Grund in Luxemburg

Met de trein naar Luxemburg

Publireportage

Luxemburg ligt op amper vier uur met de trein van mijn hometown. En toch was ik er nog nooit echt geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Op een vrolijke dinsdagochtend stapte ik met mijn valies naar het station. Bestemming: Esch-Sur-Alzette, Luxemburg.

Het Groothertogdom Luxemburg ligt natuurlijk ten oosten van ons Belgenland. Mensen rijden er vaak doorheen om nog snel goedkoop te tanken voor ze doorrijden naar de rest van Europa. We denken er simpelweg niet aan om onze vakantie in Luxemburg zelf door te brengen.

Nochtans is Luxemburg een interessante bestemming. Zo klein als het is, zo gevarieerd is het. Van romantische dorpen met vakwerkhuizen tot de rijkelijke en luxueuze hoofdstad tot de ruige mijnstreek. Je hoeft niet ver te reizen om interessante dingen te zien.

Luxemburg
Esch-Sur-Alzette heeft een ruw kantje.

Esch-Sur-Alzette

Na een vlotte treinreis bereik ik Esch-Sur-Alzette. Hier logeer ik de komende dagen in de jeugdherberg, die aan het station grenst. Handig. Ik zoek mijn kamer op, die Spartaans maar proper is, drop mijn bagage en trek er op uit.

Het station van Esch-Sur-Alzette ligt aan de rand van de stad. Aan de ene zijde ligt de levendige stationsbuurt, aan de andere kant bos en wandelpaden. Ik steek dus het spoor over en klim door de stijgende lanen de Gaalgebierg op.

Esch-Sur-Alzette ligt de mijnregio en dat zie je. Hier wordt al eeuwenlang naar ijzer gemijnd en de industrie heeft het landschap gevormd. Aan de rand van de Gaalgebierg ligt een klein museum gewijd aan de mijnbouw. Het Cockerill museum toont hoe het leven van de kompels verliep. In de openlucht zie je restanten van de mijnen zoals oude treinsporen, machines en zelfs (afgesloten) mijnschachten waar een koude, naar aarde geurende walm uitslaat.

Het geheel heeft iets rauw. Zowel de stad als de omgeving dragen de onmiskenbare littekens van zware mijnbouw. Afgesloten mijnschachten in de bossen, verlaten industrie in de buitenwijken. Toch gaat er ook een zekere charme van uit.

Luxemburg
Het Cockerill mijnmuseum.

Met de trein naar de hoofdstad

In het hele Groothertogdom Luxemburg kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De meeste regio’s bereik je vlot per trein, die ook nog eens frequent rijden. Na een nachtje in de jeugdherberg en een ontbijt in bakkerij Brisbois, naast het station, wandel ik gewoon het perron op en neem ik de eerstvolgende trein richting de hoofdstad.

Luxemburg stad staat bekend als een toeristische, luxueuze plaats. Hier eet je in charmante eethuizen en shop je de duurste merken bij elkaar voor een goede prijs. Maar de stad heeft ook tonnen historische plaatsen. Op wandelafstand van het station ligt de wijk Grund: een vallei die tientallen meters lager ligt dan het historische centrum van de stad.

Grund blijkt gezellig. Ik dwaal door de kasseien straten en wandel op de oude stadsmuren. Er zijn verschillende wandelingen die door de mooiste delen van de stad – en van Grund – leiden en ik kies de Wenzel route. Deze route leidt langs verschillende schitterende uitzichtpunten, langs historische gebouwen en musea (ik ben fan van het kleine Musée National d’Histoire Naturelle) en dwars door het hart van Grund.

Luxemburg
Het gezellige Grund.
Luxemburg

Lunchen als een hertog in Luxemburg

Op zoek naar een late lunch neem ik de lift van Grund naar Oberstadt, het hoger liggende historische centrum. Hier vind je de kathedraal, het groothertogelijk paleis en het bruisende centrum vol boetieks, chocolaterieën en eethuizen.

In het midden van die gezelligheid neem ik plaats op het terras van Capucins, bij de naar een theater omgevormde kapucijnenkerk. De verzorgde en bijzonder smakelijke bowl Méditerranée die ik voorgeschoteld krijg, bevalt me zo dat ik een tijd op het terras blijf zitten genieten.
Hoewel ik op amper twintig meter van de drukke winkelstraat zit, is het terras lekker rustig. Omringd door hoge gebouwen en de kapucijnenkerk, is het terras een kleine oase. Mensen lopen er zo voorbij. Heerlijk.

Het centrum van Luxemburg stad is een compacte verzameling van kerken en paleizen en pleinen. Na mijn lunch dwaal ik nog een tijdje door de straten. Ik stap de Kathedraal van Luxemburg in, die van buiten op een kleine, half verstopte parochiekerk lijkt, maar van binnen ruim en sfeervol is en ik zit een tijd op de traptreden van de Place Guillaume II en kijk naar de mensen die langs me heen lopen. Ik hou er van om door een voor mij onbekende stad te dwalen. Zo leer je een stad en zijn mensen echt kennen.

Luxemburg
Luxemburg stad: modern en historisch tegelijk.

Dineren in Esch-Sur-Alzette

De dag is voorbij en ik keer met de trein terug naar Esch-Sur-Alzette. Na een douche in mijn kamer ga ik naar de Kulturfabrik, een cultureel centrum in een voormalig slachthuis. In de met straatkunst bedekte lage gebouwen hebben verschillende bedrijven en organisaties een thuis gevonden. Het ziet er interessant uit en ik voel me er meteen thuis.

In één van de lage gebouwen is brasserie K116 gevestigd. Een restaurant met een eclectisch interieur in felle kleuren en een groen terras. Ik kies een tafel aan het terras en start mijn avond met een gin-tonic. Om mij heen raken de tafels langzaamaan volzet. Vrienden en families eten en lachen samen op het verlichtte terras.

Mijn steak tartaar en mijn citroen-merengue taartje smaken me. De gerechten zijn verzorgd en goed klaargemaakt. Restaurant K116 is een goede keuze voor een informeel avondje uit met vrienden. Na mijn maaltijd wandel ik door de nachtelijke stad terug naar de jeugdherberg. Vandaag was een goede dag.

Luxemburg
De Kulturfabrik.

Industrieel erfgoed in Belval

In de ochtend pak ik mijn spullen bij elkaar en laat ik mijn bagage achter in de jeugdherberg. Ik stap de trein op en stap amper twee minuten later weer af in Belval. Dit gebied was vroeger industrieterrein. Hier werd het ijzererts gesmolten en gezuiverd in twee ijzerfornuizen van ruim 80 meter hoog. Toen de ijzerindustrie verminderde, raakte het terrein in onbruik.

In de jaren 90 kwam het idee om het industrieel erfgoed van de site te bewaren en om te bouwen naar een heuse stadswijk. En zo ontstond Belval: een wijk van moderne appartementen, winkelcentra en universiteitsgebouwen met als prominent feature de onklaar gemaakte ijzerovens.

Luxemburg
De wijk Belval.

Kijk, dit vind ik razend interessant. Door Belval op deze manier te ontwikkelen wordt het erfgoed bewaard terwijl er meer woonplaatsen en meer jobs gecreëerd worden. Dat is een win-win. Het resultaat is intrigerend. Een combinatie van strakke moderne gebouwen en rauwe industrie. Prachtig!

Om Belval goed te ontdekken trek ik er op uit met een gids en een fiets. Mijn gids is een voormalig architect en kent Belval op zijn duimpje. Hij weet me te vertellen hoe de ideeën voor Belval ontwikkeld werden, welke architecten welke gebouwen ontwierpen en welke plannen er nog zijn voor Belval. Want de stad is nog niet af. Er komen meer wijken, meer pleinen.

Luxemburg
Moderne architectuur in een industrieel kader.

Het fornuis op

Na mijn fietstocht neem ik afscheid van mij gids aan de voet van de ijzerfornuizen. Eén van de twee fornuizen is ontoegankelijk, maar de andere kan je bezoeken. Binnenin vind je een woordje uitleg over Belval en de ijzerindustrie, en klim je naar het platform op 40 meter hoogte, dan heb je een schitterend uitzicht over de stad en het tweede fornuis.

Belval bevalt mij. Eenmaal weer op de begane grond neem ik plaats op het terras van Beet, een plant-based restaurant, waar ik een flamkuche met groente eet en een heerlijke thee drink. Mijn bezoek aan Luxemburg zit er op. Zo meteen neem ik de trein naar huis. Maar voor nu hou ik de sfeer van dit kleine land nog even vast.

Luxemburg
Een thee onder de fornuizen.

Op vakantie in Luxemburg

Luxemburg is vlakbij. Luxemburg is gevarieerd en interessant. Wie houdt van industrieel erfgoed vindt zijn ding in de Minettregio in het zuiden, wie meer houdt van natuur gaat best naar het Müllerthal. Stadsmussen halen hun hart op in de hoofdstad, wie rust en stilte verkiest vindt wel een plekje naar zijn zin in de bossen van het binnenland.

Vanuit Brussel bereik je Luxemburg in twee en een half uur met de auto. Met de trein doe je er drie en een half uur over vanuit Brussel naar het hart van Luxemburg stad. Momenteel is de verbinding niet ideaal, omdat sommige sporen nog niet hersteld zijn sinds de wateroverlast van juli. Voor updates contacteert je best het helpcentrum van de NMBS International.

Wil je Luxemburg wel bezoeken maar heb je geen idee hoe er aan te beginnen? De handige website van Visit Luxembourg bundelt alle informatie die je nodig hebt om je bezoek te plannen. Bekijk ook zeker de 100 dingen die je kan doen in Luxemburg.

Luxemburg
Belval.

One response to “Met de trein naar Luxemburg”

  1. […] er voor dat we des te harder genoten. In 2021 bezochten we onder andere Zwitserland, de Achterhoek, Luxemburg en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *