Taurusgebergte

met een 4×4 het taurusgebergte in

Iedereen heeft wel een haat/liefde verhouding met een bepaald land. Voor mij is dat Turkije. Ik heb er al zoveel verschillende dingen meegemaakt, dat ik er gemengde gevoelens over heb. Gevoelens die ik weer moest bijstellen tijdens mijn bezoek aan het Taurusgebergte in Antalya.

Antalya, aan de Turkse Riviera, staat bij de meeste onder ons bekend als de streek waar hypermoderne resorts zij aan zij aan zij liggen. Er lijkt bijna geen enkel stukje kust meer over te zijn, overal waar je kijkt, zie je hotels. En hey, ik snap dat, het is er warm en het water ziet er zo mooi blauw uit. Maar heb je al eens verder gekeken dan die kust?

Haat/liefde voor Turkije

Turkije is een groot land. Ik heb het tot nu toe zo’n drie keer bezocht. En elke keer vind ik iets waar ik dol op ben, en elke keer vind ik iets waardoor ik nooit meer een voet in dat land wil zetten. Haat/liefde, dus.

Begrijp me niet verkeerd. Ik weet dat Turkije enorm veel te bieden heeft. Het land is zowat een hotspot van menselijke geschiedenis. Overal waar je kijkt, zie je moskeeën en kathedralen en antieke steden en ruïnes en knusse markten. Denk aan Efese en Afrodisias en Istanbul en je begrijpt meteen wat ik wel bewonder aan Turkije.

Maar ik zie ook de rommelige steden vol reclameborden, het verdroogde binnenland, de opdringerige manier van doen van verkopers. En ik krijg daar de kriebels van. Turkije is nu eenmaal een land met veel gezichten, met zoveel verschillende kantjes. En ik kan er niet voluit verliefd op worden.

Taurusgebergte

Antieke steden, zoals Aspendos, vind je overal in Turkije.

Het Taurusgebergte

Je vindt het langgerekte Taurusgebergte in het zuiden van Turkije, waar het de mediterraanse kust scheidt van het binnenland. Het gebergte strekt zich uit tussen het Egridir meer in het westen en de Eufraat in het oosten, en is zo’n 560 kilometer lang. De hoogste top meet bijna 4000 meter hoog.

Wanneer je aan de kust van Antalya staat, zie je door de stoffige lucht de bergen blauwgrijs in verte liggen. Het is onmogelijk om in te schatten hoever de bergen van de kust liggen. Het lijkt oneindig ver, maar eigenlijk is het maar een paar uurtjes rijden.

Het Taurusgebergte is rijk aan verschillende soorten gesteenten en ertsen. Bovendien is het een erg groene streek, met bossen en landbouw. Precies om die redenen is het gebergte al eeuwenlang de woonplaats van verschillende volkeren.

Taurusgebergte

Het Taurusgebergte is ontzettend groen en is bezaaid met historische plekjes en ruïnes.

Taurusgebergte

Een simpel plan: met de 4X4 de bergen in en weer terug.

Naar Aspendos

Ik vertrok aan de kust met een 4X4 . Een heel simpel plan, eigenlijk. De bergen in, genieten van de natuur, en weer terug naar de kust. Ik had niet de hoogste verwachtingen, want ik had tot dan toe enkel van die bruine, droge heuvels gezien in Turkije.

Na amper een kort ritje, ging de 4X4 aan de kant. Ik stond voor Aspendos, één van de antieke steden die Turkije rijk is. Verborgen in de heuvels vind je nog verschillende resten van de stad. Delen van het aquaduct, van de agora en een nymphaeum. Maar het meest gekende is het oude theater. Gebouwd in de 2e eeuw na Christus, bood dit theater plaats aan wel 12.000 mensen. Nu, zo vele eeuwen later, is het theater het best bewaarde van zijn soort in de wereld.

Je kan Aspendos gewoon bezoeken. Een machtige ervaring, vond ik, want het is een vernuftig staaltje architectuur. Sta je bovenaan het theater, of op één van de vele banken, dan hoor je even goed wat er op de bühne beneden gezegd wordt alsof je er naast zou staan. Heel bijzonder om te ervaren.

Taurusgebergte

Er kan 12.000 man in dit theater!

Taurusgebergte

Ik moest dat toch even testen, dat geluidseffect van het theater.

De Köprülü Canyon

Na mijn bezoek aan Aspendos hernam ik mijn tocht. Ik klom, met de 4X4, tot op 1000 meter hoogte. Niet de meest gemakkelijke tocht, want een fiks deel van de weg bestond uit zandwegen vol putten. Om mij heen was het verrassend groen. De flanken van de bergen zijn immers begroeid met stevige loofbossen. Dit was een kant van Turkije die ik nog nooit had gezien!

Maar het mooiste van het hele gebergte moet wel de Köprülü Canyon zijn. Een kloof die om sommige punten wel 900 meter diep is. Op de bodem stroomt een helderblauw riviertje. Het water lijkt van alle kanten te komen. Je ziet bronnen onder het oppervlakte, die het water doen wervelen en dansen. Dikke stromen water komen onder en achter rotsen tevoorschijn.

Ik kwam ogen te kort.

Taurusgebergte

Wat een dag!

Terug naar de kust

Ik kon uren zitten kijken naar die Canyon. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik moest weer terug naar de kust, waar ik verbleef. En dus stapte ik weer in de 4X4, en reed ik terug. Onderweg genoot ik nog na van deze nieuwe indrukken, van mijn nieuwe ervaringen in Turkije. Onderweg gleden kleine dorpjes met slanke minaretten aan me voorbij.

Ik besefte dat ik, zelfs na drie bezoeken, Turkije amper ken. Er is zo veel te ontdekken, zo veel te zien. Misschien ligt het land me niet altijd, en misschien gaat dat nooit zo zijn. Maar van deze dag, een dag in het Taurusgebergte, heb ik genoten. Simpelweg genoten.

Taurusgebergte

De kleur van dat water is zo mooi!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *