Hasselt

Met de trein naar Hasselt

Een citytrip in eigen land. Daar sta ik meestal wel voor open. Omdat het tegelijk onbekend en bekend is. En omdat er geen vliegtuig bij komt kijken: ah nee, de trein brengt mij het hele land door. Dus zo gebeurde het dat ik midden maart per trein naar Hasselt snorde.

Hasselt. Ik ken die stad vooral van horen zeggen. Ik was er wel eens geweest, op zo’n vriendinnenweekendje waarbij ik vooral de bars verkende. Maar dat was maar één keer en alweer een tijdje geleden. Dus, ik zou mij eens goed later verrassen door de stad Hasselt.

Time to Momo Hasselt

Om de stad ten volle te leren kennen, ging op stap met het gidsje Time to Momo – Hasselt. Dit gidsje, op zakformaat, is kei handig. Het toont een andere kant van de stad, een kant die niet per se toeristisch is, maar wel hip.

Met dat gidsje ben je zeker van de beste adresjes om te shoppen, te eten, te slapen in tientallen Europese steden. En in april komt de editie Hasselt uit.

Smaak

Hasselt is natuurlijk de hoofdstad van de smaak. Het is dus niet meer dan logisch dat je en fiks deel van je bezoek met de voetjes onder tafel zit. Je kan kiezen voor de klassieke, Vlaamse smaken in de restaurantjes die de kathedraal en de grote markt omringen. Of je kan gaan voor de nieuwe smaken die de Time to Momo gids naar voor schuift.

Hasselt
Het adresje Marloos in hartje Hasselt: super lekker en gezellig.

Zo at ik een vreemde, maar heerlijke mix van oosters en Vlaams in het lunchcafé Marloos. ’s Avonds ging ik voor foodsharing in het Marokkaans geïnspireerde Tajine. En omdat ik nog niet genoeg had, sprong ik ook even binnen in het Smaaksalon: proeven van streekproducten in een historisch pand.

Spijtig dat het jenevermuseum toevallig dicht was, of ik had dat ook uitgebreid getest.

Mode

Met een centrum dat bulkt van de toffe shopadresjes, is het niet verwonderlijk dat Hasselt geassocieerd wordt met mode. En al helemaal niet dat er ook een modemuseum te vinden is. In dit museum kan je genieten van vaste en tijdelijke tentoonstellingen over mode.

Hasselt
Zelfs honderd, tweehonderd jaar geleden lag onze focus van mode op jeugd.: kinderen werden gekleed als miniatuur volwassenen.

Ik bezocht een tentoonstelling met thema Forever Young, een concept dat ons al eeuwen bezighoudt. De tentoonstelling loopt nog tot begin september.

Kersenbloesem in de Japanse Tuin van Hasselt

Net buiten de stad vind je een Japanse Tuin. Deze tuin kwam er na een verzustering van de stad Hasselt met de Japanse stad Itami. Jammer genoeg is de lente nogal laat dit jaar, dus ik zag misschien een tiental bloesems. Maar hoe warmer het wordt, hoe mooier de tuin wordt.

Hasselt
De eerste, voorzichtige bloesems.

Maar zelfs in winterse kaalheid is de tuin iets om van te genieten. Elegante watervallen, een vijver met koikarpers en een heus theehuis: je waant je in Japan.

Hasselt
Zelf in de winterse kaalheid is de Japanse Tuin prachtig.

Street Art in Hasselt

Toch, al zijn mode, food en kersenbloesems fantastische toevoegingen aan een stad; het stukje Hasselt dat mij het meeste bijblijft is de graffiti. Net zoals veel steden in Vlaanderen, investeerde Hasselt ook in machtige street art. Wanneer je door de stad loopt, kom je ze vanzelf tegen op verholen plekjes.

Maar je kan er ook naar op zoek gaan. Time to Momo wijst je deels in de juiste weg, maar je kan bij Toerisme Hasselt ook een gids verkrijgen, waarbij je 60 werken doorheen de stad kan opzoeken. Best een fiets meebrengen, want het is een stevige afstand.

Street art
Eén van de zestig street art werken die je terug vindt in het stadscentrum.

Bezoek Hasselt

Zin om Hasselt te bezoeken? Plan een zaterdag en maak dat je weg bent. Met de trein geraak je er vlot, en je kiest zelf of je er een daguitstap of toch maar een weekendje van maakt. Hasselt heeft meer dan genoeg gezellige hotelletjes, en zij die het graag wat moderner willen, kunnen terecht in het gloednieuwe Park Inn by Radisson.
Ga vooral even langs bij de skybar van het Radisson Blu hotel, waar je als gast van het Park Inn ook toegang toe hebt. Het uitzicht is fenomenaal.

Restaurant Tajine
De tafel van restaurant Tajine.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “Met de trein naar Hasselt”

  1. […] de eerste keer dat ik het op Reisgoesting heb over de Time to Momo gidsen. Enkele jaren geleden verkende ik Hasselt met zo’n gidsje in de hand. En ik heb een kleine collectie Time to Momo reisgidsen in de kast liggen. Onnodig te […]

  2. […] Hier lees je meer over ons bezoek aan Hasselt. Plan je reis hier. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *