De singel van Utrecht.

Met de trein naar Utrecht: duurzaam en ontspannen

Net als Amsterdam, is Utrecht een van de drukste steden van Nederland. Er wonen en werken ontzettend veel mensen, en daarbovenop wordt de stad bezocht door dagjestoeristen en mensen die er een weekendje op uit te trekken. Door in te zetten op duurzaamheid zorgt Utrecht ervoor dat zowel zijn bewoners als zijn bezoekers volop kunnen genieten van alles wat de stad te bieden heeft. Hoe ze dat doen? Dat zoek ik voor je uit.

Utrecht is een van de grootste en een van de oudste steden van Nederland. Omdat de stad aan de Rijn ligt, is het al eeuwenlang een belangrijke handelsplaats. Het prachtige historisch centrum, met zijn pakhuizen, grachten en bruggetjes, is tijdens de wereldoorlogen gelukkig bewaard gebleven, waardoor je nog heel goed kan zien hoe de stad er de afgelopen eeuwen moet uitgezien hebben. Maar natuurlijk drukt ook onze moderne tijd zijn stempel op de stad.

Utrecht grachtengebied

Met de trein naar Utrecht

Ik reis met de trein naar Utrecht. Dat gaat heel gemakkelijk. Vanuit Antwerpen rijdt er een trein naar Rotterdam of Amsterdam Schiphol, waar je overstapt op de trein naar Utrecht. Eitje. Ik betaal een beetje meer voor de Thalys, waardoor het ook nog eens lekker snel gaat.  

Het station Utrecht Centraal ligt pal aan het centrum. Je hoeft maar de weg over de steken en hop, daar sta je in het hart van de stad.

Centrum Utrecht

Green Key hotel Karel V

In tien minuutjes loop ik van het station naar het vijfsterrenhotel Karel V. Dit hotel is misschien wel het mooiste hotel van de stad. Het ligt namelijk in een oud klooster, dat doorheen de tijd koningen en edelen ontving, voordat het een hospitaal en later een hotel werd. Hoewel het interieur modern is, heeft het hotel nog die onmiskenbare vorm en karakteristieke sfeer van een oud klooster.

Het Hotel Karel V draagt het Green Key label; een internationaal keurmerk voor ecologische accommodatie. Green Key is best streng. Hotels die het label willen dragen, moeten kunnen aantonen dat ze zich inspannen om zo ecologisch mogelijk te werken. Zo moet de accommodatie onder andere duurzame voeding serveren, een goed water- en energiebeleid hebben, en zorgvuldig omspringen met afval. Draagt een accommodatie het Green Key label, dan mag je er als gast dus zeker van zijn dat je duurzaam logeert.

Ik kan meteen inchecken. Mijn kamer is groot en heeft middeleeuwse allures. Mijn bed heeft een baldakijn in rood en goud, kleuren die ook in de gordijnen terugkomen. Op het bureau staat een doosje pralines klaar voor me. Een welkomgeschenkje dat zijn doel niet mist. Ik ben meteen dol op Hotel Karel V.

De groene single

Vlak voor de deur van mijn hotel loopt de groene Singel. Een groene singel met een waterweg, wandelpaden en bermen begroeid met wilde bloemen. Op het water varen plezierbootjes, kano’s en zelfs een geïmproviseerde rubberboot met een buitenboordmotor. In de groene bermen picknicken mensen, terwijl anderen op het pad joggen of de hond uitlaten. De Singel is een openbaar gebied waar iedereen zich kan ontspannen.

Nochtans was dat niet altijd zo. Nauwelijks een paar jaar geleden was een deel van de groene Singel een autoweg, tot de stad Utrecht besliste om dat stukje autoweg weer om te vormen naar een groen wandelpark. Vandaag loopt de Singel in een ruwe ovaalvorm helemaal rond het historische centrum. De Singel is toegankelijk voor iedereen, en fungeert een beetje als een groene long van de stad. Waar je ook bent, je bent nooit ver weg van wat groen.

De Singel draagt bij aan het aangename karakter van Utrecht. Zowel mens als natuur hebben baat aan een groene plek in de stad. De wildbloemen lokken bijen, in het water leven vissen, eenden en meerkoetjes. Mensen zijn nu eenmaal gezonder en gelukkiger wanneer ze in een groene omgeving leven.

Bunk: slapen en eten in een kerk

Op mijn gemak volg ik de Singel tot ik Bunk bereik: een kerk die omgevormd werd tot een hotel en restaurant. Op de begane grond vind je een gezellig restaurant waar je terecht kan op elk moment van de dag, zelfs wanneer je niet in het hotel logeert. Boven het restaurant vind je kleine hotelkamers.

Het concept van Bunk is geniaal in zijn eenvoud: een oude, monumentale kerk krijgt een nieuwe bestemming door ze om te bouwen in een budgethotel. Je logeert er in een kleine, maar functionele kamer of in een pod die wat weg heeft van een stapelbed. Met (onder andere) textiel van fair trade katoen en zeep in grote navulbussen in plaats van die kleine, plastic flesjes, zorgt Bunk ervoor dat je verblijf zo duurzaam mogelijk is.

Eet je in Bunk, dan geniet je van internationale gerechten bereid met lokale producten. Korte keten. Ik proef de vegan sushi en een groentebowl met rijst. Simpel, lekker en degelijk.

Met de fiets door Utrecht

Na een nachtje in Hotel Karel V én een uurtje aan de ontbijttafel, stap ik op de huurfiets om Utrecht te verkennen. Utrecht is namelijk een echte fietsstad. Mensen die er wonen nemen de fiets naar het station of hun werk buiten de stad, terwijl mensen die buiten Utrecht wonen net met de fiets naar het centrum komen.

Om dat enorme fietsverkeer in goede banen te leiden, investeerde de stad flink in veilige fietspaden in rode asfalt, en fietsstallingen. Onder het vernieuwde station vind je de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor ruim 12.000 fietsen. In de stad vind je borden die aangeven in welke fietsenstalling er nog plaats is, net zoals je op parkingroutes voor auto’s vindt.

Utrecht

Lunch in Warmoes

Ik eindig mijn fietstocht bij het station, waar ik de trein neem naar station Utrecht Zuilen. In een paar minuten sta ik in een heel ander stadsdeel. Oude industrie in opwaardering. Hier bezoek ik het Hof van Cartesius.

Het Hof van Cartesius is een alternatief bouwproject. Kantoren, studio’s en werkplaatsen werden opgebouwd met tweedehandsmaterialen. Materialen die je bovendien niet per se met bouwwerken zou associëren. Zo wordt het balkon ondersteund door metalen treinsporen, zijn de gevels bekleed met oude kleedhokjes uit een zwembad en bestaat de isolatie uit oude, versnipperde jeansbroeken.

Het resultaat is bont. En groen. Een plaats waar ondernemers samen werken en kunnen bijdragen aan een gezellige leefgemeenschap. In het midden van het Hof staat restaurant Warmoes, waar je gerechtjes met lokale ingrediënten eet. Hun veganistische sushi bowl is heerlijk.

Het Hof van Cartesius
Het Hof van Cartesius

De Dom van Utrecht

Je kan Utrecht niet ontdekken zonder een bezoek aan de Dom van Utrecht. De toren van de Gotische kerk staat al sinds 2019 in de stijgers voor renovaties, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Tezamen met een gids bezoek ik de crypte onder de Dom, de tentoonstelling over de bouwwerken en de kerk. Tenslotte klim ik de honderden trappen van de toren tot ik het klokkenzolder bereik en over de stad kan uitkijken. Van bovenaf valt het nog maar eens op hoe groen Utrecht is.

Na de afdaling van de trappen, zijg ik neer op het terras van restaurant De Rechtbank voor een fris biertje en lunch. Mijn bezoek aan Utrecht is bijna afgelopen. Na de lunch stap ik weer op de trein naar huis. Ik vind het jammer. Nederlandse steden zijn gezellig en bruisend, en Utrecht is daar geen uitzondering op. Mijn bezoek was kort, maar intens. Ik heb gezien hoe je de stad op een duurzame manier kan bezoeken, maar ik weet evengoed dat ik lang nog niet alles heb gezien. Niet voor het eerst – of voor het laatst – neem ik me voor om nog eens terug te komen.

De Dom van Utrecht
De Dom van Utrecht

Met de trein naar Nederland

Nederlandse steden, zoals Utrecht, zijn doorgaans gemakkelijk te bereiken met de trein. In Brussel of Antwerpen kan je op de trein naar Amsterdam stappen. Die trein stopt in Breda en Rotterdam, vanwaar je op treinen naar andere steden kan stappen. Zowel in Rotterdam als in Amsterdam Schiphol kan je overstappen op een trein naar Utrecht.

Bezienswaardigheden in Utrecht

Plan je een bezoek aan Utrecht? Neem dan vooral de tijd om de stad op eigen houtje te verkennen, want zo ontdek je de beste plekjes. Wil je toch wat tips? Dit vind ik de leukste bezienswaardigheden in Utrecht.

  • Het grachtengebied van Utrecht: in het centrum van de stad lopen de Oude Gracht en de Nieuwe Gracht: twee grachten overspannen met boogbruggetjes en met lage kaaien waar eeuwenoude kelders op uitkomen.
  • Shoppen in Utrecht: Utrecht is een stad van ondernemers. Je vindt er talloze winkels en boetieks, en zelfs het grootste duurzame warenhuis van Nederland.
  • Ontdek de stad met een stadswandeling: neem een gids onder de arm of neem deel aan een stadswandeling om Utrecht écht te leren kennen. De Vegan Food Tour Utrecht is echt geweldig.
  • Het Nijntje Museum: de bedenker van Nijntje, Dick Bruna, was een rasechte Utrechtenaar. Er is dus geen betere plaats voor het Nijntje Museum dan Utrecht. Let ook goed op wanneer je door Utrecht wandelt. Zie jij de verkeerslichten in de vorm van Nijntje ook?

Meer bezienswaardigheden, tips, accommodatie en restaurants vind je op de website van Ontdek Utrecht. Wil je nog meer van Nederland verkennen, dan vind je meer informatie op de website van Toerisme Nederland.

Eten bij Bunk
Eten bij Bunk
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Met de trein naar Utrecht: duurzaam en ontspannen”

  1. Martha Verpoorten Avatar
    Martha Verpoorten

    Heel uitnodigende beschrijving. Ook rondom Utrecht is het heerlijk groen!

    1. Lot Wildiers Avatar

      Dank je, Martha. Stuur ons gerust jouw tips voor de omgeving van Utrecht 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *