. Om dat hele gebied te bereiken, kan je één skipas kopen die je toegang geeft tot alle gebieden en pistes. Of je kan je er als beginner focussen op één stukje van het gebied.

Ik vloog met Austrian Airlines naar Innsbruck, dat op ongeveer een uur tot anderhalf uur rijden van Wilder Kaiser. Maar ook de luchthaven van München ligt op amper een uur tot twee uur rijden van het skigebied. In Ellmau logeerde ik in het klassieke, Oostenrijkse hotel Kaiserblick. Ik at in de berghutten Bergkaiser – Kaiserlounge en Stöcklalm.
Voor een iets modernere aanpak, kan je terecht in de Tirol Lodge in Ellmau. Dit gloednieuwe hotel en restaurant ligt pal naast de skilift. Maar wat je ook kiest, boeken die je op de SkiWelt website.

Wilder Kaiser

Het Kaisergebergte. Prachtig, maar stiekem ben ik toch blij dat ik daar niet moet af skiën.

2 Comments
  1. Ik ben ook niet zo’n ski-held :), ik herken het gevoel als je toch wel heel geconcentreerd naar beneden sjeest en dan moet stoppen! Maar heerlijk wel om zo buiten fysiek in de weer te zijn. En als je dan nog zon hebt in combinatie met de sneeuw, is het echt genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *